pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Raw, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder noten, Zonder witte suiker
commentaren 2

Chocolade-toffeetaart met lingonberries

Chocolade_toffeetaart_met_lingonberries

Als ik lingonberries zie of eet ben ik in gedachten meteen in mijn jeugd in Zweden. We plukten ze altijd in de bossen aan het einde van augustus en begin september. Ik kijk elk jaar uit naar deze tijd, niet alleen voor de herinnering maar ook voor de smaak natuurlijk. Vandaag heb ik een recept voor je van een klassieke chocolade-toffeetaart met lingonberries die je kunt vervangen door rode aalbessen als ze waar je woont niet te krijgen zijn.
Rode bosbessen hebben zo’n heerlijke eigen smaak; zuur, bitter en ze voelen heel speciaal in je mond, heerlijk! Elk jaar probeer ik rond deze weken een reis naar Zweden te plannen en dat is me ook nu weer gelukt. Ik geef een serie workshops en als ik terug ga stop ik zoveel mogelijk van die verse bessen in mijn bagage. Thuisgekomen vries ik  ‘mijn goud’  in en bewaar ze als prima medicijn voor de dagen dat ik heimwee heb.

Deze keer wordt het een taart zonder noten of amandelen. Om een intens smaakeffect te krijgen koos ik voor geroosterd pompoenzaad. Als je het rauw wilt hebben laat je gewoon het roosteren achterwege. De chocoladesaus is helemaal te gek met heel veel smaak. Ik heb wat witte miso gebruikt om de smaak te versterken. De lucuma heeft een smaak die doet denken aan caramel en draagt bij aan de lekkere toffeesmaak. Als je dat laatste niet kunt krijgen, geen nood maar onthoud dan dat het lekker kan zijn.

Zijn er geen Zweedse lingonberries wat in Nederland meestal zo is, neem dan aalbessen of cranberries. Laten we aan de slag gaan!

Chocolade_toffeetaart_met_lingonberriesChocolade-toffeetaart met lingonberries

De taart
Ingrediënten
60 g (geroosterde) pompoenpitten
60 gram gojiberries en medjouldadels (fifty-fifty), gedrenkt in lauw water
2 tl ontgeurde kokosolie
een klein snufje zout

Chocolade saus
Ingrediënten
140 gram medjouldadels
160 gram ongezoete amandelmelk (of andere plantaardige melk)
3 tl rauwe cacao
een snufje zout
3 el vloeibare ontgeurde kokosolie
1 tl vanille poeder
2 tl lucuma poeder
ongeveer 2 tl witte miso
1/2 tl van het weekwater van de dadels en gojiberries
1,5 kopje lingonberries (of rode aalbessen of cranberries in tweeën gesneden als vervanging)

Hoe doe ik het?
1. De taart: ontpit de dadels en week ze met de gojiberries in lauw water gedurende ongeveer 30 minuten.
2. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Giet ze daarna in een schaal en laat ze afkoelen. (Als je het liever raw hebt sla je het roosteren over, maar als je wel roostert wordt het lekkerder, geloof mij.
3. Neem de dadels en gojiberries uit het weekwater. Bewaar het weekwater. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het tot je een glad deeg hebt.
4. Maak een bakvorm klaar (ongeveer 15×15 cm) met bakpapier en druk dan het deeg er plat en zo gelijkmatig mogelijk in. Als het moeilijk is om het met je handen glad te krijgen maak je je handen vochtig met een beetje warm water en ga je verder. Plaats de vorm koud in de koelkast of vriezer totdat de saus klaar is.
5. De karamelsaus: giet wat van het weekwater in je mengkom. Ontpit de dadels en doe ze in de mengkom. Doe alle andere ingrediënten voor de saus ook in de mixer.
6. Mix tot je een gladde saus hebt. Het is belangrijk dat de saus gelijkmatig en volledig glad is.
7. Neem de bakvorm uit de koelkast. Giet de saus over het deeg. Verspreid het gelijkmatig.
8. Verdeel de bessen over de saus en zet het blik terug in de vriezer.
9. Houd de taart in de vriezer tot vlak voordat je er van gaat genieten. Snijd de stukken die je nodig hebt en zet de overgebleven cake terug in de vriezer weer. De cake “smelt” snel en kan dan “te” romig geworden.
De taart smaakt perfect bij een kopje sterke koffie of een kop thee. Yum!

(De taart op de foto is gemaakt met rode bessen omdat ik geen lingonberries had bij het maken van de taart in Nederland)

Het recept is vrij van gluten, geraffineerde suiker, lactose en noten (als je een andere melk dan de amandelmelk voor de saus neemt).

Chocolade_toffeetaart_met_lingonberries

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.