pirnten printen
Fruit & groente, Geen categorie, Smaakmakers
Laat een bericht achter

Zeekraal – een zoute smaakmaker

Tastebud_zeekraal

Zeekraal (Salicornia) wordt in Nederland ook wel zeeasperges, zeebonen, hanepoot, krabbekruid of lang zoutkruid genoemd. We gaan eens kijken wat we allemaal kunnen met deze zoute smaakmaker.
Zeekraal is een plant zonder bladeren maar met vlezige stelen die weer verdeeld zijn in kleinere stengels die aan een klauw doen denken. Geen wonder dus dat de naam van dit kruid in Amerika ‘kippenklauw’ is.

Zeekraal kun je sinds enkele jaren in Nederland kopen op de groentemarkt en bij supermarkten. Vroeger was het genieten van zeekraal voorbehouden aan de mensen die langs de kusten van Frankrijk en Engeland woonden waar ze deze smaakmaker al heel lang kennen.
Er zijn inmiddels processen uitgevonden om zeezout met de naam Saloni uit de zeekraal te winnen.

Zeekraal is geen zeewier zoals je gemakkelijk kunt denken maar een plant. Het groeit langs de kust op zoute uiterwaarden, stranden en moerassen.
De zeekraal groeit het beste op plaatsen langs de Noord-Atlantische- en Noordzeekust waar de kustlijn regelmatig wordt overspoeld door zout zeewater.
Het is zelfs mogelijk om zelf zeekraal te laten groeien in een pot of in de open grond als je het niet kan vinden in de winkel en er toch van wilt genieten.
Je moet dan de omstandigheden van de kust nabootsen met goed gedraineerde zandgrond die je steeds overspoelt met zout water.
Als het eenmaal groeit zaait het zichzelf verder. Maar het gemakkelijkste is natuurlijk de groentewinkel of markt. In Frankrijk vind je zeekraal ook in water of azijn.

Het seizoen voor zeekraal

De beste (Nederlandse) zeekraal wordt geoogst in de zomer tot nazomer. Na het seizoen wordt zeekraal harder en houtachtig en de smaak word onaangenaam bitter.
Als je zeekraal koopt moet je er op letten dat het helder groen dus gezond is zonder witte of bruine vlekken. Later in de herfst worden de stengels soms wat roder.
Als je zeekraal te pakken krijgt kun je dat het beste snel gebruiken en niet lang in de koelkast laten liggen. Voor gebruik natuurlijk even goed spoelen met koud water zodat er geen zand of gruis meer aan kan zitten.

Tastebud_Zeekraal_2

Hoe eet je zeekraal?

Je kan zeekraal rauw eten, licht gekookt (geblancheerd) of snel gebakken.
Blanceren in water is gemakkelijk. Denk er aan dat je doorgaans geen zout in het water hoeft te doen omdat de plant van zichzelf al zout genoeg is!
Koken doe je tot de stengels net zo hard of zacht zijn als je wilt. Dus een paar minuten voor lekker knisperig en veel langer (soms wel 10 min.) om het net zo zacht te krijgen als de Engelsen lekker vinden. Spoel de zeekraal in koud water na het koken.
Je kunt het serveren met wat olie of boter, vers gemalen peper en wat azijn of citroen en je hebt een geweldige aanvulling op veel gerechten.
Je kan het ook wat spannender maken door je zoute zeekraal te combineren met iets zoets, nootachtigs, pittigs of knapperigs.

Lekker experimenteren is dus mogelijk en het lukt bijna altijd. Heerlijk om een maaltijd een vleugje smaak van de zee te geven.

Waarmee combineer ik zeekraal?

Ik probeer natuurlijk van alles uit. Bij zeekraal vind ik combinaties met asperges en verschillende koolsoorten heel sterk. Maar het doet het ook goed in een combi met peulvruchten of pasta.
Je kan zeekraal ook verwerken in een ander gerecht waardoor je zonder dat het visueel opvalt de smaak van de zee toevoegt. Je hebt daar dan geen vis of zeevruchten voor nodig.

Over een paar dagen post ik hier een simpel recept waarmee je met zeekraal aan de slag kan. Je zult zien dat het wat lekkers toevoegt aan je kookkunst. Terwijl ik het recept voor je ga maken kun jij alvast eens kijken waar je de zeekraal vandaan gaat halen. Ik weet zeker dat je er blij van gaat worden!

Filed under: Fruit & groente, Geen categorie, Smaakmakers

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.