pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Paleo, Raw, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zonder witte suiker

Lekker ontbijt met chiapudding met appelstroop en wortelcake

chiapudding_with_appelsirop_and_raw_carrotcake

Vandaag heb ik een recept voor je voor een lekker ontbijt met chiapudding met appelstroop en wortelcake!

Kort geleden maakte ik een smakelijke appelstroop uit het Zweedse boek Baka Vego (vegan bakken). Ik heb eens zitten prakkiseren wat ik nou nog meer met die stroop ging doen. Eerder maakte ik een combinatie met lemoncurd maar nu heb ik een nieuw idee.

De chiapudding moet wel gemaakt worden maar dat kun je doen voor je naar bed gaat zodat je er in de morgen geen tijd voor nodig hebt.
De worteltaart, die het ontbijt extra fris maakt, heeft ook wat voorbereiding nodig. Als je die tijd niet hebt sla je de worteltaart gewoon over. Je kunt dan wat plakjes appel of peer als vervanging gebruiken. Als je van de worteltaart wat overhoudt gaat dit ook prima samen met een kopje thee en als je wilt met wat vanillesaus.

De appelstroop (hier vind je het recept) kun je enkele maanden bewaren als je het in een gesteriliseerde fles hebt gedaan en dat is handig als je niet altijd aan verse appels kunt komen. Je begrijpt het al; dit gaat weer helemaal lekker worden!
Laten we aan de slag gaan!

chiapudding_with_appelsirop_and_raw_carrotcake_closeup

Chiapudding met appelstroop en wortelcake

1 persoon

Chiapudding
Ingrediënten
2 el chia zaad
6 el ongezoete plantaardige melk

Hoe doe ik het?
1. Meng het chiazaad en de melk in een kom. Zorg ervoor dat het goed gemengd is.
2. Dek de kom af en plaats hem in de koelkast gedurende minstens 30 minuten en als je de tijd hebt een hele nacht.

Wortelcake (raw)
6 porties

Ingrediënten
40 gr vloeibare kokosolie (geur- en smaakloos)
250 gr wortelen / = 6 kleine wortels of 1,5 grote winterwortel
2 kleine rode appels
1 tl vanillepoeder
4 verse dadels (plm. 80 gr) (bij voorkeur Medjoul. Als je die niet kunt vinden neem je andere dadels maar dan wel even wegen want andere dadels zijn veel kleiner)
Geraspte (fijn) schil van een citroen
1 el citroensap

Hoe doe ik het?
1. Maak de kokosolie vloeibaar door het te verhitten (au bain-marie of magnetron).
2. De wortelen wassen en schillen als dat nodig is. Snij de wortelen in grote stukken. Doe ze in de keukenmachine en hak ze daarin grof.
3. Snijd de appels in grote stukken. Doe de appels bij de wortelen in de keukenmachine en maak er een mengsel van.
4. Doe dan de overige ingrediënten in de machine en meng alles goed.
5. Verdeel het mengsel in een klein bakblik met bakpapier. Plaats het in de koelkast (bij voorkeur een paar uur voor het opdienen).
6. De taart is, mits bewaard in de koelkast goed te gebruiken gedurende ongeveer 4-5 dagen.

Bereiding van de chiapudding
1 persoon

Ingrediënten
Chiazaad gedrenkt in plantaardige melk (in ieder geval voor 30 minuten)
2 eetlepels plantaardige melk
2-3 el appelstroop
wortelcake
een handje walnoten of pecanoten
een snufje kaneel om boven op de taart te strooien

Hoe doe ik het?
1. Voeg 2 eetlepels plantaardige melk toe aan de geweekte chia zaden. Roer dan voorzichtig om de zaden een beetje losser te krijgen.
2. Doe de geweekte chia zaden in een glas.
3. Giet er 2-3 eetlepels appelstroop bovenop.
4. Verdeel de worteltaart over de stroop.
5. Strooi de grof gehakte walnoten of pecanoten en een snufje kaneel op de top.
Geniet van een hele goede morgen!

Dit recept is vrij van gluten, geraffineerde suiker en lactose. Maak het als je wilt notenvrij door de topping te veranderen in pompoen- of zonnebloempitten.

sugarfree_appel_syrop