pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Zoete lekkernijen
Laat een bericht achter

Simpel rabarbergebak met kervelsuiker

Je kent de uitdrukking misschien wel; ‘wat groeit op hetzelfde moment gaat ook goed samen qua smaak’. Een verfrissend idee als je kijkt naar de ingrediënten die op dit moment groeien. Daarom maak ik vandaag maar eens simpel rabarbergebak met kervelsuiker. Allemaal op dit moment in mijn tuin te vinden.

Sinds we in Zweden zijn hebben we naast een klein hotel en restaurant ook een grote tuin. Veel werk, we doen het in kleine stukjes en zo is overal wel een projectje gaande.
Mijn zus helpt met het knippen van de kersenboom, mijn tante helpt met het verwijderen van onkruid en mijn neef helpt met het maaien van het gras. Vriend Håkan bouwt ondertussen even een podium en vriend Peter helpt met schilderen.
Heerlijk om zoveel lieve mensen om je heen te hebben!

Ik heb er geluk mee dat er al veel is geplant in de oude tuin. Ik kan niet wachten tot de zwarte bessen en kruisbessen komen met dank aan Ida, de vorige bewoner van het gebouw. Zo is er ook rabarber, een heleboel! En ernaast staat de kervel, een naar anijs geurende heerlijke plant die er een beetje uit ziet als een varen. Tot je je hand langs de bladeren trekt. Dan is de lucht meteen gevuld met de geur van drop……

 

 

 

 

Vandaag wordt het bijna belachelijk eenvoudig rabarbergebak. Ik heb vers bladerdeeg gekocht omdat ik in deze periode niet zo veel tijd heb in de keuken. Als je meer tijd en geduld hebt kun je het deeg natuurlijk zelf maken. 

Kervel is zoet en kun je zelfs gebruiken als zoetstof in taarten en cakes. Maar ik heb er in dit recept voor gekozen om de groene bladeren te mengen met suiker. Het resultaat is een gekke, groene suiker met een duidelijke anijsachtige smaak. En wat zo leuk is; het combineert geweldig met rabarber zoals de uitdrukking hierboven al zei!
Vanaf nu kan ik op zoek naar meer smaakmakers die tegelijkertijd in mijn tuin of in de natuur groeien.

Het gebak met rabarber, amandelspijs en kervelsuiker wordt zoet en past perfect bij een kopje sterke espresso. Je kan het gebak als een groot geheel of in porties maken.

Simpel rabarbergebak met kervelsuiker

Voor 3-4 personen

Kervelsuiker
Ingrediënten
20 gr verse kervel (bladeren en stengel)
85 gr suiker
Een klein snufje zout

Hoe doe ik het?
1. Was de kervel en doe deze samen met de suiker in een kom.
2. Meng met een staafmixer tot het volledig glad is en je een extreem groene suiker hebt.
Zet de kervelsuiker even apart terwijl je doorgaat met de taart.

Rabarbergebak
Ingrediënten
250 gr verse rabarber
200 gr vers bladerdeeg (indien gewenst, glutenvrij)
100 gr amandelpasta, geraspt
Plm. 2 tl fruttato olijfolie
(eventueel een klein handje gepelde en gehakte hazelnoten)

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Rol het bladerdeeg gelijkmatig uit op het bakpapier. Bewaar het als geheel of verdeel het in porties. Snijd voorzichtig een snee rond het hele deeg, ongeveer 1 cm vanaf de rand. Die rand wordt later dikker tijdens het bakken.
3. Bestrijk het hele deeg met wat olijfolie en vergeet vooral de randen niet. De olijfolie zorgt voor een mooi knapperig en glanzend oppervlak na het bakken.
4. Rasp de amandelspijs en verdeel het gelijkmatig over het deeg binnen de snijranden.
5. Pel de rabarber als deze een dikke schil heeft. Verdeel het in even lange delen (het maakt geen verschil in smaak, maar ziet er geweldig uit). Misschien moet je de rabarber in de lengte doorsnijden als ze een beetje dik zijn uitgevallen.
Verdeel de rabarber in een net patroon op de amandelspijs. Als je wat extra crunch wilt, is het erg lekker als je er een aantal geroosterde hazelnoten bovenop doet.
6. Spatel een theelepel met kervelsuiker bovenop de rabarber. Probeer het gelijkmatig te verspreiden zonder dat het op de randen komt.
7. Plaats de bakplaat in de oven en bak tot het bladerdeeg een fijne kleur heeft, dit duurt ongeveer 10-13 minuten. Laat het iets afkoelen voordat het gegeten wordt.

Dit recept is vrij van gluten (als je glutenvrij bladerdeeg gebruikt),  lactosevrij (controleer het pakket van de bladerdeeg nog een keer) en eieren.

Filed under: Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Zoete lekkernijen

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.