pirnten printen
Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Voor als je haast hebt! Vegan pastasaus van savooienkool

Vegan_pastasaus_van_savooienkool

De dagen gaan zo snel! Ik heb zoveel ideeën en wensen dat ik niet weet hoe ik het allemaal in de schaarse tijd die ik heb moet doen. Had ik maar 5 uur extra per dag.
Op dit soort dagen kom ik soms tot snelle recepten zoals deze. Vegan pastasaus van savooienkool. Klaar in 15 minuten, weinig afwas achteraf en goedkoop maar toch gezonde ingrediënten. Wat wil je nog meer? O ja, dat vergat ik; het smaakt goddelijk!

Tot kort geleden at ik radijs alleen rauw maar ik ben begonnen met het koken van radijsjes. Dan worden ze erg smakelijk. Knapperig met een wat minder sterke mosterdsmaak. Een perfect alternatief voor andere groenten. Je kan ze bakken of koken zoals ze zijn met verse of gedroogde kruiden en een lekkere klontje boter bovenop daarna. De milde smaak is met veel gerechten te combineren. Heb je dat al eens geprobeerd? Doen!

Om dit gerecht vegan te maken heb ik kokosyoghurt gebruikt (die van Abbot Kinneys) Wees gerust, het zal niet naar kokos smaken vanwege de andere kruiden. Kun je geen kokosyoghurt vinden kun je het ook vervangen door kokosroom, cashewboter of een kleinere hoeveelheid amandelmelk of mascarpone als je geen probleem met lactose hebt.

Laten we aan de slag gaan!

Vegan pastasaus van savooienkool
(voor 2 personen)

Ingrediënten
1 courgette
6-7 bladeren savooienkool
1 gepelde knoflookteentje
1 tl bouillonpoeder
2 el kokosyoghurt (of mascarpone)
zout en peper
het sap van een limoen
een paar druppels tabasco of Chipotle chilipoeder
geraspte nootmuskaat
een bosje radijs
1 kopje bevroren groene erwten

Hoe doe ik het?
1. Breng een grote pan met water aan de kook.
2. Snijd ondertussen 6-7 bladeren van de savooienkool. Maak pasta van de courgette met een spiralizer en doe dit in een aparte kom. Als je geen spiralizer hebt kun je de courgette snijden in hele dunne sliertjes die op pasta lijken. Maak de radijs schoon en houd de bolletjes heel.
3. Doe de koolbladeren en het teentje knoflook in de pan met kokend water en blancheer ze in 4-5 minuten. Laat de bladeren en de knoflook uitlekken in een vergiet. Bewaar de rest van het water voor de andere groenten.
4. Doe de schoongemaakte radijs in de pan met het overgebleven water en laat het ongeveer 5 minuten koken. Voeg op de helft van de kooktijd de bevroren erwten toe. Zelf eet ik de courgettepasta altijd rauw vanwege de bite maar als je van wat zachter houdt kun je de courgettepasta tegelijk met de erwten in het water doen. Als alles beetgaar is, is het klaar.
5. Doe de geblancheerde koolbladeren en knoflook in een mixerkom. Voeg ook de bouillonpoeder, kokosyoghurt (of alternatief) het sap van de limoen, geraspte nootmuskaat, tabasco en het zout en peper toe. Mix het allemaal tot een gladde massa. Het kan handig zijn om een eetlepel van het kookwater te gebruiken om het werk van de mixer wat gemakkelijker te maken. Controleer voor het serveren of je goed zit met de kruiden.
6. Verdeel de ‘pasta’ op 2 borden en doe de romige saus er bovenop. Voeg ook de radijs en de erwten toe. Geniet er van!

Dit gerecht is vrij van gluten, lactose en suiker.
Het is geschikt voor paleo, vegan en (liberale) LCHF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *