pirnten printen
Brood, Gebakken, Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
commentaren 6

Knapperig chia-walnotenbrood uit de pan

Buckweatbread_2

Vandaag maken we brood voor het ontbijt, de lunch en het diner of voor bij de soep. En niet zomaar brood maar heerlijk knapperig en onwijs lekker chia-walnotenbrood uit de pan.

 

Als je brood in een pan bakt wordt het helemaal rondom knapperig. Tuurlijk, het kost wel een beetje tijd maar dat is zeker de moeite waard.
Ik maak het deeg met koud water en laat het dan lang rijzen. Dat is goed voor de smaak en voor de consistentie van het brood. Ik gebruik daarvoor verse gist maar als je alleen aan droge gist kan komen moet je niet vergeten om juist warm water (plm. 50 graden) te gebruiken om de gist te activeren.
Chiabloem is meer en meer in winkels te krijgen. Als je het niet kunt vinden kun je ook zelf chia zaadjes malen in een elektrische koffiemolen. En voor wie flinke spierballen wil ontwikkelen is er natuurlijk de vijzel.

Maak je geen zorgen als het deeg een beetje plakkerig is als je er mee werkt. Dat is vaak het geval als je werkt met glutenvrij deeg. Ik beloof je, als je even bezig bent komt het helemaal goed.
Als je allergisch bent voor walnoten kun je ze vervangen door geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten. Vergeet dan niet ook de walnootolie te vervangen door olijfolie.

Snijd het brood niet!

Probeer de verleiding te weerstaan om het brood te snijden als het heel vers is. Je kunt het beter een dagje laten liggen. Dek het brood toe met een theedoek en geniet een tijdje van de heerlijke geur van vers brood in je huis. De volgende dag laat het brood zich heel gemakkelijk in dunne plakken snijden.
Bewaren gaat het beste in een vrieszak in de vriezer. Je kunt dan per maaltijd net zoveel plakken nemen als je nodig hebt en ze een beetje roosteren. Dan krijg je iets heerlijk fris en krokants in je mond.
Laten we aan de slag gaan!

Buckweatbread_3

Buckweatbread_!

Knapperig chia- walnotenbrood uit de pan

Ingrediënten
20 gr verse gist, verkruimeld
6 dl/ 600 gr koud water
1,5 tl fijn zout
2 el walnootolie
3 el physillium husk
—————————
50 gr chiabloem
70 gr rijstbloem
300 gr boekweitbloem
50 gr grof gesneden walnoten

Hoe doe ik het?
1. Doe alle ingrediënten zonder het meel en de physillium husk in een kom. Zorg dat de gist volledig is opgelost en voeg dan de physillium husk toe. Meng het heel goed en zorg dat er geen klontjes in zitten. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten opstijven.
2. Doe de bloem en de gehakte walnoten in de kom en kneed het deeg losjes met de hand om alles goed met elkaar te mengen. Als je klaar bent moet het deeg vrij los zijn en licht kleven aan je vingers.
3. Dek de kom goed af met plastic om te vermijden dat het uitdroogt. Laat het deeg 2 uur rijzen. Strooi wat boekweit- of rijstmeel op je werkblad en leg het deeg er op. Pak het deeg aan de buitenkant en vouw het buitenste deeg naar binnen aan de onderkant. Herhaal deze handeling enkele keren tot je een mooi brood hebt. Door het zo te doen blijft de bovenkant van het brood mooi glad. Bewerk het niet te lang.
Leg een stuk bakpapier op je werkblad en leg het deeg daarop. Dek het goed af en laat het nog eens een uur rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 225° C. Zet een gietijzeren pan of braadpan in de oven met de deksel er op. Laat de pan zo 45 minuten staan zodat hij dampend warm is!
5. Strooi wat boekweitbloem over het deeg op het bakpapier en zorg dat het deeg rondom een beetje bedekt is. Probeer het deeg voorzichtig te behandelen tijdens het bestrooien maar ook als je het in de pan doet. Zo behoud je de luchtbelletjes in het deeg.
Haal de pan uit de oven (voorzichtig – heel heet!) en leg het deeg in de pan. Probeer de positie van het brood niet meer te veranderen als het eenmaal in de pan zit.
Doe de deksel weer op de pan en zet de pan terug in de oven. Zet de oven wat lager naar 200°C en zet de timer op 30 min.
6. Haal het deksel van de pan en blijf het brood bakken voor nog eens 60 minuten. Als het brood aan het einde van de baktijd te donker dreigt te worden kun je het afdekken met aluminiumfolie.
7. Laat het brood afkoelen op een rooster. Dek het brood na het bakken niet af als je de korst knapperig wilt houden.
8. Dek het brood, als het volledig is afgekoeld, af met een keukendoek en laat het tot de volgende dag liggen om het dan te snijden. Bewaar het brood in plakjes in de vriezer, klaar om te ontdooien in de broodrooster wanneer je trek hebt.

Dit recept is vrij van gluten, lactose, melkeiwit, eieren en soya.

6 Kommentare

  1. Pingback:Minipannenkoeken met rode biet en mierikswortelsaus - TASTECELEBRATION

  2. Pingback:Knapperig levainbrood met wilde gist - TASTECELEBRATION

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.