pirnten printen
Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Love your leftovers, Lunch, Ontbijt, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
Laat een bericht achter

Overheerlijke paddenstoelenpaté

Delicious_mushroom_pate

Af en toe heb ik trek in een broodje maar dan is het vaak zoeken naar iets lekkers wat ik er op kan smeren en wat voldoet aan mijn ideeën over eten. Het moet echt lekker zijn, niet uit een bakje of pakje, bij voorkeur vegan en natuurlijk met weinig koolhydraten. Dat is best een uitdaging. Maar uitdagingen zorgen voor creativiteit. Dit is een van de spreads die ik tot nu toe bedacht heb. Een heerlijke paddenstoelenpaté.Voor dit recept heb ik zowel verse als gedroogde paddenstoelen gecombineerd om zo een zo vol mogelijke umamismaak te krijgen. Ik heb zelfs wat zeewier en tamari toegevoegd om de smaak nog voller te maken. Het resultaat is een rijke paté die erg lekker is op een broodje of op crackers. En het mooie is; als je genoeg hebt van de paté kun je er met een geschikte melk naar keuze (cashew, pistache, amandel…) in een handomdraai een lekker soepje van maken. Een ander alternatief is om de paté tot een hele zachte paste te mixen en dan uit te spreiden op een bakplaat. Als je dit op een lage temperatuur in de over laat drogen heb je lekkere paddenstoelencrackers. MMMM…

Laten we aan het werk gaan!

Paddenstoelenpaté
Voor een hoeveelheid van ongeveer 3 kopjes. Je kan het kant-en-klare gerecht ongeveer 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.

Ingrediënten
100 gr raw cashew noten + water (weken)
250 gr bruine bospaddenstoelen
10 gr gedroogde porcini + water om te weken (heet)
1 grote gele ui
1,5 el geurloze kokosolie + 1el voor later
1 snufje gemalen kelp
1 klein scheutje tamari
zout en peper
4-6 tl van het weekwater van de gedroogde porcini
een handje krullende peterselie

Hoe doe ik het?
1. Week de cashewnoten in koud water gedurende 4 tot 8 uur. Laat de noten uitlekken als je gaat koken.
2. Doe de gedroogde porcini in een schaaltje en giet er kokend water over. Laat het voor ongeveer 30 minuten weken.
3. Hak de paddenstoelen en de ui fijn.
4. Bak de paddenstoelen in een droge koekenpan om het vocht er uit te laten gaan.
5. Voeg 1,5 el kokosolie en de ui toe en laat het op een laag vuurbakken tot het zacht is.
6. Hak de geweekte porcini fijn en voeg het toe aan de ingrediënten in de pan. Gooi het weekwater niet weg.
7. Voeg wat zout en peper toe en roer dit goed door de pan.
8. Doe 4 theelepels van het weekwater van de porcini in de mixer. Zorg er voor dat je puur weekwater hebt en geen achtergebleven depot.
9. Doe de helft van de gebakken paddenstoelen, 1 eetlepel kokosolie en alle geweekte cashewnoten in de mixer. Mix totdat je een gladde pasta hebt. Het kan zijn dat je sommige ingrediënten in de mixer even moet onderduwen. Gebruik extra weekwater van de porcini als het nodig is.
10. Breng de mix goed op smaak met zout, tamari en kelp en mix het verder.
11. Giet alles over in een schaal en voeg de andere helft van de paddenstoelen toe aan de pasta. Hierdoor krijg je een wat ruwere structuur en dat geeft een lekker gevoel in de mond. Voeg ook nog een handje peterselie toe voor de smaak en de kleur.
En nu lekker genieten!

 

Dit recept is vrij van gluten, suiker en lactose.
Het is te gebruiken door vegans, het paleo en LCHF dieet.

Misschien vind je deze paté lekker met een van deze broodrecepten?
Zin in lekker brood? (link)
Zacht brood van bloemkool en rode bieten (link)

mushroom_pate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.