pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Zweedse zoetzure dillestoofpot

Vegan_dillkott_tastecelebration_com_closeup

Vandaag is de finaledag van de belangrijkste competitie voor de professionele koks in Zweden. De wedstrijd bestaat al sinds 1982 en is geïnitieerd door Tore Wretman, de godfather van lekker dineren in Zweden.
En wat is nou een beter moment om een klassiek Zweeds gerecht te maken met de typische smaakcombinatie; een Zweedse zoetzure dillestoofpot!

Groenten zijn hot!

Vorige week was er ook al een beroemde keukencompetitie, de Bocuse d’Or waarvan de finale in Lyon plaatsvond. Koks uit de Verenigde Staten wonnen de eerste prijs. Sensationeel aan deze 30e editie van de prijs was dat de chef-koks in de finale moesten concurreren met een 100% vegan gerecht.

Ook in de Årets kock competitie speelden vegan gerechten een belangrijke rol. Daar werden de koks gevraagd vijf kleine vegetarische gerechten te maken.

En het laatste nieuws is dat Mattias Dahlgren een Zweedse sterrenkok een nieuw restaurant in Stockholm gaat openen. Het gaat Rutabaga (= koolraap!) heten en er zal uitsluitend vegetarisch worden gekookt op wereldniveau. En dat is allemaal goed nieuws voor wie van gezond, duurzaam en lekker houdt.

Tore Wretman

Tore Wretman (1916 – 2003) was een van de oprichters van de Academie voor Gastronomie in Zweden en had en heeft nog steeds grote invloed op hoe er in Zweden in restaurants en thuis gekookt wordt.
Op een moment dat er in Zweden middelmatig gekookt werd bracht hij met invloeden van de Franse gastronomie het Zweedse koken naar een hoger niveau. Daarbij combineerde hij vaak het nieuwe Franse met de traditionele Zweedse gerechten, de husmanskost. Allerlei Zweedse klassiekers werden opnieuw uitgevonden door Tore Wretman die daarmee de traditionele keuken een nieuw leven gaf.

Dillkött

Een van de gerechten uit die traditionele keuken is “Dillkött” (traditioneel gemaakt met lams- of kalfsvlees) met een bekende combinatie van zoet, zout en zuur die je vaker tegenkomst in Zweedse traditionele gerechten. Deze “husmanskost” omvat alledaagse gerechten die vaak thuis gemaakt worden maar ook in restaurants op de kaart staan. Het zijn vaak typisch langzaam gekookte gerechten die iedere grootmoeder aan kinderen en kleinkinderen doorgeeft.

Vandaag maak ik de vegan versie van het traditionele gerecht Dillkött. Laat je niet afschrikken door het aantal ingrediënten want het is heel gemakkelijk om het gerecht te maken.
En als je echt geen tijd hebt, maak dan in ieder geval een keer de wortelen. Ik weet zeker dat je verkocht bent, net als alle Zweden!
Laten we aan de slag gaan!

Vegan_dillkott_tastecelebration_com

Zweedse zoetzure dillestoofpot

Voor 2-3 personen

Zoetzure marinade

Ingrediënten
2 dl water
1 dl witte wijnazijn (6%)
3 el agave
½ tl zout
————————-
4 wortelen (als je meerdere kleuren gebruikt wordt het erg mooi)

Marinade knolselderij

Ingrediënten
1 el Shoyo (je kunt Shoyo vinden in Ekoplaza, kan ook worden vervangen door tamari)
2 el zonnebloemolie of olijfolie
Kruidenzout
Vers gemalen zwarte peper
1/2 knolselderij, geschild en in plakken van ½ cm

De stoofpot

Ingrediënten
1 pastinaak (ca. 200 gram)
½ prei, alleen het witte gedeelte
1 gele ui
1 tl dillezaad
Een snufje gedroogde tijm
1 klein teentje gepelde knoflook
1 el losse groentebouillonpoeder
2 laurierblaadjes
8 witte peperkorrels
Voldoende water om de groenten onder water te zetten , plm. 1 liter

Om later aan de stoofpot toe te voegen
Ingrediënten
1,5 dl plantaardige melk zoals cashewmelk, room van rijst of soja
2 el vers citroensap
1 el agave
Zout en gemalen witte peper
2 tot 3 dl fijngesneden dille

Heerlijk met gekookte aardappel en gekookte lente-uitjes bij het serveren!

Hoe doe ik het?
1. Begin met de zoetzure marinade;
Doe alle ingrediënten behalve de wortels in een pan. Laat alles even aan de kook komen en zorg dat alles goed gemengd is. Laat het geheel afkoelen. Dit kan gemakkelijk een dag van tevoren worden voorbereid en in de koelkast worden bewaard zodat het ook echt koud is.
2. Schil de wortelen en snijd ze in lange plakken met behulp van een dunschiller. Bewaar de overgebleven kern van de wortel voor de stoofpot. Als de marinade volledig koud is kunnen de wortels er in. Het is belangrijk dat alles bedekt is met de marinade. Zet het daarna in de koelkast. De wortelen moeten minstens 2 tot maximaal 8 uur marineren. Voor het serveren laat je de wortelen uitlekken in een vergiet. De marinade wordt dan weggegooid.

3. Marinade voor de knolselderij;
Doe alle ingrediënten in een kom. Voeg de plakken knolselderij toe en zorg dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Zet dit ook even weg in de koelkast.

4. De stoofpot: Was en schil de groenten. Snijd de pastinaak, prei en ui in plakken van ½ cm. Doe alles in een pan, ook de kruiden. Vul de pan met genoeg water om de groenten en kruiden te bedekken en doe een deksel op de pan.
5. Laat de stoofpot ongeveer 10 – 15 minuten koken zodat de groenten nog een bite hebben. Haal met een schuimspaan de helft van de groenten uit het mengsel en zet het even apart in een schaal.
6. Laat de rest van de groenten zonder deksel koken tot alles volledig zacht is. Haal dan de laurierblaadjes er uit en maak de mix in de pan fijner met een staafmixer.
7. Wanneer je een puree hebt kun je de plantaardige melk of room toevoegen en mix het dan even tot je een heerlijke saus hebt. Als je de saus iets wilt indikken kun je hem even laten sudderen. Houd de saus daarna een beetje warm terwijl je doorgaat met de rest.
8. Doe de aardappels in een pan met water en een beetje zout. Als ze bijna klaar zijn voeg je de lente-uitjes toe en laat ze samen enkele minuten koken tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen en uitjes goed af.
9. Verhit een grote koekenpan. Doe er als de pan heet is wat zonnebloemolie in. (hiermee voorkom je het spatten voor een deel). Doe de plakken knolselderij in de pan en bak ze aan beide kanten op hoog vuur. Bak door tot ze zacht worden maar nog net een bite hebben. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg ze dan even weg op een bord.
10. Voeg het citroensap, agave, zout en de gemalen witte peper toe aan de saus. Zorg dat het goed gekruid is. Er moet nu een milde zoete en zure smaak te zijn die je eventueel kunt balanceren met zout. Voeg de fijngesneden dille vlak voor het opdienen toe .

Tijd om lekker te eten! Doe de aardappel, gekookte lente-ui, gebakken knolselderij en de apart gezette groenten van de saus op een bord. Giet de saus over de groenten. Hierdoor worden de groenten ook weer warm. Vervolgens doe je de uitgelekte wortelen er bovenop.. Met wat extra dille, zout en peper is het helemaal af en kan het genieten beginnen.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.