pirnten printen
Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

La cucina verde + zwarte pasta met knapperige groenten en zeekraal

Cucina_Verde_vegetarisch_genieten_all_italiana

Vandaag maak ik een simpel pastagerecht uit het vegetarische kookboek La cucina verde. De combinatie van zwarte pasta, zeekraal en verse groenten zorgt voor een heerlijk en ook kleurrijk diner.

Het boek La cucina verde – vegetarisch genieten all’italiana is geschreven door Miki Duerinck en Kristin Leybaert.
Deze auteurs hebben eerder kookboeken geschreven waarbij de focus steeds op vegetarisch eten is. Ze hebben samen een kookstudio waarbij ze Italiaans en vegetarisch eten combineren. Dat komt niet zo vaak voor maar maakt het des te spannender.

Natuurlijk komen alle klassiekers in het boek voorbij. Zo zijn er de pizza, pannacotta, lasagne en risotto maar dan wel steeds op een net wat andere manier dan we gewend zijn.
Ze zijn er goed in om de traditionele keuken te mengen met nieuwe invloeden en daar hun eigen interpretaties van te maken.

Veel Italiaanse gerechten bevatten room en verschillende soorten kaas. Dat is ook zo in dit boek maar veel van die ingrediënten worden vervangen.
Zo wordt de Parmezaanse kaas vervangen door fijngesneden cashewnoten en voedingsgist gemengd met peper en zout. En de mozzarella in de klassieke parmigiana is vervangen door silkentofu en zo gebeurt dat vaker.

De meeste recepten zijn eenvoudig en goed te gebruiken voor de dagelijkse maaltijden. Ze bevatten geen lastige ingrediënten en zijn niet erg moeilijk.
Er zitten hele leuke (en lekkere) staaltjes tussen zoals de citroenmousse met pastinaak en mezzaluna vellen gemaakt van tamari, gembersiroop en agar agar. Deze recepten staan natuurlijk al op mijn lijst van wat ik binnenkort in mijn eigen keuken ga testen.

Maar laten we er eerst eens een samen proberen!

Groentespaghetti_met_pasta_en_zeekraal_3

Zwarte pasta met knapperige groenten en zeekraal

Uit het boek heb ik een eenvoudig pastarecept gekozen met groenten en de opwindende zeekraal. Het recept zorgt voor een goede introductie van de wat zoute zeesmaak van de zeekraal.
Het recept is leuk om te maken, lekker snel klaar en zorgt voor een heerlijke pasta, pasta zoals pasta moet zijn en waar ik nu al trek in heb.
Om nog wat meer kleur op het bord te krijgen heb ik besloten om de pasta van zwarte rijst te maken en niet op de traditionele manier. Maar het is natuurlijk aan jou om hier wel of niet voor te kiezen. Zelf hou ik nu eenmaal van kleurrijk eten.

Zwarte pasta met knapperige groenten en zeekraal

Voor 4 personen
Ingrediënten
200 gr zwarte pasta gemaakt van zwarte rijst (of andere pasta die jij lekker vindt)
3 gesneden sjalotten
Een fijngehakte teen knoflook
½ rode chili peper, zonder de pitjes en fijngehakt
200 gr wortelen, in lange dunne stroken gesneden
1 rode paprika, in plakjes gesneden
200 gr courgette, gesneden in dunne plakjes
100 gr zeekraal
De schil van een (biologische) citroen
2 el gedroogde dragon of een bundeltje verse dragon
1 dl sojaroom (of andere plantaardige room)
Olijfolie
Een kleine snufje zout en verse peper

Hoe doe ik het?
1. Breng een wat grotere pan met water aan de kook. Kook de pasta volgens de instructies op het verpakking.
Giet de pasta in een vergiet wanneer het klaar is. Spoel de pasta met koud water om het kookproces te stoppen. Bewaar een deel van het pastawater voor later (Sla dit laatste gedeelte over als je zwarte pasta kookt, anders krijgt je gerecht ook een zwarte kleur en dat staat niet zo mooi.
2. Bak de gesneden sjalotten in olijfolie. Voeg de knoflook en de chilipepers toe.
2. Voeg de wortels toe en bak ze halfgaar. Voeg de rode peper toe en bak tot het zacht is. Voeg uiteindelijk de gesneden courgette toe en bak het kort samen met de andere groenten.
4. Voeg de sojaroom toe en verdun de saus met een deel van het pastawater van de gekookte pasta (zie opmerking hierboven). Voeg de zeekraal toe en breng de saus op smaak met citroenschil, dragon, een beetje zout en vers gemalen peper.
5. Voeg de groenten en de room net voor het serveren toe aan de pasta.
Als je het extra romig wilt hebben kun je wat meer sojaroom toevoegen of nog wat kookwater.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Groentespaghetti_met_pasta_en_zeekraal_2

La cucina Verde – Vegetarisch genieten all’Italiana

Auteur Miki Duerinck en Kristin Leybaert
ISBN 9789022333679
Uitgever WPG Uitgevers België
Taal Nederlands

Filed under: Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.