pirnten printen
Fruit & groente, Kruiden, Sausjes, dip & spreads, Smaakmakers, Tastecelebration
Laat een bericht achter

Verse, Franse, gerookte en zwarte knoflook

Verse_Franse_gerookte_en_zwarte_knoflook

Afgelopen weekend wist ik mijn lieve man over te halen om op knoflookjacht te gaan! Nee, we hebben niet echt knoflook geplukt maar we hebben met wat informatie vanaf internet een tocht gemaakt langs smakelijke adresjes in de stad en omgeving. Over de vangst vertel ik je hier, een hele post over knoflook.Ik hou van knoflook! Ik eet het hele jaar door knoflook maar op een of andere manier associeer ik knoflook toch met de herfst. Misschien komt dat door de talloze diners die ik tijdens de Zweedse herfsten in mijn jeugd gegeten heb. We aten dan vaak ‘zondagkip’ waarin zoveel mogelijk tenen knoflook gestoken werden. Of de overheerlijke lamssteaks die mijn vader maakte. Lamsvlees dat komt uit de buurt van Haväng of van de zuidkust van Zweden is niet te versmaden. Mijn vader maakte het klaar met wilde thijm en zeezout en natuurlijk een flinke dosis knoflook. Maar ook de slow baked knoflooktenen die mijn man serveert zijn superheerlijk!

Eten is voor mij vaak verbonden aan herinneringen. Als je me zou vragen wat ik vorige maand gegeten heb weet ik het waarschijnlijk niet. Maar als je me vraagt wat ik twintig jaar geleden op een bijzondere gelegenheid gegeten heb weet ik het waarschijnlijk wel. Een smaak of een geur kan de mooiste (en slechtste) herinneringen bij me oproepen. Dit is vast voor veel mensen herkenbaar. Laat me dat gerust eens weten door te reageren op deze blog.

Knoflook kan erg intens, soms zelfs te sterk maar ook romig, vleiend en als boter zijn. Het zit allemaal in de manier waarop we er mee omgaan. Lang geleden dacht men dat je door naar knoflook te ruiken vampiers kon afschrikken…… Tegenwoordig zijn we banger voor de geur van onze adem als we knoflook gegeten hebben en in vampiers geloven we niet meer. Maar er zijn een paar handige dingen die je in dat verband moet weten. Gesneden knoflook ruikt minder dan geperste knoflook en verse knoflook geef meer geur dan de gebakken versie. Dus als foodie kun je zelf het effect van knoflook bepalen als je een beetje speelt met de manier van verwerken.

Van mijn zaterdagse knoflookjacht ben ik thuisgekomen met vier lekkere soorten knoflook. Dan heb ik dus niet alle soorten zoals Chinese knoflook en wilde knoflook maar om eerlijk te zijn heb ik de soorten die ik zelf lekker vind er uit gepikt. Dat is het voordeel van blogger zijn. Je mag zelf kiezen.
Zo daar gaan we!

 

Verse knoflook
Verse knoflook heeft een veel zachtere smaak dan gedroogde knoflook. (Zo is het eigenlijk met alle ui-achtigen) In Europa kun je verse knoflook in de zomer en herfst kopen. Je kan de hele bol van deze knoflook gebruiken. De steel kun je mee laten koken met andere groenten of met een soep of gebruiken om bouillon te maken. De verse tenen kun je ook in dunne plakjes snijden en dan, in plaats van ui, gebruiken in een salade. En je kunt ook de hele bol verse knoflook in twee helften snijden en dan in de oven bakken met zeezout en afmaken met verse thijm en boter.

Franse knoflook
In de supermarkt vind je meestal Chinese knoflook. Daar is op zich niets mis mee maar als je eenmaal gewend bent aan de wat paarse Franse knoflook wil je niet anders meer. De tenen zijn groot en gemakkelijk te pellen. En je hoeft niet bang te zijn voor een schimmelige smaak die knoflook wel eens kan hebben. Franse knoflook is zo gemakkelijk om mee te werken dat het mijn favoriet geworden is.
Met deze knoflook kun je ook heel gemakkelijk je eigen knoflookolie maken die je anders misschien kant en klaar zou kopen. Heel eenvoudig; pel een teen Franse knoflook en rasp de helft er van op je (Microplane) keukenrasp. De andere helft kun je bewaren in de koelkast en later voor iets anders gebruiken.
Doe de geraspte helft in een klein schaaltje en voeg olijfolie toe. Even roeren en dan tien minuten laten staan. Intussen snij je tomaten in stukjes en besprenkel ze met de net gemaakte olie (gebruik alleen de olie en niet de geraspte knoflook want dan wordt het misschien te scherp)voeg nog wat zeezout toe en wat azijn om de intense knoflooksmaak een beetje te temmen (vergeet niet te proeven) en dan is je tomatensalade klaar.
Deze ‘vinaigrette’ combineert goed met vette smaken zoals gerechten die gemaakt zijn met room, eend, varkensvlees etc. Geweldig!
Misschien moet je dit niet eten als je de volgende dag een eerste date hebt hoewel…..
Je kan ook een lekkere Italiaanse Gremolata maken; gewoon wat peterselie en knoflook hakken en dat mixen met wat geraspte citroenschil. Een mooie smaakmaker voor lamsvlees, kip en groenten.

Gerookte knoflook
Smoked_garlic

Gerookte knoflook komt vaak uit Frankrijk en ziet er decoratief uit met mooie bruine vlechten. Deze knoflook heeft een intense smaak en geur. Je kan net zo gebruiken als normale knoflook maar nu krijg als extra een zachte rokerige smaak in je gerecht. Je kan het ook gebruiken als vegetarisch alternatief voor een tikkeltje rooksmaak die anders gerookt spek aan je gerecht zou geven.

Op internet kwam ik nog een leuke toepassing tegen; enkele tenen ongepelde gerookte knoflook sudderen met wat zout gedurende 15 minuten en daarna de tenen uitknijpen in de melk en de schillen weggooien. Ik zie daar meteen een combinatie bij van een grattin van zoete aardappels met geitenmelk. Het kan zomaar zijn dat ik dit snel een keer probeer en dat hoor je dan natuurlijk van me.

Zwarte knoflook
More_garlic

Het recept waarmee zwarte knoflook gemaakt wordt komt oorspronkelijk uit Korea maar de zwarte knoflook die ik gevonden heb komt uit Engeland. Zwarte knoflook is oude witte knoflook. Het is eigenlijk gefermenteerde knoflook die door het proces de zwarte kleur krijgt. Het is echt zwart en bij de doorgesneden bol zie je dat de halve tenen lijken op dropjes.
De smaak is niet te vergelijken met wat dan ook. Het is glad, melasse-balsamico, soja-achtig met een toon van anijs en zoethout. Heel spannend. Ik heb zelfs een paar teentjes zo uit de bol opgegeten. Het nadeel van deze knoflook is dat het vrij prijzig is.

Een bol kost al gauw 4 euro maar dan heb je wel iets exclusiefs. Deze knoflook past perfect in verschillende sauzen en bij groenten, vis of donker vlees. De smaak is erg intens maar juist niet die intense smaak van gewone knoflook. Denk dus goed na over combinaties wnt voor je het weet neemt deze smaakmaker je hele gerecht over.
Gisteren heb ik een mooi stukje vlees gebakken en de zwarte knoflook er opgesmeerd. Dat heb ik gecombineerd met bloemkoolpuree en in de boter gebakken savooiekool. En dat was heerlijk.

In boeken viind je nog veel meer recepten zoals in het nieuwe Nopi en Plenty more van Ottolenghi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.