Heb je ooit oranjebloesem- en rozenwater geprobeerd? Ze komen onder andere voor in de Libanese en Noord – Afrikaanse keuken. Intense aroma’s die je met zorg moet gebruiken maar als je er eenmaal aan gewend bent ……… mmmmmmm. Vandaag ga ik je er meer over vertellen. Proef je met me mee?
Waar wordt oranjebloesemwater en rozenwater van gemaakt?
Oranjebloesemwater wordt gedistilleerd uit sinaasappelbloesem. Zorg, als je het koopt, dat je de echte krijgt zonder synthetische toevoegingen. De prijs is vaak een indicatie van kwaliteit…… En er moet ook alleen oranjebloesemwater op de fles staan dus niet ‘aroma van’ etc.
Maar hoe dan ook is dit smaakmakende water een echte smaakbom. Het wordt naast de Noord-Afrikaanse keuken vaak gebruikt als aroma in traditionele mediterrane desserts in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Cyprus. En in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in Libanon, kom je het tegen in traditionele gerechten als het bekende en superzoete baklava.
Rozenwater wordt op dezelfde manier geproduceerd. Ook dit is erg intens van geur en smaak. In Iran wordt het toegevoegd aan thee, ijs, koekjes en andere zoetigheden.
In de Arabische wereld, Pakistan en India wordt het gebruikt om gerechten op basis van zuivel zoals bijvoorbeeld rijstpudding op smaak te brengen. Het is ook een ingrediënt in zoete lassi, een drank gemaakt van yoghurt, suiker en diverse vruchtensappen.
De smaak van oranjebloesem- en rozenwater
Als je een flesje van een van beide waters opent zal je meteen merken dat ze allebei een intense geur hebben. En zo smaken ze ook. Oranjebloesemwater smaakt echt naar sinaasappel. De intense warme smaak geeft onmiddellijk het gevoel van zon in je mond. Delicaat en complex.
Met je ogen dicht zou je denken dat je midden tussen rozenstruiken stond als je de geur inademt van het rozenwater. Zonder dat er extra zoetstof gebruikt is kunnen deze ‘waters’ uitstekend gebruikt worden om een zoete smaak te geven aan je gerechten.
Vanwege de intense smaak is de dosering erg belangrijk. Dat kan wat oefening vergen want als je teveel gebruikt kan de smaak zo overdonderend worden dat het niet meer lekker is. Begin daarom altijd met een heel klein beetje. Dan zal je zien dat er de mooiste smaakcombinaties gemaakt kunnen worden.
Hoe gebruik je oranjebloesemwater en rozenwater?
Oranjebloesemwater
Oranjebloesem water is heerlijk te combineren met aardbeien en abrikozen. Voeg gewoon eens een paar druppels toe aan je volgende taart of misschien wel aan je lekkere ijs (bijvoorbeeld bevroren bananen gemengd met wat amandel boter en vanille).
De oranjebloesem water is ook gemakkelijk te combineren met noten, zoals walnoten of pistachenoten en warme specerijen zoals kaneel, kardemom, anijs en kruidnagel.
Naast het gebruik in zoete gerechten kun je het ook combineren in hartige gerechten. Een gemakkelijke manier om wat exotische smaak aan je eten te geven is om een paar
druppels in je saladedressing te doen. Meng eens wat olijfolie, balsamico, peper en zout en een paar druppels oranjebloesemwater en doe dat eens op een groene salade of gewoon komkommer. Heerlijk!
Rozenwater
Voeg het rozenwater een toe aan een verse fruitsalade. Aardbeien, meloen en perzik gaan heel goed samen met de smaak van rozen. Als je het liever wat minder intens hebt, kun je het rozenwater met een stukje keukenpapier licht op de zijkant van de schaal smeren zodat je salade of dessert een subtiele geur krijgt. Het toevoegen van een paar druppels aan een yoghurt- of cashewroom kan ook een mooi extra smaakje geven aan een taart.
Oranjebloesem water en rozenwater kunnen worden gekocht in goed gesorteerde supermarkten en winkels met voedsel uit het Midden-Oosten. Er is niet zo gemakkelijk een alternatief voor deze smaken te vinden dus als je ze in de winkel niet kunt vinden moet je echt iets anders bedenken.
Oranjebloesem en rozenwater zijn een perfecte begeleiding voor zomergerechten. Ik beloof je dat ik wat meer recepten met deze smaakschoonheden zal maken. Die lees je hier binnenkort.
Als je niet kunt wachten, probeer deze dan eens:
Knapperige salade van belugalinzen
Groenten met supergroene dressing
Pingback:Frisse dessert met kokosmelk, verse bessen en rozenwater
Pingback:4 lekkere romige salade dressings