Het is de hoogste tijd voor wat inspiratie voor wat je op je boterham eet. Vandaag heb ik een lekkere smeerbare geitenkaas* gemaakt waar geen geiten-melk of stremsel aan te pas komt. Geweldig op het brood als simpel beleg of afgemaakt met verse ui, appel of komkommer. Je kan het ook prima gratineren in de oven zoals ‘chevre chaud’.
Vroeger, in het restaurant van mijn ouders, was het Franse voorgerecht met warme geitenkaas altijd een van de bestsellers.
Onweerstaanbaar lekker met de gesmolten enigszins droge en zoute kaas op een geroosterde knapperige baguette. Het werd geserveerd met een intens groene mix van diverse slasoorten, zoute olijven en een zoetige dressing gemaakt met een balsamico-azijn van goede kwaliteit. Mmmm, alleen al de gedachte daaraan doet me watertanden……..
Gisteren heb ik zelf bijna hetzelfde gerecht gemaakt met mijn eigen ‘home made geitenkaas’. Het werkte perfect. Net als mijn ontbijt met deze kaas gisteren waarbij ik ook wat hele dunne plakjes appel op mijn crispy broodje deed.
Of de dag ervoor toen ik een lekkere klodder van de kaas in mijn bord tomatensoep liet wegsmelten. Een heel veelzijdige kaas dus die je voor van alles kunt gebruiken.
Hoezo smeerbare geitenkaas* zonder geit?
Juist, het werkt perfect! En zo werkt het: de cashew noten zorgen voor het romige; het amandelmeel zorgt voor de typische ‘droge touch’, kokosolie helpt om het stijf te laten worden in de koelkast en de miso geeft het de kaasachtige unami smaak.
Wees voorzichtig met het toevoegen van knoflook want het wordt heel snel een echte knoflookkaas. En die wilde je misschien nog niet maken. Je kunt de knoflook ook helemaal weglaten.
Laten we aan de slag gaan!
‘Smeerbare geitenkaas’ (zonder geit)
Ingrediënten
130 gr geweekte cashewnoten
50 gr warm water
50 g amandelmeel
50 gr gesmolten ontgeurde kokosolie
1,5 tl zoutvlokken
1 tl witte wijnazijn
1 tl witte miso
1 tl citroensap
½ teen knoflook
Hoe doe ik dat?
1. Week de cashewnoten ongeveer 4 uur in koud water of een nacht in de koelkast. Giet het water af.
2. Giet het warme water in de blender en voeg dan alle andere ingrediënten toe (het is voor de mixer gemakkelijker als je begint met het warme water).
3. Meng tot je een mooie, gladde crème hebt. Als je geen hogesnelheidsblender hebt kan je het mengsel eerst laten draaien in een keukenmachine. Daarna kan je het fijner mixen met een staafmixer tot je een gelijkmatige notencreme of geitenkaas hebt.
4. Giet de kaas over in een glazen pot met een deksel. Het zal veranderen in een stevige maar romige kaas dankzij de kokosolie. Bewaar de kaas in de koelkast. Het blijft ongeveer 5 dagen goed. Geniet er van!
Dit recept is vrij van gluten, lactose, melkeiwit en suiker.