pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
commentaren 2

Gebakken rijstpapier met lemon curd, zoet fruit en mandarijnenkaviaar

Fried_ricepaper_with_lemoncurd_and_fruit_1

Binnenkort is het Valentijnsdag en die moet natuurlijk gevierd worden met iemand die bijzonder voor je is; je geliefde, beste vriend(in), liefste familie of een ander leuk mens in je leven. En zo iemand verdient natuurlijk een speciaal door jou gemaakt feestelijk dessert met gebakken rijstpapier gevuld met lemon curd, zoet fruit en mandarijnenkaviaar!

 

Het dessert is een stuk gemakkelijker te maken dan je zou vermoeden als je de foto bekijkt en het leuke is dat je bijna alles kunt voorbereiden voordat het feest begint. Zorg wel dat je het gebakken rijstpapier op het laatste moment vult want anders wordt het zacht. En het fruit snijd je ook van tevoren zodat je het snel kan afmaken voor het serveren.

Mandarijnenkaviaar

Mandarijnenkaviaar is zo leuk om te maken! Ik heb er deze keer voor gekozen om het te maken met mandarijnen sap maar het kan met verschillende sappen en aroma’s. Ik kreeg een tip van een volger op Instagram die het maakte met grapefruit. Je moet het echt proberen!
Zorg dat je een hoog glas neemt voor de olie. De parels hebben de hoogte nodig om te bevriezen voordat ze de bodem van het glas raken. Je hebt ook een pipet nodig die bedoeld is voor koken. Voor deze kaviaar heb ik agar agar poeder gebruikt (een vegan gelatineachtige stof gemaakt uit algen). Als je alleen agar agar vlokken kunt vinden moet je de hoeveelheid die nodig is flink verhogen. 1 eetlepel poeder is gelijk aan 3-4 eetlepels vlokken.

Lemoncurd met cashewmelk

Lemoncurd wordt meestal gemaakt met boter, eieren en suiker maar ik heb het met cashewmelk gemaakt. Cashewmelk wordt dikker als het gekookt en daarna gekoeld wordt. Zo kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken voor chocoladepudding.
Dit keer heb ik ook wat kokosolie gebruikt om wat meer stabiliteit in de curd te krijgen. Je kunt ook kiezen voor een klein beetje maizena en water. Pas dan wel op met de hoeveelheid zodat je niet een te dikke massa krijgt.
Genoeg tips, daar gaan we!

Fried_ricepaper_with_lemoncurd_and_fruit_2

Gebakken rijstpapier

Ingrediënten
1 rijstpapier per persoon (plus wat extra voor het geval je een beetje “lesmateriaal” nodig hebt)
Een neutrale olie voor het frituren (kokosnoot, zonnebloem- of maïsolie)
0,5-1 tl vanille poeder van gemalen vanillestokjes

Hoe doe ik het?
1. Bedek een snijplank met dubbelgevouwen keukenpapier. Neem het aantal stukken rijstpapier dat je nodig hebt.
2. Neem een diepe koekenpan en laat hem heet worden. Als de pan heet is doe je een ongeveer 1 cm dikke laag olie in de pan. (Door dit te doen voorkom dat de hete olie gaat roken). Zorg dat er een deksel klaar ligt om de pan te bedekken als de olie zou gaan branden.
3. Doe een stuk rijstpapier per keer in de hete olie en laat het frituren. Het blad krimpt en vormt in slechts een halve minuut vanzelf een kommetje als de olie heet genoeg is. Draai het rijstpapier dan om met een hittebestendige tang en frituur het kort aan de andere kant.
4. Leg het rijstpapier op het gevouwen keukenpapier en laat de olie uitlekken. Strooi een snufje vanillepoeder op elk stuk gebakken rijst papier terwijl ze nog warm zijn. Herhaal dit totdat alle stukken gebakken zijn.
Het gefrituurde rijstpapier kan vooraf worden gemaakt als je het droog en voorzichtig bewaart. Ze breken gemakkelijk!

