Belugalinzen zijn de koninklijke versie van alle linzen, vernoemd naar de kaviaar met dezelfde naam. Ze blijven perfect in hun vorm tijdens het koken en je kunt ze in tegenstelling tot veel peulvruchten eten zonder ze te weken. Deze knapperige salade van belugalinzen maakte ik 20 jaar geleden al en vaak heb ik het recept een beetje veranderd. Zo is het gegroeid tot mijn favoriete salade van belugalinzen die je zeker moet proberen!
Het leuke (en lekkere) van deze salade is de dressing. Het is een mix van pittig van de tabasco, zoet van de dadelsiroop gecombineerd met een vleugje oriëntaals van oranjebloesemwater. Oranjebloesemwater is te vinden in winkels met eten uit het Midden-Oosten. Je hebt er maar een paar druppels van nodig want anders krijgt deze smaak de overhand in je gerecht.
Belugalinzen zijn, net als alle linzen, niet geschikt als je weinig koolhydraten wilt eten. Maar ik heb besloten dat ik ze niet wil missen. Jij maakt natuurlijk je eigen keuze.
Laten we aan de slag gaan!
Knapperige salade van belugalinzen
2-4 personen (afhankelijk van waarmee je het combineert)
Ingrediënten linzensalade
100 gr belugalinzen
Een handje groene peterselie inclusief de stengels (maakt het juist knapperig met de stengels!)
1 rode ui
150 gr cherrytomaatjes
Ingrediënten dressing
2 el fruitige olijfolie
½ el appelcider- of kokosnoot-azijn
4 druppels tabasco
Een flinke snuf zeezoutvlokken (Ik gebruik altijd Maldon)
½ el ongezoete granaatappelsiroop
1 tl oranjebloesemwater
1 tl dadelsiroop
Hoe doe ik het?
1. Doe de droge linzen in een kleine pan. Voeg water toe tot de linzen ongeveer 2 cm onder water staan. Laat de linzen in het water aan de kook komen. Kook ze al dente gedurende ongeveer 7-10 minuten. Controleer regelmatig zodat de linzen niet gaar worden!
2. Bereid de dressing terwijl de linzen koken. Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en roer alles tot het volledig gemengd is.
3. Giet de linzen na het koken meteen in een zeef en giet er direct koud water over om het kookproces te stoppen. Laat ze kort uitlekken en giet ze dan in de kom met de dressing. Roer ze voorzichtig rond met een lepel en zorg dat de linzen goed worden bedekt met de dressing.
4. Snijd de peterselie met de steeltjes fijn en snijd de rode ui in dunne plakjes. Voeg dit toe aan de kom met de linzen.
5. Snijd de cherrytomaatjes in partjes en voeg ze toe aan de kom.
Geniet er lekker van!
Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.
Het is veganvriendelijk.
Pingback:Oranjebloesem- en rozenwater