pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, LCHF, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch
commentaren 2

Rijke paddenstoeltapenade

Rijke_paddenstoeltapenade

Vandaag vind je een rijke paddenstoeltapenade van zowel verse als gedroogde paddenstoelen op mijn blog menu. Je zult verschillende smaken proeven waarmee je het diner heerlijk kunt opfleuren. Je partner zal er het wintervuur van in de ogen krijgen en je krijgt het gevoel dat je een grote prijs gewonnen hebt.
Nou, je begrijpt het al, deze tapenade ga je niet mislopen!

Je moest eens weten hoeveel uren van mijn leven ik besteed heb aan het zoeken van paddenstoelen met mijn familie. We deden dat in mijn jeugd altijd in regenachtige zomers en in de vroege herfst. Het was altijd een hele toer om cantharellen te vinden maar ineens stond je er dan midden in. Iedereen begon dan te roepen en schreeuwen en we zorgden dat er niet een verpletterd werd onder de kinderschoenen.
Om eerlijk te zijn vond ik het picknicken op een grote deken met zelfgemaakte kardemombroodjes en thee het leukste. Maar thuis werd onze paddenstoelenoogst gevierd met tosti’s met een enorme hoeveelheid krokant gebakken cantharellen er tussen. Wow! Tegenwoordig beschouw ik het wandelen in het bos op zoek naar eetbaar goud als een bijzondere luxe. Vreemd hoe tijden veranderen………

Vandaag werken we gewoon met de paddenstoelen die ik (en jij) in de winkel in de stad kunnen kopen. De tapenade is geschikt voor op brood, voor door een pasta maar ook op een pizza. Genoeg over de nostalgie van de jeugd; Laten we aan de slag gaan!

Rijke_paddenstoeltapenade_closeup

Rijke paddenstoeltapenade

Genoeg voor een grote kom!
Ingrediënten
300 gr gemengde, verse paddestoelen
30 gr gedroogde paddenstoelen (bij voorkeur porchini)
1 dl / 40 gram amandelmeel, geroosterd
1 teentje knoflook
1 el citroensap
Een flinke snuf zout
Versgemalen peper
2-3 el edelgist
1,5 dl / 150 ml olijfolie
1 dl / 100 ml  weekwater van gedroogde paddenstoelen (er zit veel smaak in maar zorg ervoor dat je niet het onderste laagje gebruikt. Daar kan van alles in zitten wat uit het bos komt en dat is niet lekker)
De schil van 1 citroen
————————
1 kopje peterselie blaadjes (evt. te vervangen door grof gehakte tijmblaadjes)

Hoe doe ik het?
1. Week de gedroogde paddenstoelen gedurende 30 minuten in warm water. Knijp het water er uit als je klaar bent en bewaar het weekwater. Snijd de champignons fijn.
2. Rooster de amandelbloem in een droge koekenpan. Roer voortdurend zodat het niet verbrandt. Giet het in een kom als het goudbruin is.
3. Borstel de verse paddestoelen schoon (niet wassen want dan verliezen ze veel smaak) en hak ze fijn. Bak dan de champignons en de geweekte porchini in een droge pan tot al het vocht is verdwenen. Voeg een beetje olie toe en bak dan nog een paar minuten.
4. Giet de champignons over in een grote mengkom en doe de overige ingrediënten er bij. Meng alles met een staafmixer tot je een grove tapenade hebt. Breng de tapenade op smaak met zout, peper en citroenschil en eventueel wat extra citroensap. De smaken moeten lekker stevig en vol zijn!
5. Doe er wat gehakte peterselie of tijm en roer het om.

Geniet van je tapenade op een geroosterd broodje, een pizza of verdun het een beetje verder met haver room of cashewmelk zodat je het in een pasta kunt gebruiken.

Dit recept is vrij van lactose, melkeiwit, gluten en suiker.

2 Kommentare

  1. anja vd veen says

    hoi Isabel,
    in heel veel lekkere recepten zit knoflook ,mijn man krijgt er buikpijn van ,wat kan ik doen in plaats van knoflook?
    groet Anja

    • Leuk Anja met foodies onder elkaar!
      Gelukkig zijn er zo veel lekkere dingen die wij kunnen maken zonder de E-nummers. Fijn hè. ik hoop je snel terug te zien hier op de blog.

      Groetjes,
      Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *