pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Daslookpesto met gebakken worteltjes en rode ui

Op dit moment schiet daslook als een gek de grond uit in Österlen, het uiterste zuiden van Zweden waar ik ben. Een heerlijk lentezonnetje, een wandeling langs de bosrand en de geur van dit heerlijke kruid doet je voor even wegdenken van de zorgen die er op dit moment overal in de wereld zijn.   

Toch kook ik zo lekker mogelijk; ik maak daslookpesto met gebakken worteltjes en rode ui. En eigenlijk moet je daar flink van genieten, ook al maakt elk nieuwsbericht je een beetje somber en onbegrijpelijk. 

Daslook komt met een ongelofelijke kracht uit de koude grond. Je vindt het vaak in de buurt van kabbelende beekjes. Het komt elk jaar terug maar gedurende een korte tijd. Daarom moet je het eten als het er is!
Ineens ruikt het bos dan naar knoflook. Je snuift het op, vraagt je af wat het is en dan weet je dat het voorjaar is. Daslook is een van de eerste planten die opkomen in het voorjaar. Daarna komen de brandnetels en de paardenbloemen gevolgd door veel meer.
Ga maar eens op zoek naar deze delicatesse! Sinds 2017 mag je hem in Nederland weer plukken. Je kan ook bij sommige tuincentra daslookplanten kopen. Ze ruiken lekker en bloeien mooi maar pas op dat het niet je tuin overneemt.

Hier is zo’n overvloed aan daslook dat je er in een paar minuten een hele tas mee kunt vullen. Maar in de steden is het een peperdure delicatesse… Maar ik zou bijvoorbeeld graag bergbraambessen willen plukken want die hebben we hier weer niet. Zo heeft elke plek zijn delicatessen!

Daslookpesto met gebakken worteltjes en rode ui

Vandaag maak ik een daslookpesto en die serveer ik met ovengebakken worteltjes met hele venkelzaadjes en rode ui met tijm. Verder voeg ik wat zure plantaardige yoghurt toe bij het serveren om de smaak een impuls te geven en een zuurtje toe te voegen.
Het combineert erg goed met gekookte aardappels en salade of met een wat meer vullend gerecht zoals een linzenburger.

Daslook puur eten kan maar is voor veel mensen teveel van het goede. Daarom kies ik ervoor om de daslook te vermengen met zoete groene erwten. Voordeel daarvan is ook dat de erwten hun lichtgroene kleur beter behouden wat handig is als je de pesto maakt om hem een paar dagen te gebruiken en bewaart in de koelkast.
In plaats van pijnboompitten gebruik ik voor de pesto geroosterde pompoenpitten. Als je de pitten roostert komt de smaak honderd procent tot zijn recht. Ik gebruik ook wat limoensap in plaats van citroensap voor een iets mildere smaak.
Om niet de smaak te krijgen van een specifieke olie gebruik ik er twee door elkaar. Maar jij kunt natuurlijk je eigen smaak kiezen en maken.
De pesto kun je gebruiken voor een salade, soep of waarom niet gewoon voor een pasta. 

Je kunt alvast beginnen met de rode uien, worteltjes en de pesto terwijl de aardappels staan te koken. Een lekker diner is dan niet ver meer weg. 

Daslookpesto met gebakken worteltjes en rode ui

Voor 4 personen

In de oven gebakken rode ui

Ingrediënten
Minimaal één rode ui per persoon
Zout en versgemalen peper
Plm. 1 tl gedroogde tijm
Plm. 1,5 el olijfolie

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 225 ° C.
Snijd de rode uien zodat je twee gelijke helften krijgt. Als je wilt, kun je een klein plakje van het uiteinde afsnijden om het stabieler in de ovenschaal te laten staan.
Leg de uien met de open kant naar boven met de schil er nog aan in een ovenschaal.
2. Voeg peper en zout toe en besprenkel het met tijm. Werk het af met wat olie op elke ui.
Zet de ovenschaal ongeveer 30-40 minuten in de oven.
De uien moeten door en door zacht zijn om ze te kunnen serveren.

Gebakken wortelen

Ingrediënten
800 gr wortels
Zout en versgemalen peper
1 el hele venkelzaden
Plm. 1,5 el olijfolie

Hoe doe ik het?
1. Gebruik dezelfde temperatuur in de oven als de ui, 225 ° C. Als je de schil van de wortels schraapt in plaats van te schillen denk ik dat ze meer smaak absorberen.
Leg ze in een ovenschaal.
2. Bestrooi ze met zout en peper en strooi er ook de hele venkelzaadjes over.
Besprenkel het met wat olijfolie en schud de ovenschaal zodat alle wortels gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden en olie.
3. Zet de ovenschaal ongeveer 20-30 minuten in de oven.
De wortels moeten zacht zijn maar bij voorkeur met toch een bite bij het serveren.

Pesto van daslook zonder noten en kaas


Ingrediënten
70 gr pompoenpitten
120 gr groene erwten
2 handjes verse daslook
3 el / 15 gram voedingsgist
Het sap van 0,5-1 limoen
0,5 dl koolzaadolie
0,5 dl olijfolie
Een flinke snuf van een lekkere zout

Hoe doe ik het?
1. Rooster de pompoenpitten in een droge bakpan tot ze goudbruin zijn en heerlijk nootachtig ruiken. Giet de pompoenpitten in een mixer en maal ze niet te fijn.
2. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot je een pesto krijgt in de gewenste textuur.
Het kan zowel nogal grof zijn of bijna zo fijngemalen als een saus (voeg daarvoor eventueel meer olie toe als je dat wilt)
3. Breng het op smaak met zout en eventueel extra limoensap.

Giet het in een kom en doe het bij de wortels als het tijd is om te eten.
Om het te bewaren voegt je wat extra olie toe voordat je het in een luchtdichte bewaardoos doet. Bewaar het maximaal een paar dagen in de koelkast.

Dit recept is van nature vrij van noten, lactose en gluten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.