pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen
Laat een bericht achter

Karamel-walnotentaart

Glutenvrij_karamel_walnotentaart

Als je eens iets superlekkers voor iemand wilt maken kun je heel goed uit de hoek komen met de karamel-walnotentaart die ik vandaag gemaakt heb♥

Tot eind oktober kun je in Nederland erg verse walnoten krijgen. De schillen zijn redelijk zacht dus gemakkelijk te kraken en de noot binnen in de schil is op zijn best.
Het donkere vlies rond de noot zit nog niet erg vast dus dat kan je ook gemakkelijk verwijderen. Wat overblijft is een heerlijke noot die nog niet de bitterheid heeft van de belegen noten.
Ik kwam ineens aan een hele mand vol met noten dus ik moest eens gaan verzinnen wat ik daar allemaal mee ging doen. Uiteindelijk werd het deze walnoottaart met gecondenseerde kokosmelk. Het werd een heerlijke romige, knapperige verrassing, mede door de combinatie met wat zoute karamel.
Echt een smulfeest en ik had geluk dat er wat gasten kwamen die me er vanaf hielpen. Anders had ik waarschijnlijk de hele taart in mijn eentje weggewerkt…

Als je dit recept maakt buiten het walnotenseizoen of gewoon niet aan verse noten kan komen kun je natuurlijk gewoon een zak walnoten halen in de winkel.

Glutenvrij_karamel_walnotentaart_2

Glutenvrij_karamel_walnotentaart_3

Karamel-walnotentaart

Het deeg voor de taart:
Ingrediënten
200 gr maïsmeel
50 gr maïzena
Een snufje zout
45 gr gewone witte suiker
100 gr plantaardige boter, direct uit de koelkast
——————–
1 el tapiocabloem
1 el koud water
1 el neutrale olie
1 tl xanthangom

Vulling:
Ingrediënten
300 gr walnoten (geschild)
320 gr gecondenseerde kokosmelk (1 blikje)
30 gr plantaardige boter
10 gr rijstmeel
Een snufje zout

3 appels, ongeveer 350 gr

Hoe doe ik het? (taartdeeg)
1. Meng het maïsmeel, de maïzena, zout en suiker in een kom. Voeg de boter toe en kneed het snel tot een kruimelig deeg.
Meng tapioca-meel, olie en water in een kleine kom en voeg het toe aan het deeg. Voeg ook de xanthangom toe. Kneed het snel tot een mooi samenhangend deeg met je handen. Bewerk (kneed) het deeg niet te veel want dan kan de korst te broos worden!
2. Rol het deeg zorgvuldig uit (of plak het meteen in de taartvorm met je handen) en doe het in een taartvorm met een losse rand. Bedek het met plastic en zet het in de koelkast terwijl je de vulling voor de taart maakt.

Hoe doe ik het? (de vulling)
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Hak de walnoten ruw en doe ze in een kleine pan. Voeg de overige ingrediënten toe aan de noten en breng alles samen al roerend aan de kook. Vermijd aanbranden door constant te roeren! Kook nog een paar minuten door tot de crème iets dikker wordt.
3. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Vul de taart met de appels en giet de warme vulling met walnoten er bovenop.
4. Plaats de taartvorm midden in de oven en bak 25 minuten. Bedek de taart na de halve baktijd met aluminiumfolie om te voorkomen dat de walnoten verbranden.
5. Laat de taart afkoelen voordat je de randen van de taart losmaakt. Geniet van de taart zonder iets er bij of op of met wat slagroom of yoghurt.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.