Vandaag maak ik een salade met sterallures en ik vertel over het spannende kookboek Malmö cooking van chef-kok Titti Qvarnström.
Uit het boek maak ik een echt coole rode biet-tomaten salade met natuurlijk rode biet, gepekelde tomaten en geroosterde olijven. Let op want dit gaat spannend lekker worden!
Titti Qvarnström is de eerste Zweedse vrouwelijke chef-kok in de Scandinavische regio die een Michelin ster heeft gekregen. Ze runt het restaurant ‘Bloom in the park’ in Malmö in zuid Zweden.
Een tijdje geleden kwam haar eerste kookboek uit en in plaats van een traditioneel kookboek te schrijven, heeft Titti ervoor gekozen om alles wat de stad Malmö te bieden heeft te laten zien en proeven.
Samen met telers, chef-koks en foodies uit Malmö en omstreken laat ze de roots zien van de stad waar ze geboren is en waar ze terugkeerde na jaren van koken in buitenlandse restaurants. De 179 verschillende nationaliteiten hebben van Malmö een smeltkroes gemaakt van oude tradities en nieuwe culturen die je ook in het culinaire van de stad terugvindt.
In het boek ontmoeten we de visser Tobias, de grillmeester Slavko Rasic – oorspronkelijk uit Kroatië en Soniya, die in de avonden een XL moestuin runt met bijzondere groenten en overdag werkt als chef in een restaurant in Kopenhagen.
Daarnaast komen we in het boek nog veel andere foodlovers en foodmakers tegen, allemaal met verschillende achtergronden maar met dezelfde passie; goed eten.
De recepten in het boek zijn gebaseerd op deze mensen en zijn lekker gemakkelijk opgezet zodat je geen sterrenkeuken hoeft te hebben om ze te kunnen maken. Er komen leuke combinaties voor van zoute, zoete, zure vers bereide ingrediënten met verrassende consistenties.
Niet vegan maar…
Het boek bevat recepten met zowel vis, vlees en verschillende soorten melkproducten. MAAR er staan ook veel gouden trucs in die in elke keuken gebruikt kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld de geroosterde olijven die worden gebruikt in de salade die ik uit het boek gekozen heb. Wauw! Ik houd echt van olijven maar deze….. Dit is de topklasse van alle olijven. Net alsof je voor het eerst olijven eet. Intens en absoluut geweldig!
Maar er zijn nog meer smakelijke recepten te ontdekken zoals de paddenstoelenbouillon met oesterzwammen en wortel peterselie, het venkel-ijs of de lijnzaadkoekjes met gekneusde cacao-nibs. Ohlala!
Aangezien ik zelf een aantal jaren in Malmö heb gewoond werd ik meteen getroffen door heimwee tijdens het lezen van het boek. Er is daar zoveel moois aan het gebeuren; ik moet zeker eens terug gaan en er meer van meemaken! Het boek is echt inspirerend en nodigt uit tot lekkere culinaire avonturen in de toekomst.
Ik denk dat we nu met de salade moeten beginnen!
Het wordt een leuke mix van het zout van de olijven, het zoet en de licht aardse smaak van de biet, het zuur van de tomaten en de smaak van groen in het basilicum en de olijfolie. Oh, en vergeet niet een goede azijn te gebruiken. Dat maakt echt het verschil!
Rode biet-tomaten salade met geroosterde olijven
Ingrediënten
1 kg rode biet
Ongeveer 140 gr zwarte olijven in pekel, zonder pit
250 gr cherrytomaten
1 dl water
2 el suiker (ik gebruikte kokossuiker)
1 laurierblad
1 tl hele korianderzaden
5 pimento’s
1 dl Chardonnay-azijn
1 sjalot
Verse basilicum (ongeveer 2 handjes)
2 el goede olijfolie
Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor tot 100 ° C.
2. Kook de bieten zacht in veel water. Schil ze terwijl ze nog steeds heet zijn. Snijd elke biet in vier stukken en leg ze in een ovenvaste schotel. Droog de bieten in de oven gedurende 1 uur. Open de ovendeur regelmatig om vocht te laten ontsnappen.
3. Verwarm hierna de oven tot 165 ° C.
4. Laat de olijven uitlekken in een draadzeef en rooster ze ongeveer 1 uur in de oven. Druk (plet) ze tot ruwe kruimels als ze klaar zijn.
5. Breng een pan water aan de kook en laat elk cherrytomaatje schrikken gedurende 7 seconden. Schil elk tomaatje meteen.
6. Doe het water, de suiker en de kruiden in een kleine pan en laat het koken. Voeg de azijn toe en giet de hete vloeistof over de tomaten en laat ze afkoelen.
7. Snijd de sjalot in dunne ringen.
8. Serveer de gedroogde bietjes samen met de gepekelde tomaten, ringen van sjalotten, olijfkruimels en veel basilicum en olijfolie er bovenop.
Dit recept is van nature vrij van lactose en gluten.
Malmö cooking – min stad, vår mat
Titti Qvarnström
ISBN 9789113075129
Uitgever Norstedts
Taal Zweeds