pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaar 1

Huisgemaakte tofu met tomaten uit de oven en boerenkool chips

Homemade_tofu_dish_1

Als je tofu eet koop je waarschijnlijk kant en klare tofu in de winkel. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Je kan dat doen met sojabonen maar ook zoals ik je vandaag laat zien met sojamelk. Het is snel klaar en je kunt er ook prima mozzarella mee vervangen.
Het maken van eigen tofu is kinderlijk eenvoudig. Je moet er echter een goede sojamelk voor hebben. Met de meeste soorten lukt het maar met Alpro sojamelk kreeg ik het niet voor elkaar (ik heb niets tegen het merk hoor).

Het resultaat van het koken van de sojamelk met azijn is een wat korrelige kaasachtige pasta die je moet zeven. Daar gebruik ik zelf een zeefzak of kaasdoek voor die je overal kunt kopen . Als je die niet hebt kun je ook een heel fijne zeef gebruiken maar dan heb je meer schoonmaakwerk.

Behalve dat je de tofu voor het gerecht van vandaag kunt gebruiken kun je er van alles mee doen zoals bijvoorbeeld het beleggen van een geroosterde boterham. De structuur doet me denken aan hüttenkäse en met wat kruidenzout er op kom ik eenvoudig in de zevende boterhammenhemel. En als je een tomatensalade maakt speelt deze tofu de rol van mozzarella.

 

Vandaag maak ik de tofu met simpel gebakken tomaten en boerenkoolchips. Die combinatie kun je op veel gelegenheden gebruiken.

Laten we aan de slag gaan!

Homemade_tofu_dish_2

Huisgemaakte tofu

Ingrediënten
1 l biologische sojamelk
Een flink snufje zeezout
0, 7 dl witte wijnazijn

Hoe doe ik het?
1. Giet de sojamelk met het zout in een pan. Laat het aan de kook komen en voeg de witte wijnazijn toe. Laat het mengsel vijf minuten sudderen terwijl je constant blijft roeren. Blijf bij de pan want anders brandt het aan!
2. Je zal zien dat de tofu zich in de pan al scheidt van de wei. Laat het afkoelen en giet het dan in een zeefzak, kaasdoek of zeef. Met een zak of doek kun je gemakkelijk de vloeistof weg duwen of knijpen. Hoe meer je knijpt hoe steviger de tofu wordt. Zet het opzij tot je het gaat gebruiken.

Ovengebakken tomaten met knoflook

Ingrediënten
500 g tomaten (mix van cherrytomaten en grote tomaten)
5-10 teentjes knoflook, gepeld (don’t plan a new date tonight!)
Gedroogde tijm en oregano
Olijfolie
Een flinke snuf goede zeezout (ik gebruik het liefste Maldon zout)

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven tot 200° C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de tomaten in twee stukken (de grotere in 4 stukken).
Pel de tenen knoflook, snijd ze als ze erg groot zijn doormidden. Leg alles op de bakplaat en giet de olijfolie, kruiden en zout er overheen. Zorg ervoor dat alle tomaten bedekt zijn met de olie en kruiden.
3. Plaats de bakplaat in de oven. Stel de timer in op 15 minuten. Draai dan de tomaten om en zet ze terug in de oven voor nog eens 15 minuten. De tomaten en de knoflook moeten heerlijk zacht en licht gekarameliseerd zijn als ze klaar zijn.

Boerenkool chips

Ingrediënten
200 g boerenkool of savooiekool
de schil van een citroen
2 tl edelgistvlokken
1 tl gedroogde of verse tijm en/of oregano
2 el olijfolie
Een flinke snuf goed zeezout

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 150 ° C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Was de kool en droog hem dan goed. Verwijder de harde nerf uit het midden en snijd de kool in hapklare stukken.
3. Doe alles in een kom en meng de kool goed met de olijfolie, edelgistvlokken, kruiden en citroenschil.
4. Leg de boerenkool dan op een bakplaat voorzien van bakpapier. Bak de chips in het midden van de oven in ca. 4 minuten. Draai dan alle chips om en bak nog eens 4 minuten. Houd ze wel in de gaten zodat ze niet verbranden.
5. Bewaar ze voor je gaat serveren op een veilige plaats zodat ze niet weggesnackt kunnen worden zoals mijn man doet :0)

Serveer je tofu samen met vers gekookte pasta gemengd met gespiraliseerde courgette en misschien wat rucola. Bestrooi het gerecht met grof verkruimelde boerenkool chips, geroosterde en gehakte amandelen, een paar druppels van een fruitige olijfolie, vers gemalen peper en eventueel wat vlokken zeezout en maak het af met wat olijven bovenop.

Deze recepten zijn vrij van gluten, lactose, eieren en suiker.

Homemade_tofu_dish_3Homemade_tofu_dish_4

1 Commentaar

  1. Pingback:Superdeluxe truffelsalade met huisgemaakte tofu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *