pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen
Laat een bericht achter

Lekkere sticky chocoladecake met kastanjemeel

Lekkere_sticky_chocoladecake_met_kastanjemeel_2

Kastanjemeel is voor mij sinds een paar maanden een nieuwe ontdekking. Het heeft een heerlijke licht-zoete smaak en je kunt het gebruiken voor gebak, pasta en brood. Vandaag maak ik er een sticky chocoladetaart mee.

In Frankrijk gebruiken ze dit meel vaak om er crêpes mee te maken. Dat heb ik ook al geprobeerd maar voor mij werd de smaak toen overdreven zoet zodat ik het niet meer lekker vond. Of misschien moet ik mijn smaakpapillen een keer aanpassen. Ik maak er dit keer dus een chocoladetaart mee.

Ik mix de kastanjemeel met tapiocameel zodat de taart niet te zwaar wordt en ook om te zorgen dat de smaak van het kastanjemeel niet te veel overheerst in het eindresultaat. Het is belangrijk dat je de bloem even zeeft zodat je later geen gekke klontjes in je mond krijgt. Het resultaat wordt ook compleet anders wanneer je, zoals aangegeven in het recept, de droge- en natte ingrediënten apart van elkaar mengt voordat je ze bij elkaar doet.

Je kan voor deze taart zelf je baktijd kiezen. Persoonlijk kies ik voor een kleverige, zachte, fudge-achtige structuur maar als je dat niet lekker vindt laat je hem wat langer in de oven staan.

Als het lastig is om kastanjemeel in de winkel te vinden kun je het online gemakkelijk vinden. Zorg ervoor dat je de houdbaarheidsdatum controleert want het meel is gevoelig voor temperatuur en tijd. Gebruik het meel ineens of in een korte periode of bewaar het in de vriezer of in een luchtdichte verpakking.

Lekkere_sticky_chocoladecake_met_kastanjemeel_3

Lekkere_sticky_chocoladecake_met_kastanjemeel_4

Sticky chocoladecake met kastanjemeel

Ingrediënten voor één cake
110 gr kastanjemeel
60 gr tapiocameel
25 gr maïszetmeel
2 tl bicarbonaat
65 gram cacao
1 snufje zout
150 gram rietsuiker
———————–
2 dl amandelmelk
2 dl zonnebloemolie
2 tl witte wijnazijn

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 180 ° C. Zet een kom, een draadzeef en een bakvorm met klemrand klaar. Meet alle droge ingrediënten behalve de suiker af en doe ze in de draadzeef. Giet alles in de kom en voeg de suiker toe.
2. Doe de natte ingrediënten in een hoge mengkom en meng alles met een staafmixer tot je een gladde vloeistof hebt. Het moet vrij dik zijn.
3. Doe het natte mengsel bij het droge mengsel in de kom en meng alles goed. Giet het beslag in de klemvorm en let er goed op dat het gelijkmatig in de vorm verspreid wordt.
4. Zet de cake ongeveer 17 minuten in het midden van de oven. De cake zal nog steeds losjes zijn als je hem uit de oven haalt maar dat verandert als hij afkoelt. Als je het liever wat doorgebakken wilt, laat hem dan een paar minuten langer in de oven staan.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem snijdt. Om de bijna zwarte cake wat fleuriger te maken heb ik er wat matcha thee poeder over gestrooid en wat verse granaatappel toegevoegd.
Geniet ervan zoals hij is of met wat fruit en misschien zelfs wat room*.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose* (indien zonder melkproducten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *