pirnten printen
Fruit & groente, Geen categorie, Smaakmakers
commentaren 2

Mungboonkiemen

Mungbeans_2

Het is lekker lente en het wordt steeds lichter maar de echte groentestroom moet nog op gang komen. Dat duurt nog wel een maandje. Dat geeft mij de tijd om je te vertellen over een heerlijke smaakmaker; mungboonkiemen.

 

De harde droge boon van de mungboon bewaart een geheim in zich. Maar met een beetje water kunnen we dat geheim voor de dag toveren. In een paar uur tijd wordt het geheim in de boon wakker en begint te groeien. Klaar om ons te voorzien van eiwitten en energie!

Kiemen is heel gemakkelijk!

Je kunt in de winkel kant en klare mungboonkiemen kopen. Maar het is heel gemakkelijk om ze zelf te maken. Voor iemand in de stad is het zelfs een bijzondere beleving want je kunt ineens onverwacht even je eigen kleine tuintje hebben…

Mungbeans_3

Wat gebruik ik om te kiemen?

Het principe van kiemen is dat je de boon steeds even water geeft en daarna laat drogen terwijl hij kiemt. Eenmaal droog maak je hem weer nat en zo ga het door tot je een kiem hebt.
Er zijn mooie maar vaak ook dure kiembakken te koop. Ze zijn handig als je meerdere soorten kiemen tegelijk wilt maken want ze worden meestal geleverd met meerdere etages.
Maar als je niet zo’n bak hebt gaat het ook prima met een notenmelkzak of met een vergiet of fijne zeef. En verder heb je alleen maar water nodig. Na een paar dagen is het wonder gebeurd.

Wat kun je kiemen?

Mungbonen zijn erg gemakkelijk om mee te beginnen. Ze zijn sterk, mooi en geven in no time een goede oogst.
Andere mogelijkheden zijn boekweit, adzuki bonen, gele erwten, en groene en zwarte linzen (de rode linzen zijn vaak al gesplitst en kunnen daarom niet worden gekiemd) Naast kiemen kun je ook zonnebloempitten, chia en natuurlijk tuinkruid laten groeien om er een paar te noemen. Maar over die laatsten vertel ik een andere keer meer.

Denk er aan dat de bonen bij het kiemen minstens in volume zullen verdubbelen. Dus dat wordt lekker veel eten in korte tijd.

Wat doe ik met de kiemen?

De mooie krokante kiemen kunnen voor heel veel dingen gebruikt worden. Je kunt ze gewoon opeten zoals ze zijn maar ook over een salade of broodje strooien.
Maar je kunt ze ook lekker meewokken met een gerecht. Dit moet je niet te lang doen dus aan het einde van het bakken want anders zijn de kiemen niet krokant meer.
Je kunt ze ook zonder iets anders kort bakken en wat kruiden en wat zeezout toevoegen. En met je mixer maak je een heerlijke veggie smoothie van ze.
Of kijk eens via deze link hoe je ze met appels combineert als een snack.
Of verwerk ze met andere groenten in een rolletje zoals een pannenkoekje, rijstpapier of kaasplak.
Ik krijg er nu al trek van!

Laten we het kiemen op gang brengen!

1.Doe ongeveer 2 kopjes hele mungbonen in een kom en bedek ze met twee keer zoveel water.
2. Laat de kom staan in kamertemperatuur gedurende 12-24 uur. Zorg ervoor dat er genoeg water is!
3. Giet de mungbonen in een zeef en spoel ze een paar keer voorzichtig af.
4. Giet de bonen in een notenzak, een vergiet of zeef. Dek de bonen niet af omdat ze dan gaan schimmelen. Ze hebben frisse lucht nodig!
Plaats indien nodig een bord onder de zak, zeef of vergiet om te voorkomen dat het water van de bonen overal heen gaat.
Als het mogelijk is kun je de notenzak het beste hangen zodat er ook lucht van onderen komt.
Als je lichte spruitjes wilt, moet je ze in het donker laten groeien (bij ongeveer 20-25 ° C). Als je ze liever groen hebt moet je ze in het daglicht laten groeien want dan worden ze gevuld met chlorofyl.
5. Spoel de kiemen elke ochtend en avond af en laat het water er goed tussenin komen.
6. Na 2-4 dagen heb je mooie, sterke kiemen om van te genieten.
Laat de kiemen niet te lang groeien voordat je er van gaat genieten. Ze vullen zich anders alleen met water.
7. Bewaar de geoogste en droge kiemen in een glazen of plastic potje (zelfs een open plastic zak zou in geval van nood geschikt zijn) in de koelkast.
Bedek ze een beetje. Dan zullen ze ongeveer 3 à 5 dagen fris blijven.

Mungboon extra premium; Als je wilt en tijd hebt kun je de groene schil van de geoogste kiemen afpellen. Dan krijg je mooie witte kiemen …

Filed under: Fruit & groente, Geen categorie, Smaakmakers

door

Sharing the passion for food!

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.