Mandarijnenkaviaar

Ingrediënten
300 ml olie (neutraal, olijfolie of zonnebloemolie)
80 gr sap van 3 mandarijnen (plus een extra mandarijn voor later)
50 gr water
25 gr agavesiroop
2 gr agar agar poeder

Hoe doe ik het?
1. Begin met de olie. Giet de olie in een hoog (belangrijk!) glas. Plaats het glas met de olie in de vriezer en laat het 30 minuten staan. Deze tijd is belangrijk voor het eindresultaat!
2. Knijp het sap uit de mandarijnen en giet het in een kleine pan. Meng dit met het water en agavesiroop en laat het aan de kook komen. Doe daarna de agar agar poeder in de pan en laat het twee minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel in een aparte kom en laat het ongeveer 5 minuten afkoelen terwijl je af en toe roert. Zet een tweede kom met koud water klaar. Leg ook de pipet klaar om te gebruiken.
3. Haal het glas met de ijskoude olie uit de vriezer. Zuig de pipet vol met het sapmengsel uit de kom. Druppel dan met de pipet kleine druppels van het mengsel in de olie. De druppels zullen door de vrieskou in de olie onmiddellijk verstijven en naar de bodem van het glas dalen. Je moet wel snel doordruppelen want anders stolt het mengsel in de pipet. Als je voldoende druppels hebt gemaakt roer je de olie met een lange lepel en haal je daarmee de druppels uit het glas. Probeer zo min mogelijk olie mee te nemen uit het glas.
4. Doe de druppels in de kom met koud water en roer voorzichtig. Doe de bolletjes daarna in een zeef en spoel ze zachtjes met koud! water tot ze niet meer vet aanvoelen. Als de olie (en oliesmaak) er van af is, is je tovertruc klaar.
Bewaar de bolletjes in een potje in het sap van een geperste mandarijn met wat water zodat de bolletjes bedekt zijn. Sluit de pot af met een deksel. De kaviaar kan tot 2 dagen voor het gebruik worden gemaakt.

Lemoncurd met cashewmelk

Ingrediënten
3 dl ongezoete cashewmelk (zelfgemaakte of gekocht)
50 gr agave siroop
de schil van 1 citroen (plus een voor later)
het sap van 1,5 citroen
een heel klein snufje kurkuma om de kleur te versterken
3 druppels vanille essence
2 el ontgeurde kokosolie
25 gr zonnebloemolie
een klein snufje zeezout

Hoe doe ik het?
1. Meng de cashewmelk, agave siroop, de schil van een citroen en het citroensap in een kleine pan. Voeg de kurkuma en vanille-essence toe.
2. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het een paar minuten inkoken. Giet het mengsel in een grote kom en voeg de kokosolie en zonnebloemolie toe. De kokosnootolie zal smelten door de hitte van het mengsel. Meng het goed met de hand. Rasp de schil van de laatste citroen en spatel het in het mengsel. Giet de kant en klare lemoncurd in een schone pot.
3. Zet die in de koelkast tot het mengsel dik wordt. Als je dit wilt versnellen plaats je de pot ongeveer een uur in de vriezer. Je kunt de lemoncurd maximaal vijf dagen bewaren in de koelkast.

Bij het serveren
Ingrediënten voor 4 personen
– 4 stukken gebakken rijst papier bestrooid met vanillepoeder
– Vers fruit, zoals frambozen, mango, sharon fruit of bessen van verschillende soorten.
– 2-3 dl luchtige slagroom, yoghurt of zure room gemengd met ongeveer 4 el zelfgemaakte lemon curd. Voeg eventueel wat extra agave siroop en/of vanille poeder toe om het zoeter te maken.
– Lemon curd (zelfgemaakt)
– Plm. 1 el mandarijnkaviaar per persoon

Hoe doe ik het?
1. Zet een bakje van gebakken rijstpapier op elk bord.
2. Doe een 1 à 2 el van het mengsel van slagroom met een beetje lemon curd op het rijstpapier.
3. Garneer vervolgens met het in dunne plakjes gesneden fruit. Doe over het fruit wat extra lemoncurd en maak het af met de mandarijnenkaviaar bovenop. Meteen opdienen

Dit recept is vrij van lactose, melkeiwit, gluten, eieren en geraffineerde suiker.

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.