pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

Gebakken polenta met rode ui-marmelade, shiitake-tapenade en gerookte tofu

Gebakken_polenta_met_rodeuimarmelade_shiitaketapenade_en_gerookte_tofu

Je hebt veel basisgerechten die gebruikt worden voor het diner zoals aardappelen, pasta of rijst. Vandaag werken we ook met zo’n mooie klassieker; de Italiaanse polenta. Ik maak een gebakken polenta met rode ui-marmelade, shiitake-tapenade en gerookte tofu.
Je zal zien dat het een heerlijk diner oplevert samen met wat groene salade. Maar je kunt het ook als luxe hapje serveren bij een gezellige borrel!

Polenta (van nature glutenvrij) is gemaakt van kleine grof of fijngemalen maïskorrels en kan worden gebruikt voor zowel taarten, pannenkoeken, pap en pudding.
Reguliere polenta moet ongeveer 40 minuten met bouillon worden geroerd maar om de bereiding te versnellen heb ik een instant polenta gekozen. Die is klaar in een paar minuten.
Als je tijdens het mengen van de polenta met de bouillon, kaas* (of voedingsgist) en/of kruiden toevoegt krijgt het gerecht veel meer smaak.
Daarna spreid je de polenta uit in een vorm en gaat het stollen. Dit kan je al een dag voor de maaltijd doen waardoor je tijd bespaart als je trek hebt. Eenmaal klaar kun je de polenta bakken, grillen, frituren, wat je maar wilt. Wat je er ook mee doet, het wordt lekker!

Ik heb twee lekkere toevoegingen gemaakt met veel smaak en die het goed doen met polenta; als eerste een marmelade van rode ui die je ook nog op een broodje kunt eten, in pasta of als bijgerecht bij een stoofschotel.
Als tweede heb ik een tapenade gemaakt met de lekkere volle smaak van shiitake. Deze paddenstoel heeft een krachtige bijna vlezige smaak, vol van umami. De shiitake wordt veel gebruikt, zowel vers als gedroogd in de Aziatische keuken.
Ik heb deze keer verse shiitake gebruikt maar mocht je daar niet aan kunnen komen is de gedroogde en daarna gewelde versie ook prima om mee te werken.
Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de shiitake te vervangen door bruine champignons en voor de andere helft gedroogde shiitake te gebruiken. Dat maakt het gerecht goedkoper.

Zowel de rode ui-marmelade als de shiitake tapenade kunnen prima 1 a 2 dagen tevoren worden gemaakt.

Voor mijn diner heb ik ook nog wat gerookte tofu toegevoegd die goed bij de rijke smaken past. Gemakkelijk te snijden en knapperig te bakken in wat olie.

Gebakken_polenta_met_rodeuimarmelade_shiitaketapenade_en_gerookte_tofu_2

Gebakken polenta met rode ui-marmelade, shiitake-tapenade en gerookte tofu

Voor 3-4 personen

 

Gebakken polenta

Ingrediënten
1 l water
2 tl losse bouillon poeder (bij voorkeur zelfgemaakte gedroogde veggie bouillon)
½ tl zout (als je bouillon zonder zout gebruikt)
250 gr instant-polenta
1 el olijfolie
1 tl salie (gedroogd of vers)
1 tl rozemarijn (gedroogd of vers)
1 tl tijm (gedroogd of vers)

Hoe doe ik het?
1. Breng het water aan de kook in een pan. Voeg de bouillon toe (en zout indien nodig).
Snijd de verse kruiden als je daarvoor hebt gekozen.
2. Bedek een (bij voorkeur vierkant) bakblik met bakpapier.
3. Doe alle polenta ineens in het kokende water en roer heel goed. Er mogen geen klonten meer in zitten. Voeg indien nodig wat extra water toe om eventuele klonten op te lossen.
4. Voeg de olijfolie en de fijngehakte kruiden toe aan de polenta en roer opnieuw goed.
5. Verdeel de polenta plat in de bakvorm, ongeveer 1,5 cm dik. Pas op dat je je vingers niet verbrandt want het kan heet zijn!
Als het lastig is om het oppervlak mooi vlak te krijgen maak je je handen nat met warm water. Dan gaat het verspreiden beter. Hoe gelijkmatiger het oppervlak is, hoe mooier polenta later wordt.
6. Laat de polenta minstens 20 minuten afkoelen. Snijd het dan in kleinere driehoeken of vierkanten. Als de stukjes te dik zijn kun je ze ook dunner maken door ze over de hele oppervlakte te halveren. Dan worden ze gemakkelijker knapperig tijdens het bakken. Dit kan allemaal van tevoren worden voorbereid als het nodig is.
7. Grill, bak of frituur ze en serveer ze met smakelijke bijgerechten.

Rode ui-marmelade

Ingrediënten
4 rode uien
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
3 el agave of dadelsiroop
zout en zwarte peper
1 el vers gehakte tijm

Hoe doe ik het?
1. Schil en snijd de ui in dunne plakjes. Bak de ui ongeveer 10 minuten op een laag vuur in de olie. Regelmatig roeren zodat het niet verbrandt.
2. Voeg de azijn en agave of dadelsiroop toe als de ui zacht is geworden. Laat het nog eens 10 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Giet het afsluitbaar bakje..
3. Voeg de gehakte tijm toe vlak voor het serveren. Deze marmelade is zowel warm als koud heerlijk.

Shitaketapenade

Ingrediënten
1 grote gele ui, plm. 400 gram
Geurloze kokosolie om in te bakken plus 1 tl voor bij het mixen van de tapenade
150 gr verse shiitake
2 tl tamari
Zout en zwarte peper
1 tl gedroogde tijm

Hoe doe ik het?
1. Schil de ui en bak hem op een laag vuur tot hij glazig is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
2. Maak de shiitake schoon met een borstel (was nooit paddenstoelen in water!) en snijd de steel van de shiitake er af. Snijd elke paddenstoel in 2 of 4 stukken, afhankelijk van de grootte.
3. Voeg de shiitake toe als de ui zacht is. Verhoog de temperatuur iets en bak tot alles zacht is. Voeg de tamari toe en bak nog een paar minuten op hoog vuur.
4. Giet alles in een hoge mengkom. Voeg zout, peper, gedroogde tijm en nog een tl geurloze kokosolie toe (dit geeft een steviger consistentie aan de tapenade).
Mix tot je een glad mengsel hebt en giet het dan in een afsluitbaar bakje. Doe de deksel er op en plaats het ongeveer een uur in de koelkast voordat je er van gaat genieten.

Smul van het diner met wat gerookte, gebakken tofu in plakjes, geroosterde zaden en een lekkere salade.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Gebakken_polenta_met_rodeuimarmelade_shiitaketapenade_en_gerookte_tofu_3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *