pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Sausjes, dip & spreads, Smakelijke boeken, Vegan, Zonder witte suiker
commentaren 2

Baka vego en recepten voor appelstroop en lemon curd

baka_vego_mekto_ganic

Na een lange vakantie zijn de boekbesprekingen terug op de blog. En er zijn alweer zoveel leuke, goede en inspirerende kookboeken uitgebracht sinds de zomer! Vandaag heb ik een recensie voor je van een Zweeds boek genaamd Baka vego en recepten voor appelstroop en lemon curd.

Bakken zonder zuivelproducten als melk, boter en eieren is best een echte uitdaging. Als je het dan ook nog glutenvrij en zonder geraffineerde suiker wilt hebben lijkt het haast onmogelijk. Maar dat is het niet, integendeel! Mekto Ganic, de auteur van Baka vego (vrij vertaald; vegan bakken) laat je zien hoe het moet. Alle recepten zijn glutenvrij en zonder gekke of moeilijke ingrediënten of toevoegingen. Als je er even in opgaat is het erg opwindend , leuk en goed bruikbaar.

Naast recepten voor koekjes, zacht gebak, muffins en crackers is er in het boek ook een gedeelte dat gaat over vullingen, crèmes en jams die je bijvoorbeeld op brood kunt gebruiken. Erg gemakkelijk als je even niet weet wat je op je brood gaat eten als je wat meer groen in plaats van dierlijke producten wilt eten.

Twee recepten uit Baka vego

Uit dit boek heb ik maar eens twee recepten gekozen. Een echt goede appelstroop die ook helemaal naar stroop smaakt! Daarnaast heb ik met de stroop nog een lemoncurd gemaakt. Ik weet zeker dat je daar net zo enthousiast van wordt als ik!
Laten we aan de slag gaan!

sugarfree_appel_syrop

Appelstroop

Ingrediënten
2 kg appels, of 2 l. gekocht 100% onbewerkt sap (in het boek gebruikt de auteur 1 kg appels en 1 kg peren. Maar ik ben gegaan voor alleen appels want ik blijf natuurlijk eigenwijs.
Het sap van 1/2 citroen

Hoe doe ik het?
1. Zet de sapcentrifuge klaar.
2. Was, snijd de appels in kleinere stukken en doe ze dan in de sapcentrifuge.
3. Doe het appelsap en het geperste citroensap in een pan en laat het aan de kook komen.
4. Zet het vuur wat lager en laat het ongeveer 45 minuten (of meer) zonder deksel door pruttelen. Laat de siroop indikken tot ongeveer een derde van het volume. Dan heb je een goede maar nog vloeibare siroop.
5. Laat de siroop volledig afkoelen voordat je hem in een gesteriliseerde fles of pot giet.

Je steriliseert een fles door er een paar keer kokend water in te gieten. Als de fles goed leeggegooid is gaat de siroop er in. Zo kun je de siroop enkele maanden goed houden dus je kunbt gerust wat extra maken.

vegan_lemoncurd

Vegan lemoncurd

Ingrediënten
3 biologische citroenen (de schil van alle drie en het sap van twee)
2 el/20 gram maïszetmeel
1 kopje/100 gram ongezoete amandelmelk (of een andere vegan melk)
25 g reukloze kokosolie
60 g appelstroop

Hoe doe ik het?
1. Meng het citroensap, de schil, de maïzena en de melk in een pan en laat het mengsel op een laag vuur koken tot het dikker begint te worden.
2. Roer dan de kokosolie en de stroop door het mengsel en breng het opnieuw aan de kook.
3. Roer door tot het een stevige curd vormt. Laat het afkoelen en zet de curd in de koelkast. Hierdoor zal hij nog dikker worden.. De lemoncurd blijft ongeveer een week goed in de koelkast.

Deze recepten zijn vrij van gluten, suiker en lactose.

Titel Baka vego
Auteur Mekto Ganic
Uitgever Ordalaget bokförlag
ISBN 978-91-7469-150-4

2 Kommentare

  1. Pingback:Lekker ontbijt met chiapudding met appelstroop en wortelcake

  2. Pingback:Boekweitpap met granaatappel en geroosterde hazelnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.