Het is een heerlijke luxe om je eigen crackers als ontbijt te eten. Vandaag maak ik op een supereenvoudige manier heerlijke ontbijt- of borrelcrackers met teff.
Voor deze crackers maken we gebruik van teffmeel, een prachtig (glutenvrij) volkorenmeel dat veel gebruikt wordt in Ethiopië en Eritrea waar het al heel lang gekweekt wordt.
In die landen wordt het meel vaak gebruikt voor het maken van injera, een zacht plat brood dat gemaakt wordt van gefermenteerde teffzaden en bij veel dagelijkse maaltijden gegeten wordt.
Teff
Teff kun je tegenwoordig in de hele wereld kopen, als zaadjes maar ook als meel. Als je nog nooit kennis hebt gemaakt met teff is dit recept voor crackers misschien een leuke introductie!
Omdat de korrels van het teffzaad zo klein zijn kunnen ze niet worden gepeld voor het malen. Daardoor is het meel altijd een volkorenmeel met veel vezels en voedingsstoffen. De bloem heeft een vrij donkere kleur en geeft een mooie ‘bite’ aan het brood.
Voor het beste resultaat wordt teffmeel bijna altijd gemengd met andere soorten meel zoals sorghum, of rijst- of boekweitmeel. Als je dat niet doet krijg je snel een wat zwaar en kleverig brood en dat willen we niet.
Je kan de teffzaden ook gebruiken als vervanging voor rijst, quinoa etc.. En je kan er zelfs pap mee maken waarbij je havermout vervangt door deze zaden.
Eenvoudige crackers
Deze crackers zijn erg eenvoudig te maken en door de zaadjes die er in verwerkt worden ze heerlijk knapperig. En als je ze na het bakken bewaart in een goed afgesloten blik blijft dat knapperige ook goed bewaard.
Je bepaalt zelf de grootte van de crackers. Als je geen zin hebt om ze halverwege het bakken door te snijden draai je ze gewoon alleen om. Later kun je het gemakkelijk in de gewenste stukken breken. Maar je kunt ook leuke ronde crackertjes maken die je met wat lekkers er op heel goed kunt gebruiken bij de borrel.
Laten we aan de slag gaan!
Heerlijke ontbijt- of borrelcrackers met teff
Voor ongeveer 20 kleine crackers
Ingrediënten
65 gr zonnebloempitten
65 gr lijnzaad (heel)
55 gr pompoenpitten
60 gr sesamzaad (bij voorkeur met schil en ongebrand)
60 gr teffbloem
35 gr boekweitmeel
½ el goed zeezout
———————–
2 dl water (kokend)
0,5 dl olijfolie
———————–
optioneel:
1 tl grof support venkel-, karwij- of sesamzaad om over de crackers te strooien
1 tl goed zeezout om over de crackers te strooien
Hoe doe ik het?
1. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 150 ° C.
2. Meng alle droge ingrediënten in een k Indien gewenst, om.
3. Voeg de olie en het gekookte water toe. Meng alles goed en wees voorzichtig zodat je je vingers niet brandt!
4. Verdeel het deeg in een dunne laag op het bakpapier. Maak daarbij je handen vochtig met water om het gemakkelijker te maken!
Strooi, indien gewenst, wat zoutvlokken en kruiden over het platte deeg.
5. Plaats de bakplaat in het onderste gedeelte van de oven en zet de timer op 25 minuten.
6. Haal de bakplaat na 25 minuten uit de oven en snijd de crackers in hapklare vierkanten. Draai ze dan om zodat ze gelijkmatig bakken en niet verbranden.
7. Bak de crackers nog eens 30 minuten en laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.
4 Kommentare