Conserveren, is dat niet iets wat onze oma’s deden? Dat is wel zo maar als je om je heen kijkt zie je dat het weer helemaal terug komt. De kookboeken en tijdschriften in Nederland en Zweden staan er weer vol mee. Dus misschien wil je er wat meer van weten. Vandaag een bespreking van het boek Jam en Zuur van Philippine van der Goes en een absoluut fantastisch recept van een pittige perzikchutney.
Philippine van der Goes is oprichter van de blog Liefdevoorlekkers.nl en daarnaast receptontwikkelaar voor meerdere kookboeken. Dit keer heeft ze een eigen boek gepubliceerd. Het boek combineert oude klassiekers met nieuwe moderne smaakcombinaties met jams en met o.a. soorten zuur. Zowel groenten als fruit komen aan bod en daarnaast geeft het boek voldoende basiskennis om er voor te zorgen dat je een goed gevulde voorraadkast hebt in de winter.
In het boek vind je meer dan 100 recepten en tijdens het lezen wordt duidelijk dat de mogelijkheden eigenlijk oneindig zijn; denk in jam, gel, marmelade, sauzen, purees, curds, chutney en alle mogelijke zuren en zoeten. Er is zoveel lekkers te maken dat het eigenlijk helemaal niet zo gek is dat al die conserveer technieken terug komen.
Suiker
Het enige probleem dat ik heb met het maken van al die lekkere dingen is de hoeveelheid suiker die gebruikt wordt (en dat is waarschijnlijk nog niets vergeleken met de supermarktversies van de gerechten). Ik denk in dit soort gevallen meteen aan vervangende zoetstoffen zoals honing, agave of dadels. Je moet echter wel bedenken dat de gebruikte suiker ook voor de conserverende werking zorgt. Oftewel, de houdbaarheid wordt een stuk korter wanneer je gebruik maakt van de alternatieve zoetstoffen.
Een heel sterk punt van het boek is dat de auteur heel goed aangeeft hoe je de recepten in een kleine hoeveelheid kunt maken. Hierdoor kun je als stadsfoodie bijvoorbeeld 3 potten van een recept maken en dat is heel handig. Want we hebben tegenwoordig nou eenmaal niet allemaal meer de kastruimte die onze oma’s hadden.
Pittige perzikchutney
Ik heb echt genoten van het lezen van het boek en ik weet zeker dat ik het nog vaak zal openslaan. Voor deze post koos ik er voor om een prachtige pittige perzikchutney te maken. Het was echt gemakkelijk en de chutney had zo’n geweldige, rijke smaak dat ik al nadenk over het maken van nog wat potten. Is dat niet het beste commentaar dat een kookboek kan krijgen?Kom, laten we aan de slag gaan!
Pittige perzikchutney
Voor 2 potten van 350 ml
Ingrediënten
500 gram perziken
3 sjalotten
75 gram gedroogde abrikozen
1 cm verse gember
1 sinaasappel, goed schoongeboend
1 rode chilipeper
1 eetlepel koolzaadolie
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
200 gram honing
150 ml witte wijnazijn
Snuf zeezout
Hoe doe ik het?
1. Ontvel de perziken. Dat gaat makkelijk door ze kruislings in te snijden, kort in kokend water te dompelen en vervolgens het velletje los te trekken. Snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
Snipper de sjalotten en snijd de abrikozen in stukken.
Rasp de gember en de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Snijd de chilipeper open, verwijder de zaadlijsten en snijd de chilipeper in kleine stukjes.
2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot in enkle minuten. Doe de gember en chilipeper erbij en bak kort mee.
3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng samen langzaam aan de kook. Roer af en toe met een pollepel door. Laat op matig vuur circa 30 minuten koken tot de chutney is ingedikt.
4. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels. Vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste chutney aan de buitenkant zorgvuldig weg.
5. Sluit de potten goed af med de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten op een droge, donkere plek. Laat de perzikenchutney minimaal 3 weken “rijpen” zodat de smaken verder intrekken.
De chutney is zeker 4 maanden houdbaar.
Die is vrij van witte suiker, gluten en lactose.
Titel Jam & Zuur
Auteur Philippine Van der Goes
ISBN 9789048832637
Uitgeverij Carrera Culinair
Koop het boek hier!