pirnten printen
Drankjes, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

Choco-ijskoffie met power!

Het is lekker warm in Nederland! Soms zo warm dat ik een alternatief gezocht heb voor mijn warme koffie. Zoiets waar je een beetje pit van krijgt. Daarom vandaag een lekkere choco-ijskoffie met power en heerlijke smaakjes er in.

Om het voor jou (en mij) gemakkelijk te maken heb ik meteen een flinke hoeveelheid koffie- en chocolademengsel bereid met wat spannende superfoods er in. Op die manier ben ik er altijd klaar voor om meteen mijn koffie te maken.

Ik lees vaak recepten voor koffiedranken waarbij instant koffie wordt gebruikt maar ik wilde daarvoor een alternatief vinden. Waarom zou ik eigenlijk geen zeer fijn gemalen koffiebonen gebruiken?
Hiervoor heb ik mijn elektrische koffiemolen gebruikt. Met dit molentje maal ik niet alleen koffie maar ik maak er ook mijn eigen bouillonpoeder en kruidenpoeders mee. Een kleine investering die elke cent waard is!

Zonnebloem lecithine (raw)

Aan de drank heb ik de raw en vloeibare zonnebloemlecithine toegevoegd. De lecithine maakt de drank romig en geeft ook iets pluizigs wat ik lekker vind.
De textuur van de zonnebloemlecithine doet denken aan dikke en kleverige honing.
Het is handig als je voor het scheppen van de lecithine je lepel dun insmeert met olie. Dan blijft de lecithine niet zo kleven en kun je het gemakkelijker mengen met de rest.
Als je niet aan zonnebloemlecithine kunt komen of als je het niet wilt gebruiken kun je dit ingrediënt ook weglaten en wat extra ijs gebruiken en misschien wat banaan om de drank romiger te maken.

Lucuma- en Maca poeder

De power in de drank komt van Lucuma- en Macapoeder. Die zijn in Nederland verkrijgbaar als superfoods. Je kan discussiëren over wel of niet superfoods.  Als ik ze gebruik doe ik dat omdat het lekker is en bij mijn recept past.

Lucuma is een fruit uit Peru dat een natuurlijke zoetstof bevat. Vanwege de gevoeligheid tijdens het transport kun je dit fruit buiten Peru in principe alleen gedroogd en gemalen vinden als lucumapoeder.
Het kan erg goed in smoothies en gebak worden gebruikt en combineert ook erg goed met chocolade. De smaak doet me denken aan een combinatie van vanille en toffee…

Macapoeder is gemaakt van een wortel die in de Peruaanse Andes groeit. De wortel wordt gedroogd en gemalen. De wortel schijnt wat voor het lichaam bruikbare stoffen te bevatten maar zie ook hier mijn opmerking hierboven.
De smaak is een beetje gronderig en zoet en gaat prima samen met de smaak van chocolade en met de smaak van lucumapoeder.

Laten we aan de slag gaan!

Choco_ijskoffie_met_power_1

Choco-ijskoffie met power!

Voor ongeveer 3-4 glazen (om vooraf te maken)
Ingrediënten
3 el cacao (raw indien gewenst)
1,5 el lucumapoeder
2 el macapoeder
1 tl gemalen vanillepoeder
2 el fijn gemalen koffiebonen
————–
Voor het maken van 1 glas:
Ingrediënten
3-4 tl van de cacao-koffiemix hierboven
2,5 dl amandelmelk (of andere plantaardige melk)
Een handje ijs
1-2 ontpitte medjouldadels (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben)
optioneel; 1 tl vloeibare raw zonnebloem lecithine

Hoe doe ik het?
1. Start met het maken van de hoeveelheid chocolade-koffiemengsel met de toevoegingen. Maal de koffiebonen fijn in een koffiemolen.
Doe alle ingrediënten in een goed afgesloten bakje en zorg dat alles goed gemengd is. De basis voor de drank is nu klaar.

Tijd om te genieten van je ijskoude chocolade-koffiedrank met power!
2. Giet de melk in een mixerkom. Doe de dadels en een handvol ijs erbij en natuurlijk ook de benodigde hoeveelheid van het chocolade-koffiemengsel. Meng alles goed.
Optioneel: Voeg ook de raw zonnebloemlecithine toe aan de drank.
3. Doe een aantal hele ijsklonten in een groot glas en giet je drank er bij. Versier het met wat gemalen koffie er bovenop. Geniet er van!

Dit recept is van nature vrij van lactose en gluten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.