Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Zonder witte suiker

Heerlijke rabarberchutney met kerrie

geschreven door Isabel

In mei en juni is het rabarberseizoen. Tuinen en ook de groentewinkels liggen er vol mee en misschien heb je je wel eens afgevraagd wat je er in godsnaam mee kan doen. Nou, dan heb ik een leuke tip voor je. Maak een heerlijke rabarberchutney met kerrie. Eet er lekker van en bewaar een hoeveelheid voor de winter voor bijvoorbeeld bij een stoofpotje. Zeker weten dat je rond de kerst erg blij bent dat je zo slim geweest bent!

Rabarber is zuur. Het kan zelfs heel erg zuur zijn. Het doet me wel eens terugdenken aan mijn kindertijd. Mijn zus en ik plukten dan een rabarberstengel en dan dipten we stukjes in suiker. Niet het gezondste maar wel een mooie herinnering aan de moestuin die we thuis hadden. Mijn tante Jane leerde me hoe je chutney kan maken en ook zij had het weer van iemand geleerd. En zo hoort het met goed eten; het moet van de een op de ander overgedragen worden en zo onderdeel van je cultuur zijn.

Om de zuurgraad van de rabarber een beetje te controleren heb ik gekozen voor gedroogde abrikozen en dadels in plaats van de suiker in het oorspronkelijke recept. En dat bleek een geweldige keuze!
Natuurlijk moest ik wel iets bedenken om ook de conserverende werking van suiker te vervangen. En dat heb ik opgelost met diepvrieszakken die ik plat maak als ze gevuld zijn. Op die manier kan ik wanneer ik maar wil een stuk dat ik voor een gerecht nodig heb afbreken. Ontdooien doe ik in de koelkast. Zo makkelijk is het. Laten we aan de slag gaan!

Heerlijke rabarberchutney met kerrie

Voor ongeveer 1 liter kant en klare chutney

Ingrediënten
220 gram ontpitte dadels geweekt in koud water gedurende 2 uur
2 grote rode uien in dikke plakken
70 gr water
55 gr appelciderazijn (5%)
500 gr verse rabarber
2 verse, ontpitte rode pepers, gesneden in kleine blokjes of plakjes
2 x 15  zongedroogde abrikozen (de laatste 15 worden later toegevoegd aan het mengsel) in plakken gesneden
1 tl gemalen gember
1,5 el kerrie
2 tl zout

Hoe doe ik het?
1. Pit de dadels en doe ze in een kom. Bedek ze met water en laat ze weken gedurende 2 uur.
2. Mix de dadels (en eventueel wat van het weekwater) tot je een romige puree hebt en zet het apart.
3. Snijd 500 gram verse rabarber in kleinere stukken (niet eerst schillen). Schil en snijd 2 rode uien.
4. Doe de rabarber en rode ui in een pan samen met de appelciderazijn en het water en laat dit samen aan de kook komen.
5. Voeg de rest van de ingrediënten en ook de puree van de dadels en 15 van de zongedroogde abrikozen toe. Bewaar 15 van de abrikozen voor later.
6. Kook het mengsel zachtjes tot de chutney dikker wordt. Dit duurt ongeveer 30-40 minuten. Roer af en toe goed om aanbranden te voorkomen. Voeg als het nodig is een beetje water toe.
7. Voeg als het bijna klaar is de laatste 15 gesneden abrikozen toe. Laat het samen nog eens 15 minuten koken en daarna afkoelen.
8. Bewaar een kleine hoeveelheid chutney in de koelkast in een perfect schone glazen pot. Je kan het zo ongeveer een week bewaren. Doe de rest van de chutney in de vriezer in kleine plastic bakjes of in plastic zakken die je plat maakt.
Geniet er lekker van!

Dit recept is vrij van witte suiker, gluten en lactose.

Rabarberchutney_zonder_suiker_closeup