Veel mensen die vegan eten zeggen dat kaas een van de dingen is die ze toch wel missen. Vandaag heb ik een leuke oplossing want ik kwam ergens een leuk recept voor fetakaas tegen. Zonder melk en onnodige toevoegingen maar met amandelen. Gewoon een heerlijke feta kaas gemaakt met amandelen.
Internet is een fantastische vraagbaak. Af en toe speur ik het net af om te kijken wat anderen voor lekkers bedacht hebben. Zo kwam ik na wat googelen terecht op de Zweedse blog “Blivegan” en vond het recept voor deze heerlijke fetakaas gemaakt met amandelen. Op haar beurt had deze blogger het recept weer gevonden op ‘Vegetariantimes’ … Zo kom je dus leuke dingen tegen. In ieder geval is dit een feta met een fantastische smaak. En je kan het zelfs op je boterham smeren!
Deze keer heb ik hem gemaakt met wat gedroogde oregano er in. Maar die kun je ook weglaten of vervangen door thijm of rozemarijn. Wat je ook doet, het wordt lekker! Ik heb een high speed blender gebruikt om een romig resultaat te krijgen. Als je geen high speed blender hebt kun je het ook maken met een gewone keukenmachine. Je hebt in ieder geval een romige substantie nodig voordat je gaat bakken.
Laten we aan de slag gaan!
Een heerlijke feta kaas gemaakt met amandelen
Ingrediënten
2 dl / 120 gram gepelde amandelen plus weekwater
1 dl / 100 gram koud water
4 el citroensap
3-4 el olijfolie van goede kwaliteit
1 teentje knoflook
1 tl zout
1 tl gedroogde oregano of tijm (optioneel)
Hoe doe ik het?
1. Week de amandelen gedurende 24 uur. Spoel de geweekte amandelen af en gooi het weekwater weg.
2. Meng de geweekte amandelen, water, citroensap, olijfolie, knoflook en zout tot je een gladde romige substantie hebt. Als je oregano, thijm of rozemarijn toevoegt kun je dat door de substantie scheppen.
3. Giet de pulp in een nutbag, kaasdoek of een schone theedoek. Vorm de stof zodanig dat de kaas tot een bal gevormd wordt. Knijp er in zodat de overtollige vloeistof er uit gaat.
4. Koel de kaas gedurende 12 uur en verwijder de overtollige vloeistof.
5. Verwarm de oven voor op 95 ° C.
6. Doe de kaas op een vel bakpapier strijk het uit zodat het ongeveer 2 cm dik is.
7. Bak de kaas gedurende 40 minuten of tot het oppervlak stevig is.. Als dat klaar is zou jij ook je de kaas kunnen omdraaien nog eens 20 minuten bakken (hoeft niet). Daarna de kaas laten afkoelen.
8. Bewaar de kaas goed afgedekt in de koelkast op een schone bakplaat. Het blijft tot 6 dagen goed.
Geniet ervan als een spread op je boterham, snijd het in stukjes en voeg het toe aan een salade of aan elk gerecht waarbij feta kaas lekker is.
Dit recept is vrij van gluten, suiker en lactose.
Pingback:Gevulde courgette uit de oven
Pingback:Heerlijke venkelgratin met amandelfeta