pirnten printen
Fruit & groente, Smaakmakers
Laat een bericht achter

De granaatappel

granatapple_1

We zitten in Europa midden in het seizoen van de granaatappel. Tijd om eens wat meer te weten over deze bijzondere vrucht.

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Perzië, het tegenwoordige Iran. Maar tegenwoordig wordt de granaatappel op grote schaal verbouwd in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, Afghanistan en India. Het fruit symboliseert vruchtbaarheid vanwege de zaden maar ook de dood wordt gesymboliseerd vanwege de heldere rode kleur van de binnenkant.

Je komt de vrucht in allerlei geschiedenisboeken tegen. Zo gaat het verhaal dat de Egyptische farao Toetanchamon werd begraven met een grote hoeveelheid granaatappels zodat zijn wedergeboorte succesvol zou verlopen. De
Egyptenaren geloofden zelfs dat het sap van de granaatappel een soort elixer was waarmee je onsterfelijk kon worden.
Enigszins ironisch is dat de handgranaat die in oorlogen wordt gebruikt ook vernoemd is naar de granaatappel omdat de zaden van de vrucht zich enorm verspreiden als de vrucht valt op een hard oppervlak.

Zo zie je maar weer; een beetje kennis heb je zo en je kan er mooie sier mee maken als je jouw gasten er iets over vertelt als je een gerecht met granaatappel opdient. Krijg je toch weer extra punten voor!

De smaak

De granaatappel heeft een zacht bijna leerachtige huid en is afgewerkt met een mooie kroon erop. De huid heeft meestal een roodbruine kleur maar kan kleurvariaties hebben in de richting van paars. Als je een rijpe granaatappel wilt vinden moet je letten op de huid. Die moet lekker strak en hard zijn en absoluut niet gerimpeld. Hij moet zwaar aanvoelen in je hand.
Onder de huid vind je het echte fruit dat eigenlijk bestaat uit een hoeveelheid kleine pitten omgeven met een sappig membraan. De zaden hebben een sprankelende robijnrode kleur.

De smaak is fris en eigen met een lekker zoetje. Je eet de pitten vers en als je ze perst krijg je een fantastisch juice. Je kunt de pitten gebruiken in salades, in je ontbijtyoghurt of pap of misschien als een frisse decoratie op een taart.
Van het sap kun je ook een heerlijke dressing maken. Met het sap vervang je dan de azijn of vinaigrette. Als je het sap kookt krijg je een hele mooie donkerrode siroop. Je kunt deze siroop vaak kant en klaar kopen in winkels met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Zorg er voor dat de siroop die je koopt niet ook nog een keer extra gezoet is want dan wordt het wel erg zoet.

granatapple_2

Hoe krijg ik in godsnaam die mooie rode zaden in een schaal?

Veel foodies vinden het lastig om de zaden in een kom te verzamelen zonder dat de hele keuken er onder zit. Laat dat voor jou geen reden zijn om geen granaatappels te eten want ik geef je een paar oplossingen. Voor beide manieren geldt dat je de witte membranen moet verwijderen want die smaken bitter.

Daar gaan we, methode 1.
Zet een grote schaal in de gootsteen zodat er wat afstand is met je witte T-shirt. Snijd de granaatappel met een scherp mes in 2 stukken. Neem een stuk van de appel en houd dit boven de schaal. Sla met de stompe kant van het mes op de appel en de zaden komen er uit rollen. Hetzelfde doe je met de andere helft en je hebt de zaden.

Methode 2.
Snijd met een mes een deksel van de bovenkant van de granaatappel. Je kunt dan zien dat de vrucht binnenin bestaat uit gedeelten met een wit laagje (membraan) er tussen. Een beetje zoals met sinaasappelen.
Snijd nu met een scherp mes als het ware taartpunten uit de granaatappel door precies in het witte membraan te snijden. Als je dat punt voor punt doet kun je de pitten gemakkelijk in je schaal laten glijden. Je maakt het nog gemakkelijker als je na het afsnijden van het dakje ook de bodem even recht snijdt. De appel blijft dan beter staan op je snijplank.
Als je het goed en rustig doet kun je gewoon een wit T-shirt aanhouden. Als je wat wilder bent doe je een schort aan.

Bewaren

Je kunt een granaatappel een paar weken goed houden in de koelkast en buiten de koelkast voor ongeveer een week. Laat de granaatappel niet uitdrogen want dan worden de pitten bruin en krijgen ze een nare gronderige smaak.
Een al aangesneden appel kan maximaal 2 dagen worden bewaard in de koelkast.
Als je alle pitten in 1 keer verwijderd hebt maar niet meteen gebruikt kun je ze bewaren in een afgesloten schaal in de koelkast. Doe er genoeg van hun eigen vocht bij zodat ze vochtig blijven.
Krijg je een keer zo’n voorraad granaatappels dat je ze nooit in 1 keer op kunt eten; haal dan alle zaden er uit en doe ze in diepvrieszakken. Dan kun je er maximaal 3 maanden plezier van hebben.

Veel studies tonen aan dat de granaatappel op heel veel manieren gezond is. Maar ik laat het aan wetenschappers over om dat uit te vinden en er over te vertellen. Mijn wetenschap is dat ik met een mooie granaatappel in de koeling klaar ben om ieder ontbijt of diner op te fleuren en lekker te maken!

Zin in iets met granaatappel?

Hier vindt je recepten!
Gegrilde halloumi kaas met munt, honing en granaatappel
Boekweitpap met granaatappel en geroosterde hazelnoten

Filed under: Fruit & groente, Smaakmakers

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.