pirnten printen
Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Paleo, Recepten, Vegan
commentaren 3

Ingelegde asperges met crème van pastinaak en meer!

Pickled_white_asperges_3

Vandaag maak ik ingelegde asperges met crème van pastinaak en wat lekkere extra’s!
Onze vriend Frank heeft een neus voor mooi design en net als ik is hij gefascineerd door Scandinavisch design. En ik heb het geluk dat hij zijn vondsten op veilingen en markten met me wil delen.
Een paar dagen geleden kwam hij met dit prachtige schaaltje uit 1953, ontworpen door Stig Lindberg voor Gustavsberg in Zweden.
De schaal heeft een prachtig patroon en heet daarom ook ‘reptile’. Normaal denk ik vanuit het eten maar deze keer begon ik te denken over wat voor lekkers er nu past op dit mooie stuk porselein.

Natuurlijk wilde ik al iets doen met heerlijke witte asperges die hier in Nederland op dit moment uit de grond omhoog komen.
Ik heb mijn ingelegde asperges gecombineerd met wat simpele maar toch spannende ingrediënten. En alles kun je eerder voorbereiden behalve de chips. Die moeten meteen na het maken geserveerd worden maar zijn dan erg knapperig.

Voel de lente met me mee en ga mee de keuken in!

Pickled_white_asperges_4Pickled_white_asperges_5

Ingelegde witte asperges met crème van pastinaak

Voor 4 personen

Ingelegde witte asperges

Ingrediënten
2 dl water
1 dl witte wijnazijn (6%)
3 el agavestroop
4 gr zout
———————–
500 gr verse witte asperges ( plm. 2 asperges per persoon)

Hoe doe ik het?
1. Bereid eerst het zoetzuur voor de asperges;
Doe alle ingrediënten in een pan. Breng het aan de kook en zorg dat alles goed gemengd wordt. Laat het dan volledig afkoelen.
Je kan dit deel van de voorbereiding het beste een dag eerder doen en het mengsel in de koelkast bewaren. Het is erg belangrijk dat het mengsel goed koud is.
2. Schil de asperges heel goed met een dunschiller. Breng water aan de kook in een grote pan en kook de asperges 4 minuten.
Laat de asperges uitlekken en leg ze dan nog warm in het zoetzure mengsel. Zorg dat de asperges goed bedekt zijn met het mengsel en zet ze daarna in de koelkast om te marineren. Na twee uur is het marineren klaar. Doe het niet veel langer want dan wordt de smaak te sterk.
3. Pak de ingelegde asperges met een schuimspaan uit het zoetzuur en laat ze uitlekken op keukenpapier. Daarna kun je ze serveren met de accessoires die hieronder beschreven staan maar als je wilt kun je ze ook zo al eten.

Gedroogde witte miso

Ingrediënten
Plm. 2 el witte miso

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 70 ° C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel de miso dun en gelijkmatig over het bakpapier. Dit is het gemakkelijkste te doen met behulp van een spatel.
2. Plaats de bakplaat met miso in de oven en bak tot het volledig droog is na ongeveer 25 minuten. Houd de bakplaat in de gaten zodat het niet te donker wordt. (alle ovens werken verschillend)
3. Maal de gedroogde miso tot een grof of wat fijner poeder afhankelijk van wat je liever hebt. Bewaar de gedroogde miso in een luchtdichte pot. Wat je overhoudt kun je gebruiken om bijvoorbeeld over pastagerechte te strooien.

Geroosterde hazelnoten

Ingrediënten
65 gram hazelnoten (bij voorkeur zonder schil)

Hoe doe ik het?
1. Plaats een droge koekenpan op het vuur en doe de hazelnoten er in. Rooster de noten tot ze lichtbruin zijn. Roer ze in de pan voortdurend om verbranden te voorkomen.
2. Giet de noten in een kom en laat ze afkoelen voordat je ze grof hakt.
Als je geroosterde noten in de schil roostert doe je ze na het roosteren in een schone, droge theedoek. Bind de theedoek om de noten en rol de noten dan flink heen en weer op een tafelblad. Zo kom je van het bittere schilletje af dat om de noten zit.
Haal de noten na het rollen uit de doek, hak ze grof en zet ze opzij tot het opdienen.

Crème van pastinaak

Ingrediënten
plm. 300 g pastinaak
1 gele ui, geschild en in stukjes gesneden
1,5 tl losse plantaardige bouillonpoeder
ongeveer 4 dl amandel melk (genoeg om de groenten te bedekken)
———————
Citroen sap van een halve citroen, zout en gemalen witte peper

Hoe doe ik het?
1. Was de pastinaak en schaaf de schil in lange stroken (de schil wordt later gebruikt voor chips). Snijd de pastinaak in kleinere stukken. Doe de pastinaak in een kleine pan samen met de andere ingrediënten. Dek alles af met amandelmelk.
2. Kook de groenten ongeveer 15 minuten tot ze zacht zijn. Giet de groenten door een vergiet en bewaar de melk.
3. Meng de pastinaak en ui met een staafmixer tot een puree. Verdun de puree met amandelmelk totdat je een fijn, luchtig mengsel hebt. Breng het op smaak met zout, witte peper en wat citroensap om de zoetheid in balans te brengen. Laat het helemaal afkoelen.

Chips van pastinaakschil

Ingrediënten
De schil van 2 pastinaken
Een paar takjes verse dragon
Olijfolie
Zoutvlokken

Hoe doe ik dat?
1. Verwarm de oven tot 150 ° C en bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Dep de pastinaakschil goed droog met keukenpapier. Leg de schillen en de hele dragonbladeren op het bakpapier. Sprenkel er dan wat olijfolie en zout over en zorg dat alles goed bedekt is. Verdeel de schillen goed op de bakplaat zodat ze los van elkaar lekker knapperig kunnen worden.
3. Bak de chips in slechts ongeveer 15 minuten. Indien nodig kun je ze halverwege het bakken even omdraaien. Let op dat het niet verbrandt.
Serveer ze direct.

Bij het serveren

Serveer de ingelegde asperges samen met de crème van pastinaak op kamertemperatuur.
Garneer met de geroosterde hazelnoten, wat vlokken van de gedroogde miso (niet te veel want het is een beetje zout) en de chips.
Strooi er wat van de in de oven gebakken dragon overheen samen met enkele verse blaadjes dragon. Serveer het direct.

Dit recept is vrij van gluten, lactose, geraffineerde suiker en soja.

Pickled_white_asperges_1

3 Kommentare

  1. Pingback:Romige soep van witte asperges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *