pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
commentaren 2

Wintergroenten met venkelzaad en gierst

Wintergroenten_met_venkelzaad_en_gierst_2

De afgelopen weken heb ik verschillende keren lekker simpel gekookt met wintergroenten, venkelzaad en gierst. Lekker vlug klaar, het vult goed en als je een lekkere voorraad wintergroenten hebt klaarliggen kun je ook lekker variëren. Dus bij mij is de winter nu wel zo’n beetje begonnen!

Het is altijd handig om wintergroenten zoals wortelen, pastinaak, knolselderij, schorseneren, aardperen en koolraap in huis te hebben. Je houdt ze gemakkelijk lang goed in de koelkast en als je het te koud vindt om naar de winkel te gaan heb je wat in huis.
Als je, zoals ik, de groenten gaat bakken kun je ze het beste een paar minuten voorkoken. Het bakken gaat daarna veel sneller en al met al ben je net zo snel klaar als wanneer je iets wat kant-en-klaar is had gehaald. En het is allemaal lekker gezond.

Ik eet deze groenten graag met gierst. Gierst is net zo te gebruiken als couscous maar in gierst zitten geen gluten.
Je kunt in plaats van gierst ook kiezen voor wat anders zoals een lekkere salade, geroosterde zaden, een chutney, geraspte appel of wat je er maar lekker bij vindt.
Gierst is een van onze oudste granen en werd vroeger veel vaker gegeten in Europa. Het is rijk aan mineralen als zink en ijzer en er zit ook veel vitamine B6 in. Naast het fijne gierstgraan (gierst behoort tot de grasfamilie) kun je het ook als vlokken of meel kopen.
Vlokken en meel hebben een wat sterke smaak waar sommige mensen aan moeten wennen. Maar als je met hele graankorrels werkt is de smaak wat neutraler. Zelfs zo neutraal dat je op de een of andere manier wat smaak moet toevoegen!
Ik werk vandaag met mijn net gemaakte kruidenolie maar je kunt ook een eigen kruidenmix gebruiken of citroensap met een lekkere olie of een tomatensaus.
Gierst is een goede vervanger voor rijst, couscous en pasta. Je kunt het ook gebruiken in een salade, zowel warm als koud.

De hele venkelzaadjes geven een smaaktwist aan het gerecht. Laat je bij wintergroenten niet leiden door allerlei smaakvooroordelen maar probeer lekker van alles te combineren zoals bijvoorbeeld met venkel.
En als er van dit gerecht iets overblijft heb je de volgende dag nog een heerlijke lunch. En als je zo slim geweest bent om alvast een lekkere aquafaba-aioli en kruidenolie klaar te hebben in de koelkast heb je in no-time een lekkere maaltijd klaar..

Wintergroenten_met_venkelzaad_en_gierst_4Wintergroenten_met_venkelzaad_en_gierst_3

Wintergroenten met venkelzaad en gierst

voor 2-3 personen
Ingrediënten
1 hele (plm. 200 gr) winterwortel
½ (plm. 350 gr) knolselderij (geschild)
2 grote handen zwarte kool (Cavalo Nero)
2 tl venkelzaad
Zout en peper
———–
Olie om in te bakken
Een kleine hoeveelheid water, ongeveer 2 el

Gierst (plm. 75 gr per persoon)

Hoe doe ik het?
1. Spoel de gierst af en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Zet een grote pan op met water, voeg wat zout toe en breng het aan de kook.
3. Terwijl het water kookt, bereid je de groenten. Schil de knolselderij en de wortel en snijd ze in lange stukken. Probeer ze ongeveer in dezelfde grootte te snijden.
Snijd de harde nerven uit elk blad van de cavalo nero en snijd de bladeren dan in kleinere stukjes.
4. Doe de knolselderij en de wortel in het kokende water en kook ongeveer 3 minuten. De groenten moeten nog iets stevigs hebben wanneer ze klaar zijn! Doe de groenten in een zeef en laat ze uitlekken.
5. Doe wat neutrale olie in een wat hogere bakpan en doe de voorgekookte groenten er in. Bak ze gedurende een paar minuten op hoog vuur. Roer zo nu en dan.
6. Voeg daarna de cavalo nero, de venkelzaden en zout en peper toe. Roer nog een paar minuten en voeg nog wat water toe om de kool een beetje verder te verzachten. Klaar!

Serveer de groenten met gierst, met een kruidolie, een goede aioli en misschien een beetje humus (zelfgemaakte of kant-en-klare). Genieten maar!

Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.