pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Lactosevrij, LCHF, Paleo, Recepten, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Easy Curry Vegetarisch en paddestoelcurry met kokosmelk

Easy_curry_vegetarisch

Ik houd erg van de Indiase keuken. Maar op de een of andere manier komt het er niet vaak van om het zelf te koken. Maar dat gaat dit kookboek wellicht veranderen. Easy Curry Vegetarisch door Madhur Jaffrey; een dikke bijbel van 350 pagina’s met veel verschillende curries en andere vegetarische bijgerechten. Een van is de lekkere paddestoelcurry!
Wist je dat 70% van alle vegetariërs in de wereld in India wonen? Dan zijn ze daar natuurlijk ook de experts die spannende gerechten kunnen maken. Het is voor mij tijd om wat meer te leren van deze keuken.

De Indiase keuken heeft veel interessante kruiden zoals bijvoorbeeld fenegriek (een must in iedere curry!), groene peper (ik wist niet dat dit zo’n essentieel deel van de Indiase keuken was), verse kerriebladeren (hier moeilijk te vinden maar het goede nieuws is dat je ze kunt invriezen als je ze gevonden hebt) en asafoetida (nog een standaard ingrediënt in de Indiase keuken dat vooral gebruikt wordt in linzencurries zoals dal. In zijn pure vorm moet je dit kruid luchtdicht opbergen. Anders wordt de sterke geur overgebracht op de andere ingrediënten in je kast). En we kunnen de lijst nog langer maken. Als een echte foodie zie ik er al weer een paar planken met interessante kruiden bij komen in mijn keuken.

De recepten in het boek zijn een mix van traditionele kooktechnieken en kruiden met een moderne westerse achtergrond. Ik was verbaasd over het gemak waarmee de gerechten uit het boek te maken zijn. Het koste me alleen maar wat extra tijd om bepaalde kruiden te vinden in winkels. Maar verder lekker gemakkelijk. Jammer dat ik dit niet allemaal eerder ontdekt heb.

Het is ook leuk om de verhalen achter de recepten in het boek te lezen. Madhur Jaffrey heeft alles wat er over de gerechten te weten valt opgediept zoals wanneer, waar en door wie de gerechten gegeten worden. Daardoor krijg je een cultureel inkijkje in de cultuur van dit heel diverse land. Je reist niet alleen met je smaakpapillen maar je leert ook het land beter kennen.

Het recept dat ik heb gekozen uit het boek is een heel gemakkelijk te maken maar erg lekkere curry met witte champignons.

Grappig is ook om de verhalen achter de recepten lezen. De auteur heeft echt naar beneden gegaan diepgaand uit te vinden wie is koken, waarom, hoe en wanneer wordt het voedsel gegeten. Een cultureel rapport van zo’n divers land. Bij het lezen van het kookboek, denk ik niet alleen reizen met mijn smaakpapillen, maar ook met het krijgen om het land beter te leren kennen.

Het recept dat ik heb gekozen voor u uit het boek is een zeer eenvoudig en lekker curry met witte champignons, kokosmelk en Indiase kruiden. Het is geschikt voor iedere dag van de week, snel, lekker makkelijk en zonder dat je overal naar ingrediënten hoeft te zoeken.
Laten we aan de slag gaan!

Paddestoelcurry met kokosmelk

4 personen

Ingrediënten
4 dl dikke kokosmelk
450 gram witte, bij voorkeur kleine champinjons
1 tl zout (of minder op basis van je eigen smaak)
1/2 tl kurkuma poeder
4 el olie
6 el fijngehakte sjalot
2 tl gemalen komijn (ik gebruikte slechts 1 tl)
1/4-1/2 tl rode chilipoeder
2-3 verse, groene chilipepers (ik deed maar 2)
1 el van het sap van 1 of 2 limoenen

Hoe doe ik het?
1. Was de champignons en snijd ze in helften of als ze groot zijn in 4 stukken. Doe ze in een schaal en strooi het zout en het kurkumapoeder er op. Gebruik keukenhandschoenen (of gewoon een lepel) en zorg dat de champignons goed gemengd worden met de specerijen. Zet de kom 10 minuten weg.
2. Giet de olie in een middelgrote pan en zet die op het vuur. Bak, als de olie heet is, de fijngesneden sjalot voorzichtig bruin. Voeg de korianderpoeder en chilipoeder toe en roer alles voorzichtig een paar minuten op een laag vuur.
3. Doe de in helften gesneden groene pepers en de gemarineerde champignons (met inbegrip van alle kruiden en vocht) in de pan en roer dit weer goed door. Bak nog eens twee minuten en voeg dan1, 3/4 dl de kokosmelk toe aan het mengsel. Breng het aan de kook en laat de saus koken voor nog eens 10 minuten. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
4. Voeg de rest van de kokosmelk toe en roer met een houten spatel om het te mengen. Laat het weer aan de kook komen en laat de saus nog een minuut sudderen. Doe tenslotte voordat je gaat opdienen het limoensap er bij. Genieten maar!

In het boek wordt de curry geserveerd met een rijstpilaf met rode berberis bessen maar omdat ik niet zo veel rijst meer eet heb ik het recept een beetje veranderd en maakte de pilaf met bloemkool. Dit werkte geweldig dus ik heb het verwerkt in deze beschrijving. Ik hoop dat de schrijven van het boek mij dat niet kwalijk neemt. Het is weer een leuk voorbeeld van hoe je altijd weer eigen variaties p een goed recept kan maken.

Ik heb ook een eenvoudige salade toegevoegd met gesneden komkommer, een klein stukje rode appel en verse munt. Al met al werd het een geweldige combinatie van warm, zoet, zuur en knapperig. Precies zoals ik het graag heb!

Bloemkool pilaf met Berberis bessen

4 personen

Ingrediënten
1 gr saffraan
5 kardemompeulen
kaneelstokje 4 cm
1 laurierblaadje
3 kruidnageltjes
Een flinke snuf zout
cashew melk
————————
1/2 bloemkool
Een handvol gedroogde berberisbessen (of cranberry’s als het je niet lukt om te vinden) + water

Hoe doe ik het?
1. Doe alle kruiden en de cashewmelk in een kleine pan. Laat het aan de kook komen en dan 10-15 minuten sudderen op een lage temperatuur. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Daarna kun je het even apart zetten en de andere voorbereidingen doen.
2. Was de berberisbessen laat ze weken in water gedurende ongeveer 20 minuten. Als dat klaar is, kunnen ze uitlekken en drooggedept worden.
3. Hak de bloemkool erg fijn tot de grootte van rijstkorrels. Dit kan het gemakkelijkst worden gedaan in een mixer, maar snijden gaat ook prima.
4. Laat de melk en de kruiden opnieuw aan de kook komen en voeg de gesneden bloemkool toe aan de mix. Kook tot dat de bloemkoolkorrels nog steeds een beetje een harde kern hebben. Dit duurt slechts een paar minuten!
5. Gebruik een zeef om de bloemkool te scheiden van de melk (de bloemkool zal doorkoken en pap worden als je het in het vocht laat staan). Strooi de berberisbessen er bovenop. Genieten!

Dit recept is vrij van suiker, gluten en lactose.
Het is vegan-, paleo en LCHF vriendelijk.

Titel Easy Curry Vegetarisch, 200 heerlijke curry’s en bijgerechten
Auteur Madhur Jaffrey
ISBN 9789059566491
Publisher Fontaine uitgevers
(Originaltitel Curry Easy Vegetarian )
Koop de boek hier!

Kodava _mushroom_curry _with_coconut_milk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.