‘Sauzen en smaakmakers – Maak je eigen mosterd, harissa en chilisaus’ werd in 2015 uitgegeven in Zweden en pas geleden zag ik dat het boek in het Nederlands vertaald is. Hier mijn review.
Ik heb ook een superrecept uit het boek gekozen dat ik met je ga maken. Simpel maar ook erg handig om in huis te hebben; je eigengemaakte bouillonpoeder.
Waarschijnlijk lees jij net als ik ook vaak de tekst op verpakkingen van producten in de supermarkt voordat je ze koopt. Als je die kleine lettertjes al kunt lezen blijkt meestal dat er van alles en nog wat in zit. Naast wat logische ingrediënten zitten er vaak ook smaakversterkers en conserveringsmiddelen in.
Als je daar niet te veel van wilt eten heeft Caroline Dafgård Widnersson oplossingen voor je! Het kostte haar een jaar om wat natuurlijker manieren te vinden om je eigen Aziatische sauzen, azijn, bouillon en kruidenmixen te maken. Gelukkig mogen we meegenieten van haar speurwerk in haar boek over sauzen en smaakmakers.
Zonder E-nummers
Voor de fijnproever is het een waar genot om het boek te lezen! Het maken van mosterd, ketchup, barbequeolie, currypasta en zelfs Hoisin saus wordt gemakkelijk door de goede uitleg en receptuur. Met de grote hoeveelheid recepten in het boek kan je gerechten die extra touch geven waar je van droomt. Bijna alles in het boek is vrij makkelijk te maken en de ingrediënten zijn vaak gemakkelijk te vinden in de reguliere (maar wel goed gesorteerde) supermarkt.
Ezelsoren
Ik heb de gewoonte om wanneer ik een boek inspirerend vind hoekjes van pagina’s om te vouwen zodat ik de lekkerste dingen kan terugvinden.
Bij dit boek zijn dat er veel geworden dus mijn man zal wel weer mopperen vanwege al die ezelsoren. Maar hij kan straks ook weer meegenieten van de lekkere dingen die er aan komen. Zo weet ik zeker dat ik deze lente de vlierbloesemazijn uit het boek ga maken.
Het maken van je eigen bouillonpoeder
Vaak beginnen we bij het maken van een goede soep of saus met het sissend laten bakken van uien en misschien wat wortelen of selderij. Smaken die later in het eindproduct niet of nauwelijks meer te herkennen zijn maar gemist worden als je deze ingrediënten niet gebruikt.
Als er eenmaal vloeistof aan de groenten wordt toegevoegd doen we er vaak wat bouillon of een bouillonblokje bij om gemakkelijk wat extra smaak te krijgen. Dit houdt in dat je naast smaak ook extra zout, plantaardig vet, zetmeel, gistextract, suiker, aroma en maltodextrine toevoegt en slechts een heel klein deel groente.
Door je eigen bouillonpoeder te maken weet je precies wat je toevoegt aan je eten en nog belangrijker; deze bouillon is een echte traktatie. Ik heb er zowel kikkererwten en quinoa in meegekookt en gebruik inmiddels in mijn sauzen en soepen vaak een lepel van deze bouillonpoeder voor een heerlijke volle smaak.
De gedroogde groenten maal ik fijn in een elektrische koffiemolen. Ik heb het ook met een vijzel gedaan en dan krijg je een iets grover resultaat dat weer heel lekker is om ergens overheen te strooien zoals een lekkere rijpe avocado. Je merkt het al, ik ben helemaal blij met dit simpele en nuttige recept.
Laten we aan de slag gaan!
Huisgemaakte bouillonpoeder
100 gram
Ingrediënten
2 uien, geschild en in dunne ringen gesneden
2 el lichte sojasaus (ik gebruik tamari)
1/2 prei in dunne ringen gesneden
1/2 stengel bleekselderij, dungesneden
2 champignons
3 tomaten
Hoe doe ik het?
1. Doe de uienringen in een schaal en voeg de sojasaus/tamari toe. Laat het 2 uur marineren. Laat de ui uitlekken in een zeef en druk tenslotte voorzichtig tegen de zeef om het meeste vocht er uit te krijgen.
2. Verwarm de oven voor op 60°C. Spreid de gemarineerde ui uit op een siliconenmat of op bakpapier.
3. Snij de prei, selderij en champignons dun met een scherp mes of mandoline. Spreid ze uit op een siliconenmat of op bakpapier.
4. Snij de tomaten in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes of mandoline. Spreid ze uit op een siliconenmat of op bakpapier.
5. Zet alles in de oven en laat het een hele nacht drogen. Het is goed om de oven op een kiertje te zetten omdat tomaten en uien vrij veel vocht bevatten.
6. Maal de gedroogde groenten in een kruidenmolen of vijzel tot een fijn poeder. Doe de bouillionkruiden in een pot met een goed sluitende deksel.
Het bouillionkruiden is een echt umamibommetje en kan als smaakmaker gebruikt worden in plaats van bouillionblokjes. Het poeder geeft smaak aan stoofschotels, sauzen en soepen.
Sauzen en smaakmakers – Maak je eigen mosterd, harissa en chilisaus
Auteur Caroline Dafgård Widnersson
ISBN 9789461431547
Uitgever Good Cook
Taal Nederlands
Pingback:Bolognese met Beluga-linzen en rode wijn