Vandaag nodig ik je uit voor een diner met ovengebakken nieuwe aardappelen, geserveerd met een kersenrelish (ingekookt zoetzuur kersenmengsel), ingelegd mosterdzaad en een miso-saus. Het wordt een prachtig bord met veel smaken er op!
Volgens mij hoef je met nieuwe aardappelen niet zo veel te doen. Ze zijn eigenlijk al geweldig zoals ze zijn!
Vers uit de donkere grond en met een fantastische smaak. Maar…
Ze zijn heel goed te combineren met allerlei bijgerechten!
Voor het diner heb ik een paar verschillende van die bijgerechten geregeld;
Er is een zoete kersenrelish, een leuke variatie van ingelegd mosterdzaad en een miso-saus met rijstwijn.
De recepten zijn gemakkelijk te combineren en kunnen zeker een dag van tevoren gemaakt worden (behalve de aardappel zelf) om het sneller te maken.
De bijgerechten zijn ook heerlijk om andere diners in de volgende dagen op te fleuren.
Zo past de misodressing ook heel goed bij rijst, gegrilde groenten of tofu.
En het ingelegde mosterdzaad doet het goed als je het sprenkelt over een salade, in een saus of op een hamburger.
De kersenrelish moet snel gegeten worden want er zit te weinig suiker in om het te conserveren. Maar je kunt het in de komende dagen prima gebruiken bij kaas, op brood of bijvoorbeeld met een lekkere groententaart.
Als je de kersenrelish toch wilt bewaren kun je het invriezen in de vorm van ijsblokjes en er eventueel zelfs in de winter van genieten.
De ingrediënten
De ingrediënten die ik gebruik zijn van het seizoen maar je kunt het gerecht ook maken in andere seizoenen. Gelukkig kun je ook de ovengebakken aardappels prima maken met wat meer zetmeelrijke aardappelen en andere kruiden die meer bij de wintermaanden passen.
Het dillezaad en de verse dille zorgen samen voor een rijke variëteit aan smaken. Als je het dillezaad niet kunt vinden in de winkel kun je het simpelweg weglaten uit het recept.
En als je het jezelf gemakkelijk wilt maken neem je kersen die al ontpit zijn.
Witte miso
De miso saus is gemaakt van witte misopasta wat een beetje een zoete en zeer unieke smaak heeft. Die kan helaas niet vervangen kan worden door iets anders. Maar ik hoop dat je de tijd neemt om het in de winkel of online te vinden. Het is heerlijk in zoete desserts, kaas, soepen, boter en zelfs stoofpotjes!
De saus bevat ook mirin (Japanse rijstwijn). Dat is een zoete kookwijn met doorgaans geen of weinig alcohol er in (afhankelijk van waar je het koopt). Je herkent de smaak er van waarschijnlijk van teriyaki-saus waar het met soja wordt gecombineerd. Lekker!
Maar laten we aan de slag gaan!
Kersenrelish
voor 1 pot
Ingrediënten
350 gr ontpitte kersen (bij voorkeur vers)
1 grote sjalot (ongeveer 60 gram)
20 gr kokosbloesemsuiker
1 el witte wijn azijn
Hoe doe ik het?
1. Ontpit de kersen. Schil en de sjalot en snijd hem in plakjes.
2. Doe alle ingrediënten in een kleine pan. Laat het aan de kook komen en dan zachtjes 20 minuten doorkoken terwijl je roert. De sjalotten en kersen moeten nog wat beet hebben als ze klaar zijn.
3. Giet je gerecht in een schone glazen schaal en zet die in de koelkast.
Het mengsel blijft plm. 3-4 dagen goed in de koelkast.
Ingelegd mosterdzaad
voor 1 pot
Ingrediënten
75 gr geel mosterdzaad
3 dl water
1,5 dl witte wijn azijn of appelazijn
110 gr agave
1,5 tl/8 gram fijn zout
Hoe doe ik het?
1. Doe het mosterdzaad in een fijne zeef en spoel het goed met water. Giet het dan in een kleine pan en voeg de andere ingrediënten toe.
2. Dek de pan af met een deksel en laat het mengsel aan de kook komen. Zet het vuur dan lager en laat het (met de deksel er op) nog een uur zachtjes doorkoken.
Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt. Voeg indien nodig een kleine hoeveelheid water toe.
3. Steriliseer een glazen pot en de deksel door er kokend water in te gieten. Laat het een paar minuten staan en herhaal de procedure. Giet het gekookte mosterdzaad inclusief de siroop in de glazen pot. Bewaar het na het afkoelen in de koelkast.
Miso-saus
Ingrediënten
2 el witte misopasta
Ongeveer 3 el mirin (rijstwijn)
3 el zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
Ongeveer 1 el citroensap
Hoe doe ik het?
1. Doe alle ingrediënten in een kleine kom en meng het goed. Breng het op smaak om ervoor te zorgen dat je een goede balans krijgt tussen het zout van miso, het zoet van de rijstwijn en het zuur van het citroensap.
Bewaar de saus in de koelkast. Het blijft maximaal een week goed.
Ovengebakken nieuwe aardappelen
voor twee personen
Ingrediënten
Ongeveer 400 gr nieuwe aardappelen
Wat olijfolie
Een flinke snuf goed zeezout
½ tl grof gemalen dillezaad
——————–
Voor het serveren:
Grof gehakte dille
Dun gesneden verse dille
Verschillende soorten salade, ikzelf vind het lekker om te combineren met sommige bittere variaties zoals witlof en radijs maar jij kan natuurlijk zelf je combinatie maken.
Hoe doe ik het?
1. Verhit de oven voor tot 200 °C. Was eventuele modder van de aardappelen maar zorg dat de schil er aan blijft zitten.
Bedek een bakplaat met bakpapier (hierdoor hoef je de lade later niet schoon te schrobben).
2. Snijd de aardappels in dunne plakjes van max. ½ cm. Hoe dunner je snijdt, hoe sneller het eten op tafel staat!
3. Maal de dillezaden grof met een vijzel of iets anders waarmee je ze kunt breken.
4. Leg de aardappelschijfjes op de bakplaat. Voeg wat olie, zeezout en de dillezaden toe. Zorg dat de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met de olijfolie het zout en het zaad.
Verdeel de aardappelen zorgvuldig op de bakplaat en zorg ervoor dat alle aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met olijfolie, zout en zaden.
5. Zet de bakplaat in de oven en bak 10 minuten.
Roer de aardappelen dan even om en bak nog eens 10 minuten. Klaar!
Geniet van je knapperige aardappelen, sla, verse dille, rode ui en de bijzondere bijgerechten.
Dit recept is vrij van gluten en lactose.