Bijna net als romige donkere chocoladetruffels….. maar dan als een taart. Je begrijpt het al, we gaan iets onwijs lekkers maken vandaag. Ik moet alleen van het schrijven al watertanden. Dus we gaan er een feestje van maken met deze romige chocoladetaart met kersen en gepofte quinoa.
Het handige van deze taart is dat je hem (gedeeltelijk) kunt bewaren als je niet zoals ik woont met iemand die van dooreten houdt. Bewaren zorgt er voor dat je altijd iets hebt als er plotseling visite komt. Je kunt er voor de zekerheid natuurlijk ook twee maken.
Voor de taart heb je kersen nodig die je wellicht in de buurt kunt krijgen. De gepofte quinoa moet van wat verder komen.
Chocolade en kersen zijn een onweerstaanbare combi. Een heel sterk huwelijk net als dat van tijm en knoflook; ze horen gewoon bij elkaar.
In de Betuwe kun je in het seizoen naar hartenlust kersen, pruimen, aardbeien etc. kopen per bakje en per kist. Deze keer kwam bij de Bunnikheuvel in Enspijk de grootste (keigoeie) kersen tegen die ik ooit heb gezien!
Als je ze puur eet is het bijna of je een wijn proeft. Een mooie, niet te zoete donkere smaak. Tijd om fruitige dingen te maken zoals jam, vlaaitjes etc. etc. En natuurlijk deze taart.
Het lastige van kersen is dat er in elke kers een pit zit. Maar daar heb ik een trucje voor.
Ik gebruik natuurlijk een schort en een paar handschoenen om mijn vingers op kleur te houden maar bij het ontpitten komt er ook een PET-fles aan te pas.
Dat klinkt misschien raar maar het werkt heel simpel. Je trekt het steeltje van de kers af. Dan plaats je de kers op de opening van de fles. Met een cocktail- of satéprikker prik je nu in de kers en duw je de pit van boven naar beneden.
De pit rolt dan in de petfles en je houdt een mooie kers met een gaatje over. Het vergt een beetje oefening maar als je de slag te pakken hebt maak je de kersen supersnel schoon.
Maar nu is het tijd voor onze lekkere taart!
Romige chocoladetaart met kersen en gepofte quinoa
Ingrediënten
200 gr romige kokosmelk
50 gr cacao (raw als je wilt)
100 gr medjoul dadels
100 gr geur- en smaakvrije kokosolie, gesmolten
1 klein snufje zout
————
30 gr gepofte quinoa (plus een beetje als decoratie bovenop de taart)
40 gr geroosterde zonnebloempitten
300 gr kersen (voor ongeveer 270 gr sap)
Hoe doe ik het?
1. Ontpit de dadels. Week ze in lauw water. Dit maakt ze zachter en makkelijker om te mengen als je een minder krachtige mixer hebt.
2. Ontpit de kersen. Snijd ze in tweeën en zet ze apart.
3. Rooster de zonnebloempitten in een droge bakpan tot ze noterig gaan ruiken. Giet ze in een kom en zet ze even weg.
4. Knijp het water uit de geweekte dadels.
Doe de kokosmelk, gesmolten kokosolie, cacao, zout en de geweekte dadels in een mixerkom. Mix tot je een gladde mousse hebt. Voeg zo nodig nog een paar druppels kokosmelk toe om de mixer gemakkelijker te laten draaien.
5. Giet het mengsel in een kom en voeg de geroosterde zonnebloempitten en de gepofte quinoa toe. Meng zachtjes met een spatel. Het is belangrijk dat alles gelijkmatig door de mousse wordt verdeeld.
6. Bekleed een klein bakblik (de mijne was ongeveer 7×5 cm) met bakpapier. Het papier moet zowel de bodem als de zijkanten bedekken.
7. Giet de helft van de mousse in het bakblik. Doe de helft van de gehalveerde kersen (bij voorkeur op een of andere manier decoratieve manier) er bij.
Giet de resterende mousse gelijkmatig over de kersen. Doe de rest van de kersen er bovenop en strooi er als laatste wat gepofte quinoa overheen.
Plaats het bakblik in de vriezer en laat het een paar uur bevriezen.
Snijd de taart in plakken zodra je klaar bent om ervan te genieten. Laat de plakken zachtjes ontdooien voordat je ze opdient.
Bewaar de taart in de vriezer.
Dit recept is van nature vrij van lactose en gluten.