pirnten printen
Bijgerechten, LCHF, Sausjes, dip & spreads, Smakelijke boeken
commentaren 4

BBQ bijbel en 3 smakelijke kruidenboters

BBQ_Bijbel_julius_Jaspers

In de zomer is de barbecue hot! Dat weet Julius Jaspers, de van de Nederlandse TV bekende chef-kok. Als groot liefhebber van de barbecue verzamelde hij al zijn kennis over dit onderwerp in zijn eigen BBQ bijbel. En ik moet zeggen dat hij echt aan alles gedacht heeft. Een echte bijbel dus, die je keer op keer gaat raadplegen als er een barbecue in de agenda staat.
Zo maakt hij in de BBQ bijbel duidelijk welke soorten barbecues en grills je kunt gebruiken en wat de meest geschikte houtsoorten zijn bij welke gelegenheden. Maar ook technieken, gereedschappen en geschikte temperaturen komen voorbij. En dat is nog maar de inleiding met de basics. Daarna komt er een regen aan lekkere recepten. Veel van die recepten gaan natuurlijk over vlees en vis maar ook over veel groenten en zelfs desserts.

Voor mij als stadsmens is het wat ingewikkeld om een lekkere barbecue te stoken zoals ik in Zweden gewend ben. Mijn buren zouden waarschijnlijk meteen de brandweer bellen. Om toch meteen wat bruikbaars en lekkers uit het boek te maken heb ik daarom gekozen voor iets waar geen rook aan te pas komt. In de hoofdstukken met bijgerechten als salades, sauzen, marinades etc. kwam ik enkele kruidenboters tegen. Die kun je het hele jaar door gebruiken met groenten of met wat je maar wilt. Maar ik neem het boek natuurlijk mee naar Zweden waar ik naar hartenlust kan stoken en roken zonder buren.

Herb_butter_Tastecelebration_13 smakelijke kruidenboters

Voor deze post heb ik gekozen voor 3 o zo lekkere kruidenboters. Om te beginnen, een klassieke knoflookboter met een leuke twist van pastis. Deze Franse anijsdrank roept leuke herinneringen op uit mijn jeugd tijdens familievakanties in Frankrijk. Deze boter waarin amandelmeel, pastis, knoflook en peterselie samengaan laat zich met van alles combineren. Smeer het om te beginnen maar eens op een lekker warm stukje brood uit de oven. Dan komen er vanzelf ideeën.

De tweede kruidenboter, de olijvenboter, die ik gemaakt heb heeft een wat gewaagdere volle smaak. Een beetje zout vanwege de kappertjes en olijven waarbij de salie en de oregano een kruidig effect geven. Ik weet zeker dat deze boter het erg goed doet bij de aankomende groenteoogst van bieten, knolselderij en maiskolven.

Maar de derde en laatste, de mosterdboter, die ik maakte is duidelijk mijn favoriet geworden. Zo simpel en zooooo lekker. Zo eentje waarvan je stiekem een lepeltje opeet. Fris, kruidig en vol van smaak.

Ik geef je nog even een tip mee van de auteur. De kunst van het boter maken begint bij het kiezen van je basisboter. En boter is boter dus geen margarine…
Laten we aan het werk gaan!

Knoflookboter


Ingrediënten
125 gram zachte boter
1 teen knoflook, geperst (van 2 gepofte tenen)
4 takjes platte peterselie (alleen de blaadjes)
15 gram amandelpoeder
15 ml pastis
2 druppels tabasco
Zout en peper

Hoe doe ik het?
1. Meng alle ingrediënten met de hand voor een grove textuur of in een keukenmachine voor een fijne structuur.
2. Breng de boter op smaak met zout en peper. Rol de gemengde boter tot een worst in plasticfolie en laat het afkoelen. Bewaar de boter in de koelkast of vriezer. Snijd zo veel je nodig hebt van de rol en zet het daarna meteen terug in de vriezer of koeler voor de volgende keer.

Olijvenboter


Ingrediënten
125 gram zachte boter
40 gram Taggia-olijven, fijngehakt
6 blaadjes salie, fijngehakt
Snufje oregano, gedroogd
20 gr kappertjes

Hoe doe ik het?
1. Snijd de olijven, salie en indien gewenst de kappertjes.
2. Meng alle bestanddelen met de hand voor een grove textuur of in een keukenmachine voor een fijne structuur.
3. Breng de boter op smaak met zout en peper. Rol de gemengde boter tot een worst in plasticfolie en laat het afkoelen. Bewaar de boter in de koelkast of vriezer. Snijd zo veel je nodig hebt van de rol en zet het daarna meteen terug in de vriezer of koeler voor de volgende keer.

Mosterdboter

Ingrediënten
125 gram zachte boter
30 gr Amora mosterd
1 tl citroenrasp
1 tl citroensap
Zout en peper

Hoe doe ik het?
1. Meng alle bestanddelen met de hand voor een grove textuur of in een keukenmachine voor een fijne structuur.
2. Breng de boter op smaak met zout en peper. Rol de gemengde boter tot een worst in plasticfolie en laat het afkoelen. Bewaar de boter in de koelkast of vriezer. Snijd zo veel je nodig hebt van de rol en zet het daarna meteen terug in de vriezer of koeler voor de volgende keer.

Herb_butter_Tastecelebration_closeup

Titel BBQ bijbel

Auteur Julius Jaspers
ISBN 9789048832507
Uitgeverij Carrera Culinair
Koop het boek hier!

4 Kommentare

  1. Pingback:Boter van haverroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.