pirnten printen
Fruit & groente, Smaakmakers
commentaren 2

Smaakmaker venkel

Venkelzaad komen we vaak tegen in brood en in diverse visgerechten. Maar hoe vaak heb je daadwerkelijk iets met die prachtige groente te maken? Vandaag de smaakmaker venkel!

Verse venkel heeft een mooie intense anijssmaak en is heerlijk fris. De top en de onderste laag van de bol gebruiken we niet dus dat snijden we weg. Mocht je het geluk hebben dat de groene plant er aan de bovenkant nog op zit kun je de blaadjes daarvan als garnering gebruiken of verwerken in een soep of risotto want ze zitten vol met smaak.

Verse venkel

Ik hou van verse venkel en wie me volgt op Instagram weet dat ik zelfs de neiging heb om het te eten als ontbijt! Knapperig en goed om de dag mee te beginnen. Ik combineer het op mijn ontbijtbord met andere groenten zoals een romige avocado, cherrytomaten, milde komkommer enz. Want wie zegt dat je als ontbijt alleen boterhammen en yoghurt kan eten?

Een klassieke combinatie is die van verse venkel met gesneden sinaasappelen en misschien wat noten voor een snelle frisse salade. Granaatappelzaden gaan ook heel goed met de verse venkel. Snijd de venkel zeer dun met een mandoline of snijd ze zo dun als je kunt voor een salade. Doe er gewoon een paar druppels van een goede olijfolie overheen en wat zout er op en je bent er.

fennel_cut_open

Gekookte venkel

Vreemd genoeg verdwijnt de intense anijssmaak als je de venkel kookt. In plaats daarvan krijg je een licht groenige bol met een zachte smaak die heerlijk is in stamppotjes, soepen en die je ook kunt grillen of gratineren.
Ik kook de venkel graag enkele minuten voordat ik de bol gebruik in een ovenschotel. Het voordeel daarvan vind ik dat de bereiding inde oven korter wordt en ik meer controle houd over hoe zacht de venkel wordt. Voor mij is het beste resultaat dat het zacht is maar met een lichte ‘bite’ maar natuurlijk wordt dat bepaald door de chef dus voortaan door jou.

Een erg lekkere smaakcombinatie is dikke plakken venkel waarop je suiker en sinaasappelsap laat karamelliseren. Moet je gewoon eens proberen!

Zorg er altijd voor dat je de mooiste venkel koopt. De bol moet hard en stevig zijn en zonder bruine plekjes. Eenmaal gekocht moet je venkel ook snel gebruiken hoewel een paar dagen in de koelkast niet echt kwaad kan.

Venkelzaad

De kleine grijs-groene zaden van de venkel bevatten veel smaak!
In Zweden gebruiken we ze heel graag in diverse soorten brood zoals zacht dun brood of in zoete broden.
In een aantal mediterrane landen wordt ook gebruik gemaakt van venkelzaad maar dan vaak als kruid in verschillende soorten stamppotten, soepen en rijstgerechten.
Als je een Indiaas restaurant te bezoekt, krijg je vaak gesuikerd venkelzaad in verschillende kleuren na het diner. Men heeft sinds de Middeleeuwen aangenomen dat de zaden goed zijn voor de spijsvertering. Daarnaast is het eigenlijk heel fris om op de zaden te kauwen ook al voelt dat de eerste keer wat vreemd aan.

Winkels verkopen zowel gemalen venkelzaad als de hele zaden. De hele zaden zijn het beste, ook al geeft het je wat meer werk. Je kan ze zelf malen met de hand of in een elektrische koffiemolen en dan zal je het enorme verschil in smaak proeven. Het is het werk waard, dat beloof ik je.

Ik hoop dat ik je een beetje enthousiast heb gemaakt voor venkel. Ik hoop in elk geval dat je het een keer een kans geeft en het wellicht ontdekt als heerlijke nieuwe smaak in je kooprepertoire.

Binnenkort kom ik met wat recepten met venkel. Dan kun je als je wilt met me meekoken.

 

Filed under: Fruit & groente, Smaakmakers

door

Sharing the passion for food!

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.