Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten

Huisgemaakte sojasaus van paddestoelen!

geschreven door Isabel

Dit is een echt te gek recept! Wist je dat je zelf sojasaus kunt maken van paddestoelen? Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet!

Soms kom je ergens een recept tegen waarvan je meteen denkt ; dat ga ik maken.
Dat kan komen door een aantrekkelijke foto, een spannend ingrediënt of een smaak die je graag wilt proberen.
Dan bewaar je dat recept op een veilig plekje en vergeet je het vaak even totdat je het in een opruimbui ineens tegen komt. Zo ging het bij mij ook met dit recept.
Ik las het een tijdje geleden in het Zweedse tijdschrift Lantliv mat och vin en het uitgescheurde recept heeft tot en week geleden op mijn nachtkastje gelegen. Dus het werd tijd om er iets mee te doen!

Natuurlijk komt zoiets net op een moment dat het paddenstoelenseizoen bijna voorbij is dus ik ging snel shoppen in mijn favoriete groentewinkel.
Ik kocht een mix van verse bruine champignons, shiitake, cantharellen, duinvoetje en oesterzwammen. Ook nog wat Himalayazout in mijn mandje en toen was ik klaar om me terug naar de keuken te haasten en aan het werk te gaan.
Klaar om te knippen, schoonmaken, mengen en wachten en iedere keer de pot te schudden. En daarna kon ik eindelijk mijn zelfgemaakte sojasaus proeven. Zo cool!
Het smaakt een beetje zoutig, heeft een perfecte bruine kleur en gaat heerlijk smaken in de herfstgerechten die ik ga maken in de komende maanden. Waarom heb ik hier zolang mee gewacht?

Kom, dan gaan we nu aan de gang met jouw zelfgemaakte sojasaus!

Zelfgemaakte_sojasaus_van_champignonsZelfgemaakte_sojasaus_van_champignons_1Zelfgemaakte_sojasaus_van_champignons_3

Zelfgemaakte sojasaus van paddestoelen!

Voor een kleine fles (bijna een halve liter)
Ingrediënten
1 l gemengde paddestoelen (hoe donkerder de paddestoelen zijn, hoe donkerder de sojasaus zal zijn)
2 el goed zout (jodiumvrij)

Hoe doe ik het?
1. Maak de paddestoelen goed schoon. Het is belangrijk dat er geen resten van de grond (=bacteriën) meer aan zitten!
2. Snijd de paddenstoelen in vrij grove stukken. Neem een goed schoongemaakte pot van ongeveer 1 liter. Ik vul de pot voor gebruik altijd eerst 2 keer met kokend water.
Leg de gesneden paddenstoelen laag voor laag in de pot en strooi er na iedere laag zout op.
3. Laat de pot gedurende drie dagen bij kamertemperatuur staan en schud hem af en toe zodat alles goed gemengd blijft. Je zult zien dat de inhoud van de eerst bomvolle pot inzakt omdat het zout het vocht uit de paddenstoelen trekt.
4. Zeef de paddenstoelen; ik heb hiervoor kaasdoek maar het gaat ook met een heel fijne zeef. Je kan het uitlekken versnellen door in het kaasdoek te knijpen. De vloeistof die vrij komt is de sojasaus. De rest van de paddenstoelen gooi je na het zeven/uitlekken weg.
5. Breng de vloeistof aan de kook en laat het een paar minuten koken. Veeg het schuim er met een lepel voorzichtig af.
Giet de kantenklare sojasaus in een goed schoongemaakte fles of pot. Bewaar het in de koelkast. Het blijft enkele maanden goed maar waarschijnlijk heb je het al eerder opgemaakt!
De sojasaus ruikt eerst een beetje zoet maar de smaak zal na een paar dagen veranderen en meer genuanceerd worden.

Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose en sojabonen (wat normaal gesproken zit in soja).