pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaren 3

Bietenburgers met kruidenolie en aardappelpuree

Glutenvrij_bietenburgers_met_kruidenolie_en_aardappelpuree

Voor vanavond staan er heerlijke bietenburgers met kruidenolie en aardappelpuree op het menu! Lekker makkelijk te maken en ze zijn prima houdbaar in de vriezer voor als je een dag niet veel zin hebt om je druk te maken in de keuken of voor die keer dat je geen inspiratie hebt.

Als je burgers van groenten wilt maken en daarbij geen eieren of meel wilt gebruiken moet je iets anders zien te vinden dat de burger goed werkbaar maakt en sappig houdt tot het moment dat je er aan wilt beginnen.
Vandaag doe ik dat met een mengsel van boekweitmeel en amandelmeel. De volgende keer maak ik, voor de liefhebbers, een variant zonder noten denk ik.

Om de bereiding wat te versnellen gebruik ik voorgekookte rode bieten waardoor het allemaal lekker ruim voor dinnertime klaar is. Je moet met rode bieten wel een beetje opletten voor je handen. Als je die mooi wilt houden voor de avond moet je even een paar handschoenen gebruiken.

Kruidenolie

Om de burgers extra lekker te maken maak ik er een simpele kruidenolie bij.
Door de kruiden eerst te blancheren (1 minuutje in kokend water en daarna meteen in koud water) blijven de kruiden hun mooie groene kleur houden. Hierdoor kun je de kruidenolie ook een (of zelfs drie!) dag(en) later nog gebruiken als je een ander gerecht een smakelijke opkikker wilt geven. Bewaar de kruidenolie in de koelkast.

Tenslotte maak ik een simpele aardappelpuree waar ik een beetje zuurkool doorheen doe. Ik vind dat een heerlijke smaak geven. Of wordt ik nu al teveel een Zweedse Hollandse…?  Als je niet zo van de zuurkool bent laat je die gewoon uit.

Laten we ons diner maken!

Glutenvrij_bietenburgers_met_kruidenolie_en_aardappelpuree_3

Bietenburgers

Voor 4-6 burgers
Ingrediënten
400 gr voorgekookte rode bietjes
65 gr boekweitmeel
45 gr amandel- of hazelnootmeel
Een handje cashew- of hazelnoten (ong. 50 gr)
½ tl gemalen komijn
Een snufje gemalen chipotle
Zout en zwarte peper
Eventueel wat fijngehakte peterselie
———
Een beetje olie om mee te bakken  (maïs-, koolzaad- of olijfolie)

Hoe doe ik het?
1. Verhit de oven voor op 200 ° C. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel een dunne laag olie over het papier.
2. Rasp de biet en hak de noten in grove stukjes. Meng ze in een kom met een spatel. Voeg dan de bloem en de kruiden toe. Meng alles met een spatel tot je een mooi glad beslag hebt.
3. Maak 4-6 gelijkvormige burgers en leg ze op de klaargemaakte bakplaat. Bestrijk de burgers bovenop met een beetje olie en zet de bakplaat midden in de oven. Zet de timer op 20 minuten.
4. Draai de burgers na 20 minuten om. Zet de timer nog eens op 10 minuten. Klaar!
Geniet van de burgers met een lekkere saus of de kruidenolie?

Kruidenolie

Ingrediënten
Een flinke hand vol koriander inclusief de steeltjes (te vervangen door blad peterselie of basilicum als je dat wilt)
Ongeveer 0,75 dl neutrale olie (maïs-, koolzaad- of olijfolie)
½ teen knoflook
Een snuf zeezout

Hoe doe ik het?
1. Breng een kleine pan met water aan de kook.
Knip het uiteinde van de stengels van de kruiden die je gekozen hebt af en doe de kruiden dan in het kokende water. Blancheer ongeveer een minuut en giet dan alles in een draadzeef. Spoel de kruiden onmiddellijk met koud water om de groene kleur te behouden.
2. Giet de geblancheerde koriander / peterselie / basilicum in een hoge mixerkom.
Voeg de knoflook, het zout en de olie toe. Meng tot je een gelijkmatige kruidenolie hebt.
Als je de olie wat dunner wilt maken kun je een beetje water toevoegen en dan opnieuw mixen.

Serveer de burgers met een aardappelpuree (eventueel met wat zuurkool) en een heerlijke knapperige salade. Misschien nog wat geroosterde zaadjes er bovenop en smullen maar. mmmmm!

Dit recept is van nature vrij van gluten, geraffineerde suiker en lactose.

3 Kommentare

  1. Oooh, hebben ze geen zuurkool in Zweden? Ik moet erheen! Dat is dus het enige dat ik echt heus eerlijk waar niet lust. En dat voor een Hollandse …
    Maar die bietenburgers, die lijken me heerlijk. Ga ze snel een keer maken!
    Groetjes uit Sauerkrautland 😉

    • Hahah Con! Nee, niet zo veel in Zweden helaas. Ik heb het hier in Nederland geleerd te eten en ik vindt het zoooo lekker!
      Die bietenburger zijn echt top (misschien niet helemaal kolhydraatarm maar ja…)

      Kom je deze kant op binnenkort? Altijd gezellig met een koffie ;0)

      Groetjes,
      Isabel

  2. Pingback:Wintergroenten met venkelzaad en gierst - TASTECELEBRATION

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *