pirnten printen
Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
commentaar 1

Boter van pompoen- en sesamzaad

Boter_van_pompoen_en_sesamzaad_1

Pompoenzaad is een van mijn favorieten! Knapperig, met veel smaak en erg veelzijdig in de keuken. Als je me volgt op Instagram zie je hoe vaak ik het gebruik.
Met andere woorden het was maar een kwestie van tijd voordat ik in mijn keuken een lekkere boter van pompoen- en sesamzaad ging maken!
De geroosterde sesamzaadjes heb ik toegevoegd aan het recept om er wat extra smaak aan te geven. En wow…… het is lekker geworden!

Deze week ga ik je nog een recept sturen voor mijn favoriete ontbijt. Dat is eigenlijk zo lekker dat ik niet goed wist of ik het zou opschrijven als ontbijtrecept of als een dessert… En natuurlijk zit daar deze boter van pompoen- en sesamzaad bij!

Boter_van_pompoen_en_sesamzaad_3Boter_van_pompoen_en_sesamzaad_2

 

Boter van pompoen- en sesamzaad

Ingrediënten
190 gram pompoenpitten, niet gezouten en niet geroosterd
Ongeveer 1,5 dl goede olijfolie
Een goed snufje zeezout van goede kwaliteit
0,5 dl geschilde sesamzaden

Hoe doe ik het?
1. Roer de pompoenpitten in een droge en hete pan (zonder olie) totdat je een zoete geur ruikt en ze bruin worden. Roer steeds want ze mogen niet verbranden! Giet de geroosterde pompoenpitten meteen in een mixer.
Rooster de sesamzaden op dezelfde manier. Zet ze even apart in een kom als ze klaar zijn.
2. Maal de pompoenpitten in een mixer. Als je verschillende consistenties in je boter wilt hebben kun je er voor kiezen om de helft van de pitten fijn te malen en de andere helft wat grover.
3. Voeg het zeezout en de olijfolie toe en mix het tot een glad mengsel. Je bepaalt zelf hoe dik of dun je boter wordt door meer of minder olie toe te voegen. Ik maak het vaak wat dunner maar jij moet hem maken zoals jij het lekker vindt.
4. Voeg het geroosterde sesamzaad toe. Meng het goed met een spatel en giet de boter dan in een schone glazen pot. Bewaar de pot in de koelkast.

De boter van pompoen- en sesamzaad is heerlijk op een sandwich, in een smoothie en over pap en yoghurt. Het smaakt ook geweldig in een pasta saus!

Dit recept is vrij van gluten, lactose, noten en geraffineerde suiker.

1 Commentaar

  1. Pingback:Heerlijke quinoapap met veel lekkers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.