pirnten printen
Kruiden, Smaakmakers, Tastecelebration
commentaar 1

Pepper is hot!

Peper_is_hot

Als we praten over smaakmakers is peper natuurlijk een van de dingen waar we het eerst aan denken. Er zijn zo veel pepers in de wereld; groene peper, zwarte peper, witte peper, rode peper, Spaanse peper(pimento) en cayennepeper, Sichuan peper en zelfs wilde peper. Plus nog een aantal wat minder bekende pepers. Er is dus een wereld om te ontdekken als het gaat om peper! Sommige zijn heet en sommige wat rokerig en sommige pepers hebben een verrassende smaak en eigen mogelijkheden.Hoeveel soorten peper heb je in je kast? Ik ben bang dat ik ze allemaal heb. Mijn man moppert altijd dat de kasten overvol zijn. Daar begrijp ik natuurlijk niets van want ik voel me juist rijk met mijn overvolle kast.

Rode peper
Wist je dat de rode peper geen familie is van de “echte” peper, maar meer verwant is met de de cashewnoot? Dat betekent ook dat als je allergisch bent voor cashewnoten, pistache en mango, je ook voorzichtig moet zijn met deze mooie pepertjes. De milde smaak gaat goed samen met wit vlees zoals kip, kalfsvlees, vis en zelfs in desserts. Eerlijkgezegd heb ik de neiging om het te gebruiken op alles.

Elk gerecht heeft zijn eigen behoeften aan peper
In Zweden proef je de Spaanse peper (kryddpeppar) vaak bij ingelegde haring en zware traditionele vleesgerechten zoals kalops. Laten we eens kijken of we hier in de toekomst wat lekkere recepten kunnen bespreken en maken. Niets kan een donkere herfstavond zo opfleuren als een lekkere warme soep gemaakt van kastanje of knolselderij met een klein snufje cayennepeper; heerlijk genieten!

Heb je wel eens Sichuan peper geprobeerd?
Een fantastische specerij die eigenlijk helemaal geen peper is. Het kruid is gerelateerd aan de citrus familie, iets wat je gemakkelijk zal herkennen wanneer je gerechten maakt met deze ‘peper’. De smaak is uniek en de heerlijke citroentonen geven vaak een lekkere tinteling in je mond. Deze peper combineert perfect met varkensvlees, rundvlees, knoflook, gember … Oh, ik moet snel iets koken hiermee!

Juiste gereedschap
Ook voor het koken met peper heb je het juiste gereedschap nodig om de beste smaak te krijgen. Erg handig is een goede vijzel en stamper waarmee je steeds alleen maar de hoeveelheden die je nodig hebt kan malen. Dit kan wat lawaai geven voor de buren maar het is voor een goed doel. Een andere manier is om de beste pepermolen te kopen die je kunt vinden. Als je de beste gevonden hebt, je naamkaartje er aan hangen en je hebt een vriend voor het leven. Mocht je er nog een vinden koop hem dan oo en ga die gebruiken voor een ander ingrediënt waar we het binnenkort over gaan hebben; kardemom.

Er is veel meer te vertellen over peper maar ik blijf er op terug komen.
Heb je zelf een idee of recept waar peper een hoofdrol in speelt? Laat het me weten.

 

Filed under: Kruiden, Smaakmakers, Tastecelebration

door

Sharing the passion for food!

1 Commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.