Vandaag maak ik een lekkere frisse combinatie van krokante bakbanaan met rabarbersalade als lunch. Deze combinatie van ingrediënten geeft je bij iedere hap een superfris gevoel met een lekker zoetje er door.
Bakbananen zijn dagelijkse kost in grote delen van Latijns-Amerika, Afrika en Azië en staan als 10e op de lijst van hoofdingrediënten in de wereld. Je kan dat vergelijken met wat de aardappel is in het noorden van Europa.
De bananen zijn erg veelzijdig te gebruiken. Je kan ze bakken, frituren (heel of geraspt), koken en er wordt zelfs bloem van gemaakt. Geen wonder dat je er een eindeloze lijst van gerechten mee kunt maken.
Bakbananen en rabarber?
Ik heb graag een paar bakbananen in huis waardoor ik in een mum van tijd een gemakkelijke lunch kan maken.
Ik combineer de licht zoete banaan graag met iets pittigs of iets fris om een mooie balans te krijgen in de smaak. Vandaag heb ik de zurige rabarber gekozen als smaaktegenhanger.
Als je de lekkere rabarberchutney met kerrie (zie receptlink) hebt gemaakt gaat het daar ook perfect mee!
Geraspte chili
Bij dit lunchgerecht heb ik ook wat geraspte chili toegevoegd. Als je van een beetje pittig houdt maar een chili wel eens te lang laat liggen achterin de koelkast heb ik een perfecte tip voor je!
Maak de chili schoon en droog en doe hem dan in de vriezer zoals hij is. Wanneer je wat extra pit aan je gerecht wilt geven pak je de chili uit de vriezer en rasp je wat van de bevroren chili af met een fijne rasp (ik gebruik daarvoor mijn Microplane raspen).
Je kunt de geraspte chili bevroren over je gerecht doen. De rest van de chili gaat weer terug in de vriezer. Werkt elke keer perfect!
Krokante bakbanaan met rabarbersalade
Voor 2 personen
Ingrediënten
1 bakbanaan met veel zwart op zijn schil
Neutrale olie om in te bakken
Rabarbersalade
Ingrediënten
1 steel
1 steel rabarber
½ verse venkel (bewaar ook het groen van de venkel)
1 kleine rode appel (fris en zoet)
Een handje verse munt
Zout en versgemalen zwarte peper
Het sap van een halve limoen
Enkele druppels van een goede olijfolie
Geraspte of fijngesneden chili
Hoe doe ik het?
1. Spoel de groenten en fruit af. Neem twee schalen met koud water en doe daar ijsblokjes bij.
2. Schil de buitenste laag van de selderij en de rabarber met een dunschiller. Haal er niet te veel af ! Snijd dan lange, dunne slierten van zowel de selderij als de rabarber. Zet ze apart in de schalen ijswater. Het koude water zal de slierten laten krullen en knapperig maken.
3. Snijd de venkel in heel erg dunne plakjes. Bij voorkeur op een mandoline als je er één hebt!
4. Hak de verse munt en het groen van de venkel fijn. Snijd de appel in dunne plakjes en leg ze in een schaaltje. Knijp het limoensap over de appel. Dit voorkomt dat de appel bruin wordt en het geeft de salade een heerlijk frisse smaak geeft.
5. Schil de bakbanaan met een mes en snijd hem in plakken van ongeveer 1 cm dik. Plet elke plak met je hand of een breed mes. Bedek een bord met dubbel gevouwen keukenpapier.
6. Verhit een pan en doe er een dikke laag olie in. Doe de bakbanaan er in en bak tot de plakken goudbruin worden. Draai de plakken en bak ze ook aan de andere kant. Leg de gebakken plakjes op het bord met keukenpapier om eventuele overmatige olie af te voeren.
7. Meng de ingrediënten voor de salade snel door elkaar:
Haal de selderij en rabarber uit het ijswater en doe het in een droge kom. Voeg de gesneden venkel, appel (limoensap bewaren), munt en het groen van de venkel toe.
Druppel er wat olijfolie en het limoensap waar de appelplakjes in lagen overheen. Voeg zout en peper en de geraspte chili toe. Meng de salade en serveer hem direct samen met je knapperige plakjes banaan.
Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.
2 Kommentare