Een paar dagen geleden heb ik je verteld over witte miso. Heb je dat gemist? Klik dan hier!
Zoals je al begrepen hebt ben ik erg snel een grote fan geworden van deze pasta en daarom probeer ik het op veel manieren uit. Ik heb er vegan muffins mee gemaakt (recept komt later) en natuurlijk de selderiegratin met pindasaus waarover je al gelezen hebt. Maar nu de volgende uitdaging; miso combineren met iets zoets. Ik besloot om gezonde chocoladetruffels te maken gebaseerd op kidneybonen en witte miso. En wow….ze smaken onwijs en gevaarlijk goed! En als je ze helemaal te gek wilt maken kun je wat calvados of whiskey aan het beslag toevoegen… Dus voor het weekend zit je weer goed.
Laten we aan de slag gaan!
Chocolade truffels met kidneybonen en miso
Voor ongeveer 25 ballen (als je niet eet een van het beslag, terwijl je bezig bent haha)
Ingrediënten
1 blik rode kidneybonen (of 220 gram “thuis gekookt”)
90 gram / ongeveer 4 hele Medjoul dadels
30 gram / 4 el rauwe cacao
1 tl vanille poeder
80 gram kokosolie (geurloos)
½ – 1 theelepel witte miso
(eventueel 1 eetlepel calvados of whiskey)
Decoratie: 70 gram echt pure chocolade (minimaal 70%). Als je vegan eet moet je zorgen dat je chocolade krijgt waarin geen melk verwerkt is.
Hoe doe ik het?
1. Spoel de bonen voorzichtig in een zeef met koud water zodat een eventueel “bliksmaakje” verdwijnt.
2. Doe alle ingrediënten (met inbegrip van de bonen) in een keer in een mixerkom en meng alles goed tot je een gladde pasta hebt. Zorg dat je geen kleine stukjes van de bonen meer ziet.
3. Rol het verkregen beslag in kleine balletjes en leg ze op bakpapier. Als het beslag erg zacht is kun je het een tijdje in de koelkast of vriezer zetten om het wat stroever te maken.
4. Zodra ballen zijn gerold kunnen ze voor 30 minuten in de vriezer.
5. Ondertussen breng je een kleine pan water aan de kook. Boven op de pan zet je een kom. Breek de chocolade in de kom en laat het volledig smelten in de kom boven het kokende water.
6. Pak nu de hard geworden ballen en rol ze in de gesmolten chocolade. Bedek ze volledig en plaats ze terug op het bakpapier. De chocolade is voldoende om de helft van de ballen een laagje te geven.
De rest rol je in rauwe cacao en/of fijn gehakte amandelen. Andere opties zijn geraspte kokosnoten, lucuma poeder, kardemom, kaneel of een bessenpoeder. Het is allemaal aan jou!
Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.
Het is veganvriendelijk.