pirnten printen
Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder noten
Laat een bericht achter

Healthy appetite en verrukkelijke boter van zwart sesamzaad

Healthy_appetie_Gizzi_Erskine

Gizzi Erskine is een Britse chef-kok en TV persoonlijkheid die ik als kijker eigenlijk te vaak gemist heb. Dat is jammer want haar vierde boek ‘Healthy Appetite’ is erg inspirerend met recepten uit de hele wereld waarvan je het water door de mond loopt.Hoewel het allemaal erg gezond is neemt de auteur het niet op voor een of ander dieet. Een goede gedachte! Het zijn recepten die eerlijk goed voedsel brengen waarvan je iedere dag van de week kunt genieten. Net als de geweldige boter van zwart sesamzaad die ik er voor jou uitgepikt heb.

Volgens Erskine zijn veel van haar recepten ‘per ongeluk’ ontstaan. Vaak met als basis iets wat overgebleven is van een gerecht, aangevuld met nieuwe ideeën die zomaar opgekomen zijn. Met andere woorden; ideaal voor elke creatieve foodie.
Sommige gerechten bevatten vlees, vis of kip maar ik ben er van overtuigd dat je met wat goede wil en creativiteit ook vegetarische of vegan varianten kunt maken. Er zijn vaak zoveel smaken gecombineerd in een gerecht dat je er gemakkelijk een kan toevoegen of weglaten. The sky is the limit!

Ik heb een van de recepten uit het boek geselecteerd. Het was niet gemakkelijk om een keuze te maken want er is zoveel. Boter van geroosterd zwart sesamzaad is supersimpel en waanzinnig lekker.
Ik weet dat het er misschien een beetje vreemd uit ziet als een zwarte modderpoel op een foto maar laat je daar niet door afschrikken. Probeer het gewoon en je zult er geen spijt van hebben!

Combineer de zout-zoete boter met een plak appel, een plakje brood of voeg het toe aan je yoghurt of smoothie. En ook als onderdeel van saladedressing kan dit gerecht zorgen voor een nieuwe smaaksensatie. Let wel even op je tanden na afloop want die kleine geroosterde zaadjes kunnen er tussen gaan zitten. Ze zijn ook zo weer weg! De boter blijft een paar weken goed in de koelkast in een goed steriele glazen pot. Maar het is zo lekker dat het te bezien is of je er wel zo lang af kunt blijven.

Laten we aan de slag gaan!

Ingrediënten
100 gram zwart sesamzaad
4-5 el sesamzaad olie (niet geroosterd) of andere neutrale olie zoals zonnebloemolie
1 el ahornsiroop (ik nam ½ el agavesiroop)
Een flink snufje zeezout (ik kies altijd Maldon)

Hoe doe ik het?
1. Doe het sesamzaad in een droge koekenpan en rooster de zaadjes voor plm. 5 minuten op een laag vuur. Blijf er bij en roer doorlopend met een houten lepel. Vertrouw op je neus en de geweldige geur die je helpt om te bepalen of het roosteren klaar is. Je kunt bij zwarte zaadjes namelijk niet zoveel van het roosteren zien. En toch moet je niet te weinig (bitter) en niet te veel (verbrand) roosteren. Dus doe dit voorzichtig.
2. Doe het geroosterde zaad in een blender en maal de zaadjes in kleinere stukjes.
3. Voeg de olie, de siroop (of agave) en het zout toe en mix het tot het een gladde massa is.
4. Doe de verse boter in een glazen pot en het genieten kan beginnen!

Dit recept bevat geen gluten of lactose. Het bevat een kleine hoeveelheid suiker vanwege de siroop of agave. De boter past in het vegan of paleo dieet.

Lees hier meer over sesamzaden!

Healthy appetite – meer dan 100 heerlijke gezonde gerechten om uw tanden in te zetten
ISBN 9789048312375
Veltman uitgevers
Koop het boek van bol.com (klik hier!)

Zwarte_sesam_boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.