Vandaag maak ik als ontbijt een heerlijke granola met verse pruimen en kaneel. Als je weet dat deze granola voor je klaarstaat als je wakker wordt ben je zo je bed uit! En dat kan handig zijn na een lange vakantie…
In de zomer kun je wel eens gemakkelijk aan fruit komen. En zo had ik ineens pruimen, heel veel pruimen. Na het maken van pruimenjam, pruimensnoepjes en pruimentaart (mijn vrienden zijn weer een tijdje blij!) had ik nog steeds pruimen over.
Dus ik moest nog iets verzinnen om er mee te maken. En dat werd deze knapperige granola met kaneel en kardemom. De granola doet het geweldig met yoghurt, in amandelmelk, met verse bessen en fruit en als knapperige topping op muffins of taart.
Ik heb deze granola gemaakt in mijn pas gekochte droogoven (dehydrator) maar maak je geen zorgen als je die niet hebt. Het gaat net zo goed in een gewone oven. In het recept vind je tips voor beide manieren.
De hoeveelheid in het recept is voldoende voor 3 droogplaten in de droogoven en 2 bakplaten voor de normale oven.
Zorg dat je het beslag zo dun mogelijk verspreidt zodat het drogen minder tijdrovend wordt. Voor het bewaren is het belangrijk dat de granola helemaal droog is voordat je het in een bewaar- of voorraaddoos doet.
Daar gaan we!
Granola met pruimen en kaneel
Ingrediënten
300 gr hele boekweit, geweekt
100 gr zonnebloempitten
50 gr pompoenpitten
80 gr rozijnen of krenten
———————–
200 gr verse pruimen
1 hele, rijpe banaan
2 tl geurloze gesmolten kokosolie
Een snufje zout
Plm. 2 tl gemalen kaneel
Plm. 1 tl grof gemalen kardemom
2 tl agave (optioneel)
Hoe doe ik het?
1. Week de boekweit in een schaal; zorg dat het helemaal onder water staat, doe de deksel er op en laat het een nacht in de koelkast staan. Giet de geweekte boekweit in een zeef en spoel het een paar keer goed. Laat het een tijdje goed uitlekken.
2. Doe de boekweit, zonnebloempitten, pompoenpitten en rozijnen in een kom en zet het even apart.
3. Ontpit de pruimen en doe ze in een mixer samen met de andere ingrediënten maar niet het mengsel met de boekweit. Mix tot je een mooi glad beslag hebt.
4. Meng het beslag met een spatel door het mengsel van de boekweit en de andere ingrediënten. Zorg ervoor dat alles gelijkmatig bedekt wordt met het beslag.
5. Bedek het aantal bakplaten dat je nodig hebt met bakpapier en verspreid de granola zo dun mogelijk op elke plaat.
In de droogoven: droog de granola ongeveer 25 uur bij 42 °C. Draai de gedroogde granola halverwege om en droog het op de andere kant tot je zeker bent dat de granola helemaal droog is.
In een “normale” oven: droog de granola bij ongeveer 100 °C (of lager afhankelijk van hoeveel tijd je hebt). Controleer de granola om de 20 minuten en wat vaker tegen het einde en draai het af en toe om. Breek de granola in kleinere stukken tijdens het drogen om ervoor te zorgen dat het helemaal droog wordt.
Bewaar de kantenklare granola in een luchtdichte voorraaddoos.
Dit recept is van nature vrij van gluten, noten en lactose.
2 Kommentare