In Zweden maakt bijna iedereen zijn eigen kerstzoetigheid. We komen voor kerst samen met familie en vrienden en maken dan samen karamel, marsepein, gemberbrood en chocolade gedurende een hele dag.
Met wat Glühwein, gezellige verhalen en de veel verschillende lekkere dingen die we maken komen we de dag door. We moeten er voor opletten dat we niet al tijdens de bereiding alles opeten. Uiteindelijk rolt iedereen naar huis met een volle maag en meestal nog wel een schaal vol lekkers.
Typische Zweedse kerstkruiden
Voor dit recept wilde ik typische Zweedse kerstkruiden als saffraan en kruidnagels gebruiken. De fudge wordt heerlijk kruidig, knapperig maar ook een beetje taai door amandelen te gebruiken. Veel Zweedse smaak in één hap dus.
Als je de fudge gemaakt hebt kun je die het beste in de vriezer bewaren. Je kan de fudge ook het beste koud snijden en opeten.
Zullen wij aan de slag gaan?
Saffraanfudge met knapperige amandelen
Ingrediënten
160 gr Medjoul dadels, ontpit en gedrenkt in warm water
50 gr amandelmeel
80 gr geur- en smaakloze kokosolie
Een klein snufje zout (bij voorkeur Maldon zeezout vlokken)
1 gr saffraan plus 1 el heet water
1/2 tl (vers) gemalen kruidnagels (beetje bewaren voor de decoratie)
Fijn geraspte sinaasappelschil van een halve sinaasappel
10 + 10 amandelen, in de lengte gesneden (de laatste 10 amandelen zijn voor de decoratie)
Hoe doe ik het?
1. Ontpit de dadels en doe ze in een kom. Giet er warm water bij zodat ze bedekt zijn en laat ze ongeveer 20 minuten staan.
2. Doe de saffraan in een mengkom en voeg heet water toe. Laat dit ongeveer 20 minuten weken.
3. Hak de amandelen en maal de kruidnagel fijn. De smaak is heel anders als je zelf maalt! Hierna zet je dit apart.
4. Smelt de kokosolie au bain marie of in de magnetron. Doe de olie bij de saffraan in de mengkom.
5. Haal de dadels uit het weekwater en doe ze dan ook in de mengkom.
6. Doe het amandelmeel, zout, een snufje van de gemalen kruidnagel en de helft van de sinaasappelschil ook in de mengkom. Meng het nu met een staafmixer tot je een romige gele massa hebt.
7. Doe dan de helft van de gehakte amandelen er bij en kneed het voorzichtig met de hand. Bedek een klein bakblik met bakpapier en leg de fudge er overheen. Druk het aan. Het moet ongeveer 1,5 cm dik worden.
8. Strooi de rest van de gehakte amandelen en geraspte sinaasappelschil met de laatste gemalen kruidnagels over de fudge heen als decoratie. Zorg dat alles blijft kleven aan de oppervlakte.
9. Doe de fudge minimaal een uur in de vriezer en snijd er net voor het opdienen vierkantjes van. En pas op dat je tijdens het maken al niet de helft zelf op snoept!
Dit recept is vrij van lactose, gluten en geraffineerde suiker.
Dit recept werd eerder gepubliceerd in het Haarlems Dagblad en de Telegraaf (bijlage ‚Genieten’ november 2016)