pirnten printen
Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
commentaren 2

Tortilla (zonder ei) met paprikasaus

Tortilla_zonder_ei_met_paprikasaus_3

Zon, zomer, lekkere luie vakantiedagen, we zijn er nog niet echt. Maar gelukkig kun je deze tortilla het hele jaar door eten dus ook op frisse lentedagen. Dan heb je in ieder geval al wel een zonnig gerecht op tafel. En die zon….ach die komt ook wel…..

 

Een tortilla gemaakt zonder ei lijkt misschien een beetje vreemd want een tortilla IS toch ei zou je zeggen. Maar als je tortilla maakt met kikkererwtenmeel krijg je bijna hetzelfde resultaat. En dan afwerken met een snufje zwart zout en de ei-illusie is compleet.

Je kunt van een koude of warme tortilla genieten met lekkere toppings zoals aquafaba-aioli, grove paprikasaus, wat brood of wat knapperige groene salade. En een glaasje rode wijn past er ook prima bij.
Het is zo’n lekker kneuterig gerecht wat je eet met goede vrienden, zonder make up en met een oud T-shirt aan, lekker lui in de zon of bij de kachel terwijl je elkaar je verhalen vertelt…

Maar eerst moeten we de tortilla en de paprikasaus nog maken dus we gaan aan de slag!

Tortilla_zonder_ei_met_paprikasaus_

Tortilla zonder ei

Ingrediënten
2 grote, gele uien
2 middelgrote aardappelen
Olijfolie om in te bakken
———————
130 gr kikkererwtenmeel
250 cl koud water
1 snufje zeezout en gemalen witte peper
½ el olijfolie
1-2 tl. verse Provençaalse kruiden (bijv. rozemarijn, tijm of oregano)

Hoe doe ik het?
1. Schil en snij de uien in niet te fijne plakjes. Bak de ui langzaam op een laag vuur in wat olijfolie gedurende ongeveer vijf minuten.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes of snijd ze met een spiraalsnijder. Doe de aardappelen in de pan bij de uien. Bak de aardappelen samen met de uien op een laag vuur gedurende nog eens 10 minuten.
3. Meng het water, kikkererwtenmeel, olie en kruiden. Roer het goed zodat er geen meelklontjes ontstaan. Laat de mix een paar minuten dikker worden.
4. Doe wat meer olijfolie in de pan en zorg dat het goed in de pan is verspreid. Giet het kikkererwtenmengsel in de pan bij het ui-aardappelmengsel.. Doe de deksel er op en bak het ongeveer 10 minuten op een laag vuur.
5. Leg de tortilla voorzichtig ondersteboven op een bord. Giet nog een paar druppels olijfolie in de pan en laat de tortilla dan weer van het bord in de pan glijden. Bak nog eens vijf minuten op een laag vuur met de deksel er op.
6. Verwijder de deksel voorzichtig zodat de condens van de deksel niet op de tortilla valt. Bak dan nog ongeveer 4 minuten zonder deksel om een knapperig resultaat te krijgen.
Schuif de gebakken tortilla voorzichtig op een bord.

Tortilla_zonder_ei_met_paprikasaus_1

Grove paprikasaus

Ingrediënten
1 grote bak
3 rode paprika’s (gesneden in lange stroken)
1 grote knoflookteen
2 grote rode uien (geschild en gesneden in grove ringen)
¼ knolselderij (gesneden in dunne repen)
Olijfolie om in te bakken
——————————
Een handje grote kappertjes (ongeveer ½ kopje)
Een handje zwarte zongedroogde olijven (ongeveer ½ kopje)
½ kopje rode wijnazijn
1-2 el agavesiroop
1 blikje cherry-tomaten
1 handje vers basilicum, grof gesneden
Zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe doe ik het?
1. Snijd de paprika in plakjes en bak ze ongeveer 30 minuten in wat olijfolie op een laag vuur. Roer af en toe.
2. Schil de knolselderij en snijd het in dunne repen.
Giet de gebakken rode paprika in een kom.
3. Doe olie in de pan en doe de gesneden knolselderij, rode ui en knoflook er bij. Bak ongeveer 10 minuten op een laag vuur. Roer af en toe.
4. Voeg de gebakken paprika, olijven, kappertjes, azijn, cherrytomaten en agave toe. Laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg de geraspte basilicum toe. Laat het nog een paar minuten verder koken.

Serveer de paprikasaus warm of koud. Zoals vaak bij deze langzaam gekookte gerechten komt er nog meer smaak vrij na een nachtje in de koelkast voordat je het serveert.

Deze recepten zijn vrij van gluten, lactose, geraffineerde suiker en soja.

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.