Het is een heerlijk gevoel om iets te serveren dat erg lekker is maar tegelijkertijd heel gezond voor je is. Dat gaat prima met een raw ontbijt. Daarom heb ik een Top 3 voor je gemaakt van lekker knapperig en gezond eten waarvan je je vitaal en sterk gaat voelen. De recepten zijn zo gemakkelijk dat je weinig hulp van me nodig hebt. Je kan er zo mee aan de gang. En ze zijn ook prima geschikt voor iets tussendoor voor elk moment van de dag.
Als je nieuwsgierig bent voor raw food zijn deze ontbijtjes een gemakkelijke manier om daar eens wat van te proberen. Als je wilt kun je de recepten combineren met verschillende soorten superfood voor extra mineralen, vitaminen etc. Voeg bijvoorbeeld gojibessen, hennepzaad, spirulina of raw cacao nibs toe. Als je superfood koopt, kijk dan wel of je de goede kwaliteit krijgt. Er zijn helaas veel gelukszoekers die met allerlei rommel op de markt komen. Maar laten we een ontbijt gaan maken, ik heb trek!
Peer, verse dadels en pecan noten
voor 1 persoon
Ingrediënten
1 goed smakende peer
1 medjouldadel (kan eventueel weggelaten worden)
een handje (6-7) pecannoten
Hoe doe ik het?
1. Was de peer (en schil hem als je wilt). Snij hem in kleine stukjes en doe de stukjes in een kom.
2. Ontpit de dadel en snij hem in heel kleine stukjes. Strooi de stukjes over de peer.
3. Kraak de pecannoten in je hand of hak ze in kleine stukjes. Verdeel de stukjes dan ook over het peer- en dadelmengsel. Roer alles even lekker door elkaar en dan kun je gaan genieten van een mooi begin van de morgen.
Knapperige mungbonen met appel
voor 1 persoon
Ingrediënten
Een rode appel
1 kop gekiemde mungbonen
1 tl dadelsiroop
Hoe doe ik het?
1. Was (en schil als je dat wilt) de appel. Snij hem in kleine stukjes en doe de stukjes in een kom.
2. Strooi de raw gekiemde mungbonen over de appel.
3. Sprenkel de dadelsiroop over het mengsel en roer alles daarna goed door. En ook nu kan je gaan genieten van je raw ontbijt en de mooie morgen.
Als je geen gekiemde bonen in de winkel kunt vinden maak je ze heel gemakkelijk zelf.
1. Doe een of twee handjes droge (groene)mung bonen in een kom. Zet ze onder water.
2. Week de bonen gedurende 24 uur op kamertemperatuur
3. Laat de bonen uitlekken en doe ze in een kiemschaal, vergiet, zeef of nutbag. Laat ze daar 3 -4 dagen in zitten. Spoel de bonen 2-3 keer per dag zodat ze niet uitdrogen. Ze zijn klaar wanneer je een klein groen staartje uit iedere boon ziet komen. Je kan deze gekiemde bonen tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
Smeuige groentepap
Voor 1 persoon
Hiervoor heb je een mixer nodig (normaal of high speed blender)
Ingrediënten
½ rode goed smakende appel (of peer)
1-3 steeltjes van bladselderij (afhankelijk van je eigen smaak, ik vind het heerlijk)
¼ van een verse courgette
1 tl kokosolie
1 tl gebroken lijnzaad
een groot snufje gemalen kaneel
een beetje water (alleen om de mixer een beetje te helpen)
Voor de topping: wat schijfjes appel, misschien wat gehakte nootjes of zaden, een snufje kaneel of je kan ook wat superfood toevoegen zoals het hierboven is genoemd.
Hoe doe ik het?
1. Was en snijd het fruit en de groente in kleine stukjes. Ik schil meestal niets maar als je dat lekkerder vindt moet je dat wel doen. Doe alle ingrediënten in een mixerkom en mix totdat je een lekker papje hebt.
2. Doe het mengsel in een schaaltje en doe de topping er op. En dan lekker genieten van je raw ontbijt.
Deze recepten zijn vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker (vanwege het gebruik van vruchten en gedroogd fruit bevatten de gerechten wel een bepaalde hoeveelheid fruitsuiker)
De recepten zijn te gebruiken voor vegan, vegetarisch, raw en paleo (behalve het recept met de gekiemde mung bonen).