pirnten printen
Smakelijke boeken, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
commentaren 2

Rå matglädje en Weense nougat

ra_matgladje_erika_frost

Soms krijg je een boek in handen waarvan je zou willen dat je het zelf geschreven had. Dit is zo’n boek. De eerste keer dat ik er doorheen bladerde wist ik niet hoe snel ik moest zorgen dat ik er mee aan de gang kon. Alles ziet er zo fantastisch uit in dit boek! Net als de Weense nougat die we vandaag maken uit het boek.

Ik heb al best wat dingen uit het boek gemaakt maar ik ben er nog lang niet klaar mee. De Portobello Hamburger, pesto met cantharellen, zoete chilisaus, truffelaioli, corn tortilla’s en roti heb ik al gemaakt. Bij dit boek kan ik gewoon mijn ogen dicht doen en met mijn vinger een plek in het register aanwijzen en dat maken. Het is altijd lekker… Gelukkig heb ik nog veel kleurrijke recepten over om uit te kiezen. Ook deze Weense nougat is een topper en veel lekkerder dan de reguliere Weense nougat.

De auteur Erika Frost heeft een zeer succesvol Instagram account met de naam Loveliveraw. Daarnaast runt ze haar café ‘Open New Doors’ en een restaurant, beide met vegan en vaak ook raw eten. Ze heeft gedurende 6 jaar een spannende reis als chef-kok gemaakt op een opleidingsschip en tijdens de lange reizen geëxperimenteerd met eten. Haar recepten zijn vaak geïnspireerd door de verre en uiteenlopende bestemmingen. Maar ook typisch Zweedse ingrediënten en smaken blijft ze trouw.

ra_matgladje_weense_nougat

Weense nougat

De Weense nougat is echt goed met een rijke en volle chocoladesmaak en het knapperige van hazelnoten. In het recept wordt vermeld dat het moeilijk kan zijn om het beslag glad te krijgen en dat was ook zo. Ik heb het opgelost door een extra hoeveelheid cacaoliquor en kokosolie te smelten en toe te voegen. En ik denk dat er meer mensen zijn die geen superblender hebben en dan is een beetje smokkelen met het recept niet erg. Uiteindelijk wordt het toch superlekker. Laten we aan de slag gaan!

Weense nougat

Ingrediënten
50 gram cacao liquer paste (dwz fijngemalen cacaobonen en hier te koop)
360 gram plus 0,5-1 dl hazelnoten (gepeld) voor de chocolade/garnering
1,5 dl kokossuiker
———————————
(Zelf voegde ik 50 gram gesmolten geurloze kokosolie extra toe en nog eens 50 gram gesmolten cacao liquer en een klein snufje zout)

Hoe doe ik het?
1. Begin met het smelten van de cacaomassa au bain marie.
2. Maal de noten (360 gr) tot een fijne bloem en giet er de gesmolten cacaoliquor en suiker overheen in een mengbeker. Nu begint het iets lastiger gedeelte. Het moet een glad beslag worden maar zonder dat de mixer oververhit wordt. Laat hem af en toe even koelen of meng kleine hoeveelheden achter elkaar. Met een te heet geworden mixer vernietig je namelijk voedingsstoffen.
Bij mij ging dat niet meteen zoals ik wilde. Vandaar mijn toevoeging van een paar ingrediënten. Daarna kreeg ik een prachtige gladde massa. Kijk maar wat je mixer kan.
3. Als je een echt gladde massa hebt giet je het op een vierkante bakplaat die bekleed is met bakpapier. Verdeel dan de tweede hoeveelheid noten gelijkmatig over de massa.
Strijk het oppervlak glad en laat de Weense nougat afkoelen in de koelkast. Daarna kun je het in stukken snijden maar je moet het wel blijven bewaren in de koelkast.
En niet te veel zelf snoepen hè.
Genieten!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker. 

Titel Rå matglädje – vegan, waanzinnig goed
Auteur Erika Frost
ISBN 9789113070681
Taal Zweeds
Uitgever Norstedtsra_matgladje_weense_nougat_closeup

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.