Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken

Kerry met pompoen en het zuurtje van hibiscus

geschreven door Isabel

We zitten natuurlijk nog niet in het pompoenenseizoen maar gelukkig kun je flespompoenen tegenwoordig het hele jaar door krijgen. Vandaag heb ik een heerlijke kerry met pompoen en het zuurtje van hibiscus voor je gemaakt. Fijn voor als je geen zin hebt om veel te doen en toch wat lekkers wilt hebben. Probeer het maar eens.

Ik ben voor dit recept geïnspireerd door de Nederlandse tv-kok Danny Jansen. Ik hou van zijn kookstijl; koken met veel smaak maar toch lekker simpel. Dat is niet anders met dit recept. Het heeft heel veel smaak en in een half uurtje heb je het klaar.
Ik heb natuurlijk een aantal ingrediënten veranderd en maakte er uiteindelijk een vega versie van. De hibiscuspoeder is geen must maar dat geeft juist wel een lekker zuurtje (en heerlijke kleur!) bij de zoete smaak van de pompoen en rozijnen. Je kan de hibiscuspoeder ook vervangen door berberisberries of zelfs wat limoensap. Lekker wat verse koriander er overheen strooien maakt het gerecht compleet. Als je hier niet van houdt, neem je gewoon wat bladpeterselie. (het originele recept zonder mijn eigenwijze veranderingen vind je hier)
Laten we aan de slag gaan!

Pumpkin_curry_with_hibiscus_closeupMakkelijke kerry met pompoen en het zuurtje van hibiscus

Voor 2 personen

Ingrediënten
500 gram flespompoen
1 gele ui
2 teentjes knoflook
1 el kurkuma
1 el gemalen komijn
300 ml dikke kokosmelk + water als dat nodig is
Een handje zwarte of gele rozijnen
Ontgeurde kokosolie

Garnering
Een handje geschaafde geroosterde amandelen
1 theelepel gemalen hibiscus
Verse koriander

Hoe doe ik het?
1. Rooster de geschaafde amandelen in een droge pan goudbruin. Zorg dat ze niet verbranden want dat gebeurt snel. Giet ze als ze goudbruin zijn over in een schaaltje en zet ze even weg.
2. Laat een pan met water aan de kook komen.
3. Schil de pompoen en haal het binnenste weg. (de zaden kunnen eventueel worden opgeslagen). Snij kleine blokjes van de pompoen (ongeveer 2×2 cm) en doe die in het inmiddels kokende water.
4. Laat het koken tot het al dente is (ongeveer 15 minuten) en daarna uitlekken in een vergiet.
5. Maak ondertussen de ui en kruiden klaar voor gebruik. Schil de ui en de knoflook en snijd ze allebei in kleinere stukken. Doe de stukken in een pan met warme kokosolie en doe ook de kruiden er bij. Laat het een paar minuten bakken zodat de smaken elkaar kunnen vinden.
6. Doe de dikke kokosmelk in de pan bij de ui en knoflook en roer goed zodat het volledig wordt gemengd. Voeg ook de uitgelekte pompoen toe en laat het nog 15 minuten koken op een laag vuur. Voeg, indien nodig, water toe om het glad te houden. Blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.
7. Voeg een paar minuten voor het koken klaar is de rozijnen toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
8. Serveer de curry met licht gekookte haricot verts en/of bloemkoolrijst (of gewoon rijst als je dat liever eet).
9. Bij het serveren strooi je de gemalen hibiscus, het geroosterde amandelschaafsel en veel verse koriander er bovenop. Als je dan nog een paar rozijntjes helemaal bovenop strooit gaat het er nog leuk uit zien ook.
Geniet er lekker van!

Dit recept is zonder gluten, lactose en geraffineerde suiker.

Pumpkin_curry_with_hibiscus